Batuhan KAYA- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Programı kapsamında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Yüksel Taşkın ve Rıfat Nalbantoğlu ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Romanlarla buluşmaya gerçekleştirdi. Buluşmaya Roman vatandaşları temsilen STK’lar ve Roman kanaat önderleri katıldı.

Buluşmada konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Benim iki büyük eserinden birisi" dediği Cumhuriyet Halk Partisi'nde siyaset yapıyoruz. Hepimiz atamızı ve onun kurduğu cumhuriyeti çok seviyoruz. Anayasamız herkesin eşit olduğunu ifade ediyor. Bu toprakları birlikte kurtardığımızı ve eşit yurttaşlar olduğunu kurucu anayasamız açıklıkla ifade ediyor. Romanlar ciddi sorunları olan bir kesim. Romanların uğradıkları çeşitli ayrımcılıklar var. Gelir eşitsiz dağılıyor ve en dezavantajlı konumda olan vatandaşlarımız romanlar. Kayıt içi istihdamda dışlanan ve günlük işler yapmaya zorlanan bir topluluğu temsil ediyorsunuz” diye konuştu.

“Hiçbir dışlanmaya maruz kalmadan…”

Roman vatandaşların dezavantajlarının hiçbir dışlanmaya maruz kalmadan pozitif ayrımcılıkla kapatılması gerektiğini kaydeden Özel, “Hiçbir dışlanmaya maruz kalmadan pozitif ayrımcılık yapılarak aradaki farkı kapatmak gerekiyor. Roman çocukları okula erişimin, giyimin kuşamın, barınma ve beslenme sorunlarıyla roman çocukları hayata geriden başlıyor. Bu imkansızlıklar romanların birilerinin üzerine attığı birtakım eksikliklerin aksine romanlar biraz imkan tanındığında zekaları, yetenekleri ortada. Biraz imkan sağlandığında inanılmaz başarılar gösteriyorlar. Romanlar ben de çok iz bıraktı. Üniversiteyi bitiren gencecik romanlar çok başarılı olmuşlar. Bir öğretmenin ona imkan yaratması onları hayatta tutmuş. Hayata tutunmak yerine çocuk okulu görmeden çalışmaya başlıyor. Bu konuda üzerimize düşen çok önemli görevler var. Sosyal demokratların diğer partilerden farklı olan kısmı, insanı ayırmayan ve pozitif ayrımcılığı savunan ve her türlü dezavantajlı grubu sahiplenmesi gereken bir yapıdır" dedi.

Romanlara CHP’de siyaset çağrısı

Roman vatandaşlarla en iyi ilişkilere sahip belediye başkanlarına sahip olduklarını söyleyen ve Romanları CHP’de siyaset yapmaya davet eden Özel, “İmkan yaratıldığında gösterdikleri başarılar, doğuştan gelen yetenekleriyle birleştiğinde kendilerini çok daha iyi ifade eden ve topluma katkı sağlayacak yetkinlikte arkadaşlarımız sizlerin içinden çıkıyor. Çok az genç talepkâr çünkü, 'bizi yapmazlar' diyor. Kadınlarda da cam tavan sendromu var. Bir süre sonra biz bunu aşamayız diye düşünüyorlar. Gençlere demiştim ki ‘Bütün gençleri yüreklendirin, Genel Başkanınız arkanızda’. Gençler 20 bin 400 meclis üyesinden 6 bin 500'ü genç adaylardan oluşuyor. Kota koyuyoruz ancak gençleri son sıraya koyuyorlar. Pencere yöntemi ile yapacağız diyerek aşağı koymalarını engelledim. 6 bin 500 genci belediye meclisinde listelere yerleştirdik. Kadın sayımız da oldukça yüksek. Şimdi size söylüyorum Romanlar olarak CHP'de siyaset yapın. Siyaset yapan arkadaşlara destek olun, görevlere talip olun. Söz veriyorum Genel Başkanınız arkanızda" ifadelerine yer verdi.

