7-8 Temmuz'da Ankara'da düzenlenmesi planlanan NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye'nin birçok kentinde eylemler gerçekleştirildi. Devrim Partisi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkevleri, İşçi Demokrasisi Partisi, SOL Parti, Sosyalist Emekçiler Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Sosyalistler Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Yeşil Sol Parti ve NATO ve Emperyalist Savaşa Karşı Birlik'in yer aldığı NATO'ya Hayır Koordinasyonu, İzmir'deki eylemini Buca'da bulunan NATO üssü önünde gerçekleştirdi.
Şirinyer Migros önünde toplanan bileşenler, sloganlar eşliğinde NATO üssüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.
"NATO LİDERLERİ İSTENMİYOR"
Ortak açıklamada, 7-8 Temmuz'da gerçekleştirilecek zirvenin iktidar tarafından "tarihi bir fırsat" olarak görüldüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Emperyalizmin kanlı suç örgütü NATO'nun liderleri 7-8 Temmuz'da ülkemize geliyor. Aylar öncesinden hazırlıkları duyurulan, 'NATO'nun yeniden kuruluş toplantısı' olarak lanse edilen zirve, AKP iktidarı ve sermaye düzeninin aktörleri tarafından tarihi bir fırsat olarak görülüyor. NATO'nun bir savunma örgütü olduğu ve Türkiye'nin çıkarlarını koruduğu yönündeki söylemler gerçeği yansıtmıyor."

"BU TOPRAKLARIN EMEKÇİLERİ SİZİ İSTEMİYOR"
Açıklamada NATO'nun geçmişteki askeri müdahalelerine de değinilerek, Türkiye'deki üslerin kapatılması çağrısı yapıldı.
"Yugoslavya'nın parçalanmasıyla, Libya ve Afganistan'a yönelik saldırılarıyla, dünyanın dört bir yanında yürüttüğü kontrgerilla faaliyetleriyle tanıdığımız NATO'yu ve temsilcilerini topraklarımızda istemiyoruz. Bölgemizde sizinle iş birliği yapacak hükümetler bulabilirsiniz ancak bu toprakların emekçileri, gençleri, kadınları ve aydınları sizi istemiyor."
"HİÇBİRİNİZ BU TOPRAKLARDA İSTENMİYORSUNUZ"
Basın açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'a da tepki gösterildi.
"Filistin'de devam eden soykırımın ortağı olan, İran'da masum sivillerin ölümünden sorumlu politikaları destekleyen anlayışı kabul etmiyoruz. Hiçbiriniz bu topraklarda ve dünyanın hiçbir yerinde istenmiyorsunuz. Emperyalizme karşı mücadelenin ve öfkenin sokaklarda nasıl büyüyeceğini göreceksiniz."
BEŞ MADDELİ ÇAĞRI
Koordinasyon, açıklamasında taleplerini de sıraladı. Açıklamada;
NATO üslerinin kapatılması, Türkiye'nin NATO'dan ayrılması, NATO'nun dağıtılması, silahlanma yarışına son verilmesi ve kamu kaynaklarının silahlanmaya değil eğitim, sağlık, barınma ve sosyal haklara ayrılması çağrısı yapıldı.
"EYLEMLER SÜRECEK"
Açıklamanın sonunda NATO karşıtı eylemlerin yalnızca İzmir'le sınırlı kalmayacağı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
"Bugün İstanbul, Ankara ve İzmir'de başlayan yürüyüşümüz Adana'da, Malatya'da, Diyarbakır'da ve emperyalizmin varlığının olduğu her yerde devam edecek. Türkiye'nin dört bir yanında NATO'ya ve emperyalist politikalara karşı barışın ve halkların sesini yükseltmeye devam edeceğiz."





