MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- CHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Barış Özgen İzTV’de yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum programının konuğu oldu. Önce 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili etkileyen ardından da geçtiğimiz gün Hatay’da meydana depremi değerlendiren Özgen, erken müdahalenin yapılmamasına ve koordine bir şekilde çalışılmamasına dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,4 şiddetindeki deprem hakkında konuşan CHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi Barış Öngen, Antakya’da deprem sonrası yaşananları İzTV’ye anlattı. Özgen, “Biz Antakya’da felaketin ta kendisini gördük. İktidar, herhalde yüzyılın beceriksizliğini sergiledi. İlk üç gün arama kurtarma ekiplerinin faaliyete geçmemesini, koordine olamamasını, yani asrın beceriksizliğini görmüş olduk. Mesela madenciler, askerler, arama kurtarma ekipleri tam anlamıyla çalışmalara katılamadı veya yardım TIR’larına el konuldu. Böyle felaketlerde ilk üç gün çok önemlidir. Erken müdahale edilseydi belki de şimdi yüzlerce vatandaşımız hayatta olacaktı. Fakat maalesef ki tek adam rejimi yönetiminin kurumların başına liyakatsiz insanların getirmesinin sonucunu acı bir şekilde yaşadık. Hâlâ ilçelerde, köylerde dokunulmayan enkazlar var. Lakin ne olursa olsun biz birlik olacağız. Bu yaraları birlikte sarıp, acılarımızı dindireceğiz” şeklinde konuştu. 

Ekran Resmi 2023-02-23 09.23.49

AHBAP milletin ferdidir

Müzisyen Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP derneğine yapılan maddi manevi yardımların eleştirilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Özgen, “AHBAP yabancı bir kuruluş değil, milletin ferdi. Bırakın insanlar nereye, kime güveniyorsa oraya yardımlarını yapsın. Açıkçası böyle bir durumda yardımın nereye yapıldığının da bir önemi yok. Sonuçta olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız ve yapılması gereken, önemli olan tek şey depremzedelere en hızlı şekilde yardımların ulaşması. Orası AFAD’a, sağlık ekiplerine vs. herkesin herkese ihtiyaç duyduğu bir durumda. Yani yardımların nerede toplandığı önemli değil. Devlet olarak sonra da değerlendirebilirsiniz. Ayrıca millet bu yardımları depremzedelere yetiştirmek için seferberken niçin yardımları engelliyorsunuz? Neden TIR’ların şehre girmesini geciktiriyorsunuz?” açıklamasında bulundu. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afet bölgesinde yaptığı ‘1 yıl içerisinde bu konutları bitireceğiz’ açıklamasını eleştiren Özgen, bu sürecin en az 4-5 yıl süreceğini dile getirdi. Özgen, “Biz İzmir Depremi’ni yaşadık ve hâlâ konutlar tamamlanmış değil. Ayrıca Antakya’yı görmeyen depremi gördüm diyemez. Koca şehir yok olmuş durumda. Size 20 yıl verildi ve bu süreçte rant için çıkarttığınız her imar affıyla bu olayların zeminini hazırladınız. Her imar affı çıkartıldığında devlet eliyle insanlara mezar hazırladınız. Bu yüzden eylem ve söylem bir durmuyor. En az 4-5 yıl bu sürecin tamamlanamayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Şovdan ibaret

Deprem mağduru insanlara yardım etmek, bağış toplamak amacıyla yapılan ve tüm televizyon kanallarında yayınlanan‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasının şov amaçlı yapıldığını ifade eden Özgen, “Tabii ki de bağış toplamak çok onurlu ve saygı duyulacak bir iş. Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, gönüllüler olarak biz yapıyoruz ama devlet kurumunun yine bir devlet kurumuna bağış yapması tamamen şovdan ibaret. Ayrıca tüm devlet yurtları boşaltıldı. Peki neden 285 tane TÜRGEV, TÜGVA, İlim Yayma Vakfı gibi vakıflara hiçbir şekilde depremzede kabul edilmedi? Bu da enteresan bir olay” ifadelerini kullandı.

Tek tek illeri dolaştık

TÜLOV olarak depremzedeler için yaptıkları çalışmaları anlatan Özgen, “Depremden hemen sonra Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) olarak Afet Koordinasyon Kurulu oluşturduk. Bu kurulla il ve ilçe başkanlarımızı aradık ve tek tek illeri dolaştık. Hepsine ulaştık, ihtiyaçları, talepleri aldık. Ayrıca bize destek olan ve bir dediğimizi iki etmeyen Konak Belediye Başkanı Abdul Batur’a da çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Koordineli çalıştılar

Büyükşehir belediyelerinin çok koordine bir şekilde çalıştığını ifade eden Özgen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi çok büyük organizasyonların altına imza attılar. Koordine bir şekilde çalıştılar. Konak Belediyesi’nin de çok yardımı oldu. İzBB’nin uçak ve gemileriyle de deprem bölgesine malzemeler ulaştı. Yani İzBB ile koordine bir şekilde çalıştık” dedi.  Aynı zamanda İzBB’nin başlattığı ‘Bir Yuva Bir Kira’ kampanyasına TÜLOV olarak destek vereceklerini söyleyen Özgen, “TÜLOV olarak kendi imkânlarımızla 12 tane aileyi Urla ve Güzelbahçe’ye yerleştirmiş durumdayız. Önümüzdeki günlerde de 200 konteynerlik TÜLOV Kenti oluşturmayı planlıyoruz. Şu an çadırlar çok önemli fakat konteyner kentlerin kurulması daha da önemli. Yani biz vakıf olarak kollarımızı sıvamış durumdayız. Bölgemize gelen afetzedeler için Buca’da ev tahsis etme gibi bir planımız daha var. Ayrıca depremzede çocuklarımızın eğitimlerini desteklemek için fon oluşturacağız” ifadelerini kullandı. 

Aynısını yaşayabiliriz

Yerel yönetimlerin ve devletin koordineli bir şekilde depreme yönelik çalışmaları yürütmesi gerektiğini dile getiren Özgen, ayrıca İzmir’deki yapı stoklarına da dikkat çekti. Özgen, “İzmir’de bina stoklarımız çok eski. Böyle bir depremde aynı trajedileri yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Onun için bir an önce İzmir’de ve İstanbul’da depreme yönelik çalışmaların yapılması lazım. Sadece yerel yönetimlerle olmaz. Halkımız seçimlerde de kimi isterse onu başa getirecek ve ben inanıyorum ki Millet İttifakı ile bu yaralar daha hızlı bir şekilde sarılacak” diye konuştu.

Her saniye zarar

Yaşanan depremden dolayı insanların seçime hazır olamayacağını ve 18 Haziran’a ertelenme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Özgen, “İnsanların konsantre olup oy kullanması çok zor. Bundan dolayı seçimin 18 Haziran’da yapılacağını düşünüyorum. Cumhur İttifakı’nın durduğu her saniye bu ülkeye zarar oluyor. Bir an evvel seçim olmalı. Millet ittifakı başa gelmesiyle öyle ya da böyle en hızlı bir şekilde ülkeyi düzlüğe çıkaracağına eminim. Yani biz Millet İttifakı olarak hazırız. Canı gönülden Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağına ve Millet İttifakı’nın yöneteceğine inanıyorum” dedi. 

Editör: Duygu Kaya