Hürriyetçi Eğitim Sendikası İzmir Şubesi üyeleri Basmane PTT önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin’in Öğretmen Meslek Kanunu’nu öğretmenlerin fikrini almadan yeniden düzenlemeye hazırlanmasına tepki gösterildi. Basın açıklamasını yapan Hürriyetçi Eğitim Sendikası İzmir İl Temsilcisi Adnan Sarısayın, “Milli Eğitim Bakanı eğitim fakültelerinin verdiği eğitime güvenmediğini açıkça beyan etmiş oluyor ve kanun taslağına bakıldığında Akademi'ye seçilecek akademisyen ve öğretmen seçiminin bir kriteri bulunmamaktadır” diye konuştu.

Ödül değil ceza

Yeni müfredat modelinin öğretmenlerin fikri alınmadan yazıldığına değinen Sarısayın, “Millî Eğitim Bakanlığı önce "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adında yeni bir müfredat hazırlamış fakat bu müfredatın 10 yılda hazırlandığı iddia edilse bile hazırlanan müfredatta öğretmenlerin fikrinin alınmadığı açıktır. Öğretmenlik Meslek Kanunun öğretmenlerin tüm itirazlarına rağmen 14.02.2022 tarihli 31750 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anayasa Mahkemesi 13/7/2023 tarihinde ÖMK'nin bazı maddelerini iptal etmiştir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin maalesef öğretmenlerin görüşlerini almadan, yeni ÖMK düzenlemesini hazırlayarak TBMM'ye göndermeye çalışmaktadır. Hazırlanan ÖMK ile çalışma koşullarının, ekonomik ve sosyal hakların düzeltilmesi beklenirken cezaların bulunduğu ama ödülün bulunmadığı bir kanunla karşı karşıyayız” diye söyledi.

Kanun kuşa çevrilmiştir

Öğretmenlere verilen sözlerin tutulmadığından söz eden Sarısayın “ Milli Eğitim Eski Bakanı Mahmut Özer'in bakanlığı döneminde uzman öğretmenlik unvanı için ‘10 yıl görev şartını 5 yıla düşüreceğiz’ başöğretmenlik unvanı için ise uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartını kaldırıyoruz’ açıklaması ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, Öğretmenler Odası Buluşmalarında, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süre şartının azaltılacağını ifade etmesine rağmen, kanun taslağında kariyer basamakları eski haliyle devam etmektedir. Aynı kanun taslağına göre; Milli Eğitim Akademisi kurulacağı, atama bekleyen öğretmenlerin KPSS sınav puanına göre akademide eğitim aldıktan sonra ve başarılı olmaları durumunda öğretmen olma şartı getirilmektedir. Milli Eğitim Bakanı eğitim fakültelerinin verdiği eğitime güvenmediğini açıkça beyan etmiş oluyor ve kanun taslağına bakıldığında Akademi'ye seçilecek akademisyen ve öğretmen seçiminin bir kriteri bulunmamaktadır. Yani akademi, adam kayırmanın ve torpilin yolunu açmaya namzettir. Tüm sendikaların Millî Eğitim Bakanlığına çağrısına rağmen Yusuf Tekin bildiğini okumaktan vazgeçmemektedir. Ayrıca Maliye Bakanlığının ekonomik tedbirleri de öne sürülerek kanun kuşa çevrilmiştir”

Talepleri sıraladı

Öğretmenlerin temel taleplerini dile getiren Sarısayın talepleri şu şekilde sıraladı;

Uzman ve Başöğretmenlik tazminatları emekliliğe yansıtılmalıdır.

En düşük öğretmen maaşı yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

Zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlere tazminat ödenmelidir. Kamuda ilk işe alımlarda Mülakat uygulamasına son verilmelidir.

Öğretmen atamalarında KPSS puan üstünlüğü tek kriter olmalıdır.

Basın açıklaması bitiminde tepki olarak önlüğünü çıkararak PTT’yle önlüğünü Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi.

Kaynak: Haber merkezi