Gizem TABAN/İZ GAZETE- Önceki dönem Konak Belediye Başkanı, İzmir Barosu eski Başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Aday Adayı Avukat Sema Pekdaş, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Politik’iz programına konuk oldu. Pekdaş, aday adayı olma gerekçesini ve hedeflerini açıklarken 6’lı masa ve 14 Mayıs seçimlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Milletvekilliğine talip olma gerekçelerini açıklayan Avukat Sema Pekdaş, “Zor bir dönem… Hem yerel yönetim tecrübem var hem hukukçuyum. Benim de çorbada tuzum olsun istiyorum. İnsanlar, 15 Mayıs sabahına ‘Oh be çok şükür’ diye uyansın istiyorum. Aşama aşama her şey iyileşecek. Herkesin, yarından endişe duymadığı, ekonomin ve hukukun düzeldiği, sadece seçim rüşveti olarak verilmeyen maaşların olduğu, insanların açlık sınırında yaşamadığı bir Türkiye hayalim var. Çok beklentim var ve hepsinin gerçekleşeceğine inanıyorum” diye konuştu. 

Manşet ek-1

En önemlisi adalet

Gezi tutuklarına değinen Avukat Pekdaş, ülkede yargının zulme dönüştüğünü belirterek, “Onları unutmamak gerekiyor, unutursak, onlar oralarda yalnızlaşırlarsa bize yazık olsun. Eğer yargı bir sopa olarak kullanılıyorsa, o ülkede adalet yoksa hiçbir şey yoktur. Adalet, ekmektir, sudur, havadır. Özgürlük mücadelesi verenler, ‘Bu ülkede hukuk uygulanmalı’ diyenler hapse giriyor. Türkiye’de yargı pratiğinin çok iyi olduğunu söylemek mümkün değil, daha çok düzeltmek zorundayken daha da kötüleşiyor. Şu an, ‘Ben yaptım, oldu’ yargısı var. Yeni dönemin en önemli görevi; adaletin tesisi için bütün kurumları ve kuralları hakîm kılmak olmalıdır. Bu hedef de hemen gerçekleşecektir” dedi. 

Çok işimiz var

Özellikle son 5 yıldır AKP iktidarının, parlamentoyu çalıştırmamaya çalıştığını kaydeden Pekdaş, “Parlamentoyu işlevinden, parlamenterleri konumlarından uzaklaştırırsanız, sağlıklı bir ülke yönetimi olmaz. Parlamentoyu çalıştırtmamak için çalıştılar. Orada sorunları dile getirmek isteyen pek çok parlamenter vardı ama yayınlar kısıtlanıyor, engelleniyor.  Demokrasinin kurumlarının ve kurallarının gerçekten uygulanabilmesini sağlamak açısından bizim çok işimiz var” ifadelerini kullandı. 

Deprem eleştirisi

Pekdaş, Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem süreci hakkında şöyle konuştu: “O kadar büyük bir faciaydı ki… Yaşanan adeta bir trajediydi ve bu demokrasinin olmayışından kaynaklıydı. Demokraside kurumlar vardır, kurumların görevleri bellidir. Yangın söndürmeye bile Cumhurbaşkanının talimatıyla giden adamlar burada da sokağa çıkmak için Cumhurbaşkanının talimatını beklediler. Devlet yönetiminde böyle bir şey olur mu? Kurumun görevi ne ise o görev gerektirdiği anda hemen harekete geçilir. İnsanlar devleti aradılar. Devlet; askerdir, polistir, Kızılay’dır, AFAD’dır. Bunların hiçbiri gelmedi. İnsanlar kaderlerine terk ediliyorsa, devlet oraya gitmiyorsa bu çok büyük bir sorun… Bölgede hala sorunlar var.”

Altılı masa hazır

“Devleti bitirdiler. Bizim devlete ihtiyacımız var” diyen CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Avukat Sema Pekdaş, “Yurttaşını dinleyen ve yurttaşının sorunlarına çözüm üreten, kurumlarını ve kurallarını işleten bir devlete ihtiyacımız var” dedi. Altılı masaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pekdaş, “Birbirimizden farklıyız ama sorunlarımız ortak… Birbirimizin farklılığına hürmet etmezsek, birbirimizi dinlemezsek ve bir arada çözüm bulmaya çalışmazsak hiçbir sorunu çözemeyiz. Altımı masa çok değerli bir çaba… Mutfakta o kadar çalıştılar ki, bu çalışmalar da çok değerli… Yeni Türkiye’nin programı açıklandı. Yargıya, sosyal politikalara, kadın sorununa, tarıma, hepsine nasıl bakıldığı açıklandı. O ortak metinleri çıkarmak için birlikte çalışıldı. Bir masa etrafında sorunların çözümü için ortaklaşan çalışmalar yapmak çok kıymetlidir. Altılı masa dünya siyaset tarihinde de çok değerli bir yer işgal edecek. Dünyanın görmediği bir örnek ve Türkiye’de çok başarılı bir şekilde yürütüldü. Bu örneğin bize kazandırdıklarını; seçim sonrası yeni Türkiye’nin, Türkiye’nin yeni ihtiyaçlarının, çözüm yollarının bulunması ve uygulanması için iyi bir pratik olarak değerlendirmeliyiz. Altılı masa, iktidar olduktan sonra önüne çıkabilecek sorunların neler olduğunu ve nasıl çözüleceğini geçtiğimiz 2 yılda belirledi. Hazırlığını yaparak iktidara geliyor” açıklamalarında bulundu. 

Doğru aday Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin konuşan Milletvekili Aday Adayı Pekdaş, “Ben başından beri aday olduğunu söylüyorum. Her siyasi parti iktidar olmak için politika yapar, her siyasi partinin genel başkanı da doğal olarak cumhurbaşkanı veya başbakan adayıdır, yönetmeye adaydır. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu doğru adaydır. Devlet tecrübesi olan adaydır, 12-13 yıldır CHP gibi zor bir partiyi yönetmiş bir genel başkandır, liderdir. Türkiye’nin yerel yönetimlerinde değişimin öncüsü olmuştur. Hem siyasi hem de devlet tecrübesiyle doğru adaydır. Bir de şöyle bir şey var; her genel başkan, kazanacak adaydır. Eğer siyaset yapıyorsanız kazanması için çalışmanız lazım. Kazanan ama kazandıktan sonra kolektif bir çabayla, aklın ve bilimin önderliğinde yönetmesini bilen bir aday lazım. O da hiç tartışmasız Sayın Kılıçdaroğlu’dur” ifadelerini kullandı.

Başarmak zorundayız

Milletvekili Aday Adayı Pekdaş, son olarak şunları söyledi: “Türkiye, İzmir gibi olsun derdik. Bu, yıllardır konuşulur. Türkiye İzmir gibi olsun. Belediyeleri kazandıktan sonra kentlerdeki hava nasıl değişti. İzmirlilere yine görev düşüyor, yine sorumluluk düşüyor. Türkiye’nin İzmir olması için biz bir adım attık, belediyeler kazanıldı. Sıra, Türkiye’de… Türkiye’nin İzmir’in enerjisine ihtiyacı var. Tüm Türkiye’nin bu enerjiye sahip olması, İzmir gibi olması için kollarımızı sıvayalım, çalışalım, görev verilsin verilmesin. Başarmak zorundayız. İzmir enerjisi bunu başarır. Bunu tüm Türkiye’ye yayalım.”







 

Editör: Duygu Kaya