CHP Bayraklı Belediye Başkan Adayı İrfan Önal İzTV’de, İz Gazete Genel Yayınlar Koordinatörü Özgür Coşkun’un Seçime Doğru Programına konuk oldu. Programda Bayraklı’ya dair projelerini anlattı ve sorulara yanıt verdi.

Önal, ithal aday olduğu yönündeki ithamlara, “İnsanların aidiyetleri üzerinden siyaset yapmayı etik dışı görüyorum. CHP’de yetişmiş bir genç olarak partimin tüm kurullarında görev aldım ve İzmir’de siyaset yaptım. Tüm bunlara rağmen ithal aday meselesi art niyetle köpürtülen bir meseledir. Partimin tüm kurulları İrfan’ın kim olduğunu bilir. 12 genç arkadaşımız, parti mutfağından yetişmiş arkadaşımız bu seçimde görev aldı. Taşıdığımız yükün farkındayız. Kime göre ithal neye göre ithal? Bu iddiaları ortaya atanları ciddiye almıyorum” diye cevap verdi.

Akp'nin reva gördüğü

AKP’nin Bayraklı’ya henüz ilçe yapılırken haksızlık ettiğini söyleyen Önal, “2009 yılında ilçe sınırlarımız oluşurken Bayraklı çok büyük bir haksızlığa uğradı. AKP, Bayraklı ve Bornova’yı kazanmak için kafasına göre sınır çizdi. Karşıyaka’da CHP’nin yüksek oy aldığı kesimleri biçip, Mansuroğlu’nda da ara sokakları kesilmiş bir sınır çizdi. Bayraklı’ya nüfus verildi ama doğa ve orman verilmedi. AKP’nin Bayraklı’ya reva gördüğü bu oldu” dedi.

Bayraklı yalnız bırakıldı

30 Ekim İzmir Depremi’nde Bayraklı’nın merkezi hükümet tarafından yalnız bırakıldığı ifade eden Önal, “Bu noktada Bayraklı’nın denize kıyısı var ama ulaşımı yok. 30 Ekim’de Bayraklı’da binalar tuz buz oldu ve 117 canımızı yitirdik. Sağlam olduğunu düşündüğümüz binalar yıkıma uğradı ve daha dezavantajlı mahallelerimizde kolonu ve kirişi olmayan binalarımız var. Bu sebeplerden ötürü İmar Komisyon Başkanı olarak da Merkezi Hükümetten hiçbir destek göremedik. Yıkılan evlerden etkilenen vatandaşlarımız kredi çekemedi ve yine iş başa düştü. O gün 8 kat olan yerlerin mevzuata göre 6 kat yapılabilmesi söz konusuydu. Bayraklı Belediyesi ve İzBB olarak yaptığımız istişarelerde parsel bazında yüzde 20 ada bazında yüzde 30 olacak şekilde inşaat artışlarını destekleyecek bir plan geçirdik. İnşaat maaliyetlerinin yarısından fazlası böyle karşılandı ve inşaatlar başlayabildi. 25 yıldır ödediğimiz deprem vergilerinin akıbetini sormak ve hakkımızı istemek suç mu? AKP diyor ki ‘CHP ne yaptı?’ Bu planların tamamını biz yaparken siz ne yaptınız?” diye konuştu.

Yerinde dönüşüm teknik bilgi gerektiriyor

Seçimlerden sonra ivedilikle kentsel dönüşüme girişileceğini ve yerinde dönüşüm yapılacağını kaydeden Önal, “Deprem sonrasında 3 mahallemizi kapsayan daha yeşil bir doğası, otoparkı olan alanlarla ilgili olan rotasyonları yaptık. Bundan ayrı olarak daha önce de söylediğim gibi kolonu ve kirişi olmayan evlerimiz var. Bayraklı’nın en temel ihtiyacının kentsel dönüşüm olduğunu biliyorum ve belediyeyi kazandığımda diğer mahallelerimizde yeni plan çalışmalarıyla beraber vatandaşlarımızın evini dönüştüreceğiz. Yerinde dönüşüm yapacağız ama bunlar teknik bilgi gerektiren durumlar. Örnek veriyorum vatandaşın evi yola taşmış, bu ev sahibinin komşusuyla bir araya gelmesi ve öyle dönüşüme girmesi gerekiyor. Bizler, süregelen anlayışımızın devamı olarak yerinde dönüşümü savunuyoruz. Vatandaşımızın kendi hakkını alması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

Bayraklı'ya kooperatif modeli

Kentsel dönüşüm için Halk Konutu örnek veren ve Bayraklı Belediyesi’nin kentsel dönüşüm her noktasında olacağını ifade eden Önal, “Yerinde dönüşümü katları yükselterek, vatandaşın cebinden daha az para çıkarak yapmaya çalışacağız. Dönüşüm planlarını biz yapacağız ama uygulamasını da biz yapacağız. Vatandaş tapusunu aldıktan sonra dilerse müteahhite gider, dilerse kendi yapar, dilerse belediyeye gelir ve en başından en sonuna kadar garantörlük veririz. Bayraklımız da Halk Konut diye, vatandaşların bir araya gelerek kurduğu bir kooperatif, Bayraklı Belediyesi’nin bir şirketi İzBB’nin bir şirketi var. Bu daha çok yaygınlaştırılmalı” ifadelerini kullandı.

Bayraklı sahile kesintisiz erişim sözü

Bayraklı’daki projeleriyle 4 ayrı koldan denize kesintisiz erişim imkanı oluşturacaklarını belirten Önal, “Bayraklı’da öncelikle nereye hangi aşamada ne gibi düzenlemeler yapacağız bunların hepsini belirledik. Altınyol’un denizimizi kesmesi problemi var, İZBAN hattının yukarıdan geçmesi gibi sorunlar var. Bunlarla ilgili yine ayrı noktalarda büyükşehrimizin yapacağı bir çalışma var ve 4 ayrı koldan denize geçiş belirledik” dedi.

Hayaller değil gerçekler

Projelerinin hiçbirinin hayal olmadığını ve yapılabilecek işler olduğunu belirten Önal, “Hiçbir projemi bilgisayardan bir çıktı alarak insanlara göstermedim. Belediye bütçesini inceleyerek yapılabilecek, gerçek olabilecek projeleri insanlarımızı sunuyorum. Belediyede bütçe yönetmiş biri olarak dersinizi iyi çalışırsanız doğru projeler, maliyeti çalışılmışlar projeler sunabilirsiniz. Bütün projelerde çalışan arkadaşlarımızın da yer yer eleştirileri oluyor, ‘Başkanım şunu da alalım mı?’ dedikleri zaman, ‘Yok diyorum, o bütçemizi aşar’” dedi.

270 dönüm yeşil alan sözü

Bayraklı’nın yeşil fakiri bir ilçe olduğunu ve kazandıklarında ilçeye 270 dönüm yer kazandıracaklarının sözünü veren Önal, “Bayraklı yeşili az olan bir ilçe, büyükşehir mülkiyetlerinden başlayarak aktif yeşil alan olarak kazandıracağımız 270 dönüm alan var, hedefimiz 450 dönüm yeşil alan kazandırmak. Aramızdaki fark ne biliyor musunuz? Gidip gökdelen dikilebilecek alanlar varken hem belediyeye hem yandaşlara para kazandırabileceğimiz alanlar varken biz bunu yapmıyoruz. 99 Depremini yaşadık, Ecevit İstanbul’da 400 deprem toplanma alanlı kazandırdı, daha sonra Refah Partisi Belediyeciliğiyle, merkezi hükümet eliyle deprem toplanma alanlarına AVM ve rezidans doldurdular. Biz, kendi mülkiyetimizde olan yerlere imar verebilecekken yeşil alana çeviriyoruz. AKP ile ayrıştığımız çok alan var ama yeşil ile ilgili olan bilinsin istiyorum” şeklinde konuştu.

Partililik kimliliği vurgusu

Bayraklı’daki kırgın aday adayları hakkında da konuşan Önal, “Aday adaylığı noktasında birbirinden iddialı olan arkadaşlarımız mücadele içerisine girdi ve parti bir karar verdi. Bu durum her ilçede oldu ancak partililik kimliği vardır. Bu kimlik şunu gerektirir, kırılabilirsiniz ama partinin kararına saygı duymalısınız. İçinden geçtiğimiz süreç içerisinde bunlar normaldir, başka birine hizmet ederseniz bu partililik olmaz. Görev bugün bana verildi, yarın başkasına verilirse gider, elini kaldırır ve ona destek veririm” dedi.

Editör: Tuğkan Üsküp