Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılmak istenen dev devremülk projesi hukuk tanımamaya devam ediyor.

BirGün'den Aycan KARADAĞ'ın aktardığı habere göre, mahkeme kararlarına rağmen inşaata devam eden şirkette yeni bir gelişme yaşandı. İnşaatta Üç Ay adlı taşeron firmanın sigortalı işçisi olarak çalışan Ömer Faruk Ozan’ın, mesaisi sırasında merdivenden düşerek bileğini kırdığı öğrenildi. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, işçi ile görüştüklerini ve 5 gün boyunca sağlığıyla ilgili bir işlemin yapılmadığını belirtti. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi savcılığa suç duyurusuna bulunacağını açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada, “Uzun süreden beri Sinpaş A.Ş.’nin, Marmaris İçmeler’de devam eden hukuksuz, doğayı katleden inşaatına karşı zorlu bir mücadele veriyoruz. Zorlu, çünkü mahkeme kararına ve belediyenin inşaatı mühürlemiş olmasına rağmen firmanın faaliyetlerine ara vermediğini görüyor ve belgeliyoruz. Bakanlık, valilik, kaymakamlık, belediye ve bahsi geçen şirket hakkında onlarca suç duyurusunda bulunduk, kurumlara görevlerini yerine getirmeleri için dilekçeler verdik. Ancak, hepimizi bağlayan yasalar konu Sinpaş olunca yok sayıldı, işletilmedi, durum görmezden gelindi. İnşaat mühürlü olmasına rağmen, bırakın bina içi çalışmalar yapılmasını, binaların dört bir yanı iskele ile çevrilip kat çıkıldı” denildi.

Şikâyetlerinin karşılık bulmadığı vurgulanan açıklamada, “24 Kasım 2022 tarihinde ekte yer alan dilekçe ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni durumdan haberdar ederek, yurttaşlar olarak uyarı görevimizi yaptık. Mühürlü alanda inşaat faaliyetinin devam ettiğini, çalıştırılan personelin ya sigortasız olduğunu, ya da başka yerde sigortalı gösterilmesine rağmen Sinpaş’ta çalıştırıldığını; olası bir iş kazasından firma kadar işlem yapmayan kurumların da sorumlu olacağını hatırlattık ve yetkili kurum ve kişilerden gereğinin yapılmasını talep ettik. Ancak ilettiğimiz PDF dosyasından göreceğiniz gibi, Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün akla ziyan cevabı ile karşılaştık. Mahkeme kararıyla durdurulmuş ve belediye tarafından mühürlendiği söylenen bir adreste nasıl olur da bir işçinin sigorta kaydı yapılır, yapıldı ise nasıl çalıştırılır anlamak mümkün değildir. Bu ülkenin yurttaşları olarak yaşam alanlarımızı yıkıma uğratan, mühürlü inşaatta personel çalıştırarak işçi hakları ve güvenliğini yok sayan Sinpaş’ın yetkili kurumlarca, neden koruma kalkanıyla sarmalandığını anlamakta, anlamlandırmakta zorlanıyoruz” diye belirtildi.

KAMU VİCDANINI YARALAMAKTADIR

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Olası risklere karşı uyarılarımız ve kaygılarımızın ne kadar yerinde olduğu, Sinpaş/Kızılbük’ten gelen iş kazası haberiyle maalesef doğrulandı. Kendisi ile yaptığımız görüşme sırasında Ömer Faruk Ozan adlı işçinin inşaattaki mesaisi sırasında merdivenden düşerek bileğini kırdığını, aradan beş gün geçmesine ve hastane raporunda ameliyat endikasyonu yazmasına rağmen tedavi olma hakkını bile kullanamadığını, yabancısı olduğu bir kentte yalnız bırakıldığını öğrendik. Ayrıca Ömer Faruk Ozan’ın ilettiği belgelere göre, personeli olduğu “Üç Ay” adlı taşeron firmanın iş yeri adresi olarak Sinpaş Kızılbük inşaat adresini kullanmakta olduğu da aldığımız bilgiler arasındadır. Yaşanan bu olay, şirketin bir yandan usulsüz biçimde çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nu yanılttığını teyit etmektedir. Tüm bu hukuksuzluk ve usulsüzlük karşısında şirketi koruyan, kollayan ve yasaların emirlerini yerine getirmeyen mülki ve yerel idareciler şirketin suçlarına ortak olmakta ve bu durum kamu vicdanını yaralamaktadır. Bu kazayla da görüldüğü üzere, artık Sinpaş’ın mızrağı çuvala sığmamaktadır. Bu hukuksuzluğun uygulayıcıları olduğu kadar izleyen, susan ve kamunun kendilerine verdiği görevlerini yerine getirmeyen yetkili makam ve kişiler de tarih önünde sorumlu olarak anılacaklardır.”

Editör: Haber Merkezi