AKP ve MHP’ye Hizbullah salvosu

AKP ve MHP’yi 3-5 oy için Hizbullahçılarla yan yana gelmekle suçlayan Özel, “Bu ülkede korku ve umut siyaseti yarışıyor. AKP-MHP kol kola girdi ve yanlarına HÜDA-PAR'ı aldılar. 3-5 oy için Hizbullahçılarla bir araya geldiler. Ben AKP'ye nazar boncuğu takacak olsam, İstanbul Sözleşmesi için takarım. Ancak tuttular, bir gecede sözleşmeden çıktılar. Kadına karşı şiddet kanunu kalkınca tekrar şiddet ve cinayetler arttı. Medeni kanuna göz dikenler ve her geçen gün kadın haklarına göz dikenler çoğaldı" dedi.

“Gençlere hayal kurdurmak zorundayız”

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ'a gençler üzerinden yüklenen Özel, "Hamza Dağ, gençlere bavulları zihinde toplatmış. Zihinlerde bavul toplandıktan sonra fiilen toplama 15 dakika. Biz gençlerimize hayal kurdurmak zorundayız. Bu da ayrımcılıkla olmaz. Bu birilerini aşağılayarak olmaz, sahiplenerek olur. Ben bütün gençlere gençlere çağrıda bulunuyorum. Bu ülkeden ümidinizi kesmeyin. Bu ülkeyi hep beraber yaşanabilir bir ülke haline getireceğiz. Bunu özgürlükle, eşitlik ve demokrasi ile yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız ve diğer adaylarımız sizlerle birlikte her genci önce bu kente, sonra ülkeye bağlamak için üzerimize düşeni yapacağız. Gençler sandığa gidin, demokrasiden umudu kesmeyin. Belediye meclislerinde romanlarımıza önemli yerler vereceğiz. Bir belediye başkanımızın roman olması için sizlerle birlikte çalışacağız. Ben sizlerle birlikte olacağım. Bize güç verin" diyerek sözlerini bitirdi.

Tugay’dan Romanlara söz

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay Romanlara, sorunlarıyla yürekten ilgileneceklerinin sözünü vererek, "Biz Karşıyaka'da yerel yönetim gözüyle tüm vatandaşlarımıza eşit bakmanın gereğini yerine getirmeye çalıştık. Sağ olsunlar bu yolculuğumuzda toplumumuzun önemli dezavantajlı kesimlerinden biri olan romanların kendi içlerinden çıkan önderlerle yaptıkları mücadelede bize yoldaş oldular. Bunu çok takdir ediyorum. Onlarla roman dostu ödülünü aldık. Tüm roman arkadaşlarınızla gurur duyuyorum. Ege Mahallesi'nde beraber yaşadığımız güzel ortamda olduğu gibi bundan sonra da birbirimize sevgi ve saygıyla güzel bir 5 yıl geçireceğiz. Bizim roman mahallemizde yaşlı teyzemiz, ‘Ben bugüne kadar hiç oy vermedim ama önümüzdeki seçimde sana oy vereceğim’ dedi. Bu bana çok gurur verdi. Bundan sonra romanların tüm sorunlarıyla yürekten ilgileneceğime inanmanızı istiyorum" diye konuştu.

“Romanların miladı olacak”

31 Mart 2024 Yerel seçimlerini “Romanların miladı olacak” diye nitelendiren Roman kökenli CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe, "Bu seçim belki de tüm seçimlerden daha önemli. Ülkede büyük bir kaotik ortam ve sosyal çöküş var. Geçen gün haberlerde, bu ülkenin cumhurbaşkanı bu seçimleri Gazze'ye bağladı. Ortam o kadar kötü gitmeye başladı ki kimse kendini güvende hissetmiyor. Uyuşturucu bağımlılığı yüzünden ağlayan roman anneleri için çok önemli. Bu seçim kokain çekip, 'ben pudra şekeri çektim' diyenlerle anaların göz yaşlarını silmeye çalışanlar arasında olacak. Bu seçim roman toplumunu sosyal yardımlara mahkum edenlerle Cemil Tugay gibi romanlara 5 yıl hizmete verenlerin seçimi olacak. Cemil Tugay ile Karşıyaka'da romanlar başkanların ulaşılır olduğunu gördü. 5 yıl romanların miladı olacak” şeklinde konuştu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz