Gizem TABAN/İZGAZETE- Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO) Temsilcisi ve Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu (HAYFED) Temsilcisi Seher Kul, Bornova Belediyesi’ne; Pınarbaşı Mezarlığı arkasında kalan çöpte, çukurun içinde bulunan ölü köpek ve kedilerin akıbetini sordu. Konuyla ilgili İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Kul, Bornova Belediyesi’ne seslenerek hayvanların ölüm nedenlerini öğrenmek istediklerini belirtti, gömü koşullarını eleştirdi. Öte yandan Bornova Belediyesi de olayla ilgili açıklama yaptı.

Neden apar topar…?

Geçtiğimiz günlerde, Bornova Pınarbaşı Mezarlığı arkasında kalan çöpte, çukurun içinde onlarca ölü köpek ve kedi olduğuna dair sosyal medyada paylaşılan ve kamuoyuna yansıyan görüntüler üzerine ihbarı yapan şahsa ulaştığını belirten KİHAYKO ve HAYFED Temsilcisi Seher Kul, “Bornova Pınarbaşı Mezarlığı arkasında kalan çöpte çukurun içinde onlarca ölü köpek ve kediler olduğu bilgisi aktarıldı, ihbarda bulunan kişi ile irtibata geçtik, durumu teyit ettik. İhbarda bulunan şahıs, kimin bu hayvanları bu bölgeye bıraktığını bilmiyordu ancak poşetlerin yeşil ve mavi olduğunu, Bornova Belediyesi Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin aracının o civardan geçtiğini söyledi. Belediye’nin hangi renk poşet kullandığını ve gömü alanını tespit ettik. Ardından ihbar eden kişi, Belediye’ye ait aracın tekrar bölgeye geldiği ve araçtan inen birkaç kişinin toprakla hayvanların üzerini kapattığını söyledi. Buna yönelik bilgileri, görsellerle birlikte tarafımıza ulaştırdı. Gömü koşulları hiçbir şekilde uygun değil. Çevre, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden bir durum var ortada… Bizim iddiamız; ‘Hayvanları öldürdünüz, üzerini de uygun koşullarda kapatmadınız’ değil sadece, biz işin iç yüzünü araştırmak istiyoruz. Bu hayvanlar neden öldü, nede uygun olmayan koşullarda gömüldü? Kafamızı karıştıran şey; neden görüntüler yaygınlaştıktan sonra apar topar hayvanların üstü kapatıldı? Bu bölgenin Bornova Belediyesi’nin gömü alanı öğrendik. Hayvanlar belki doğal yollarla ölmüş olabilir, oraya götürülmüş olabilir, gömü koşulları uygun olmamış olabilir ama neden apar topar gidip orayı kapattılar?” diye konuştu.

Suç duyurusunda bulanacağız

Olayla ilgili hayvanseverler olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ve konunun araştırılmasını talep edeceklerini kaydeden Kul, Bornova Belediyesi’ne seslendi. Kul, şunları söyledi: “Gömü koşulları hiçbir şekilde uygun olmayan bu alana hayvanları sıpıtıp neden gidiyorsunuz? Bazıları alenen göz önünde ve ilaçlama, kireçleme sistemi uygulanıyor mu? Çevre sağlığı, insan sağlığı ve hayvan sağlığını yok mu sayıyorsunuz? Hayvanların herhangi bir yerinde yara bere kan tespiti sağlanmadığı için bu hayvanların neden öldüğü konusunda endişeliyiz, ölüm raporlarını görmek istiyoruz. Tespit edilen bölgedeki hayvanların Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nde otopsi yapılarak ölüm sebeplerinin raporlaması ve tarafımıza bilgi akışı sağlanmasını talep ediyoruz. Bornova Belediye Başkanı Sayın Mustafa İduğ’un bu konuda hassasiyet göstermesini umut ederek taleplerimizi geri çevirmeyeceğine ve gereğini yapacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mevzuata aykırı değil

Konuya ilişkin Bornova Belediyesi de şu açıklamayı yaptı: “Veteriner İşleri Müdürlüğü mevzuatına göre tıbbi atıkların bertarafı, belirlenen resmi gömü alanları ya da krematoryumda yapılmaktadır. Resmi kanallarca belirlenmiş gömü işlemi, katlı mezar şeklinde sıkıştırılmış toprakla üstünün kapatılarak gömülmesi şeklinde yapılmaktadır. Söz konusu haberde belirtilen işlemde, mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir. Tıbbi atıkların üstü düzenli olarak gömü işleminden sonra kapatılmaktadır. Bahsedilen alanda gömü alanının üstünün kapatılması gerçekleşmeden habersizce videolar çekilmiş ve bazı sosyal medya platformlarında paylaşılmıştır. Gömülen ölü hayvanların sadece rehabilitasyon merkezinden çıktığına dair olumsuz bir algı oluşturulmak istenilmektedir. Sadece 2022 yılında Bornova genelindeki muhtelif alanlardan ihbarla alınan ölü hayvan sayısı 609’dur. Can dostlarına her koşulda sahip çıkan ve bu doğrultuda çalışmalar yürüten bir belediyecilik anlayışla hareket ediyor, haberlerin gerçeği kesinlikle yansıtmadığını kamuoyunun ve hayvansever dostlarımızın bilgisine sunuyoruz.”

Editör: Duygu Kaya