Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Misafirlerini ağırlamak için hazırlanan vatandaşlar da şimdiden tatlılarını yapmaya başladı. Bayramın vazgeçilmezi haline gelen tatlıları siz de eviniz de kolayca yapabilirsiniz.

İşte Bayramda kolayca yapabileceğiniz tatlı tarifleri...


Gül Baklavası tarifi

Gül Baklava Çorum yöresine ait bir tatlıdır.

Malzemeler:
-500 gr birinci kalite un
-2 adet yumurta
-1 çay bardağı zeytinyağı
-150 gr tereyağı
-1 yemek kaşığı sirke
-1 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay bardağı su
-200 gr ceviziçi
-200 gr nişasta
-500 gr şeker

Gül baklası nasıl yapılır?

Büyükçe bir kaba 2 yumurtayı kırın. İçine zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, tuz ve un eklenerek bir güzel yoğurulur. Hamur, üzerine ıslak bir bez örtülerek dinlenmeye alınır. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür. Soğuduktan sonra servis yapılır.


Çarşamba kıvratması

Bu tatlı da Samsun iline özgü bir tatlıdır.

Malzemeler:

-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı sıvı yağ
-1 su bardağı su
-1 çay kaşığı karbonat
-3 adet yumurta
-1/2 kg nişasta
-1/2 paket margarin
-1 kg çekilmiş fındık
-1/2 kg toz şeker
-1 kg buğday unu

Çarşamba kıvratması nasıl yapılır?

Buğday ununa, yoğurt, su, yumurta, sıvı yağ ve 1 çay kaşığı karbonat katılarak kulak memesi kıvamına getirilir. Yumurta büyüklüğünde olacak şekilde bezeler yapılarak bir tepsiye konularak dinlendirilir. Yarım kilo şeker ile fındık içi birbirine karıştırılır. Dinlenen hamur nişastasıyla birlikte oklava yardımıyla açılır. Açılan yufkanın üzerine fındık içi yeteri miktarda serpilerek oklava ile rulo haline getirilir ve sıkıştırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Daha sonra yarım paket eritilen margarin tepsiye dizilen ruloların üzerine fırça ile sürülerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.


Ev yapımı baklava

Birçok yörede yapılan ev yapımı baklavanın Muğla yöresine özgü bir tarifini vereceğiz.

Malzemeler:
-5 su bardağı un
-1 kahve fincanı sıvıyağ
-Tuz
-Su
-Nişasta (açmak için)
-1-1,5 su bardağı zeytinyağı ya da 6-7 yemek kaşığı tereyağı

iç malzemesi:


-2 su bardağı dövülmüş ceviz
-1 su bardağı kavrulmuş, dövülmüş susam
-1 su bardağı şeker

Şerbeti için:

-1 kg şeker
-1-1,5 litre su
-1 tatlı kaşığı limon suyu

Ev baklavası tarifi

Un, sıvıyağ, su ve tuz ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. Hamurdan, üstü örtülerek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra 70 adet beze yapılır. Her beze, tepsi büyüklüğünde olacak şekilde nişasta ile açılır, aralarına yağ sürülerek otuzbeş tanesi tepsiye döşenir. Üzerine şeker ile ezilmiş susam ve ceviz serpilir. Geri kalan otuz beş yufka için üzerinden başlayarak ve aynı şekilde aralarına yağ sürülerek tepsiye yerleştirilir. Dilimlenir, üstüne kızdırılmış zeytinyağı, tereyağı ya da zeytinyağı tereyağı karışımı gezdirilir. Bu tatlı, iki kat arayla iç malzeme konularak ve pişirme yerine bağlı olarak kırk ya da yirmi yufka ile de yapılır. Pişirmesi, önceden alt-üst ederek közde yapılırken günümüzde fırına verilerek daha kolay yapılmaktadır. Fırında pişme süresi üzeri kızarana kadardır. Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınır, koyulaşana kadar kaynatılır. Ocaktan indirmeye yakın içine limon suyu eklenir. Şerbet, tırnağa damlatıldığında dağılmıyorsa kıvamını almış demektir. Baklava soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde dökülür. Tepsinin üzeri örtülür, tatlının şerbetini çekmesi beklenir. Servisi ılık veya soğuk yapılabilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz