İş İnsanı Murat Koç, Kahramanmaraş depreminin ardından, İzmir depreminde yaptığı “Kentler sağlıklı zemine taşınmalı” açıklamasını hatırlatarak, “Daha geç olmadan, bir canımızı daha yitirmeden bu çağrım gündeme alınmalı” dedi.  Uzmanların İzmir fayına dikkat çektiğini kaydeden Koç, İzmir’de 17 diri fay hattı bulunduğunu belirterek,  “Deprem öldürmez, hazırlıksız, plansız, programsız kara düzen yapılmış şehirler yıkılarak insanları öldürür. Büyükşehirler oluşturulurken hem tarım alanları yok edildi hem de zemin ve bina statiği hesaplanmadı. Bu sebeplerle depremlerde yıkımla karşılaşıyoruz, hem canımızı hem ekonomimizi kaybediyoruz. Yarın İzmir’de 7'nin 8'in üzerinde deprem olmayacağını kim garanti edebilir? Depremde yaşanan yıkımlar ve can kayıpları artık Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkartılmalı” diye konuştu.. 

Kenti tekrar fay hatları üzerine kurmamalıyız

Yerleşim alanlarının ovalardan taşınması gerektiğini dile getiren Koç, “Tarihe bakmak gerekiyor, tarihimizde insanlarımız yerleşim yerlerini kayalık zeminlere yani dağlara doğru yapmış, ovalarda ise tarım yapmıştır. Onların teknolojisi bu kadar ileri değildi, sismik araştırmaları bilmiyorlardı. Ancak bir şeyi biliyorlardı ki ovalar tarım için yaratılmış alanlar. O alanlar alüvyonlarla doldurulmuş olan alanlar. Ayrıca bu alanlar daha önceki depremlerle şekil değiştirmiş alanlar. Fay hatları üzerine kenti kurmaya devam edersek, yarın fay hattı kırıldığında aynı acıları tekrar yaşayacağız” açıklamasında bulundu. 

Kayalık zeminlere taşımalıyız

İzmir’de birçok sağlam zemin bulunduğunu anlatan Murat Koç, “İzmir'in 5 kilometre üstünde dağlık, kayalık alanlar var. Kayadibi, Karaçam, Yamanlar, Cengizhan, Kadifekale, Pınarbaşı... 

Kayadibi ve Karaçam, Bornova ve Bayraklı'yı içine alabilecek kadar büyük bir alan. Buralar orman vasfını yitirmiş alanlar. Şehri buraya taşımak lazım. Buralarda kurulacak modern şehirlerle hem çarpık kentleşmenin hem de sağlıksız yapı ve zeminin önüne geçilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Binalar sigortalanmalı

Binaların inşa sürecine ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Koç, “Bizler denetimde gerçek bir çözüm arıyor isek; belediyeden inşaat ruhsatı çıkartılırken binalar kaskolanmalı. Sigorta tarafından arabalar nasıl kaskolanıyorsa, binalar da öyle kaskolanmalı. DASK'lara işlevsellik kazandırılmalı, güçlendirilmeli. Zamanın ekonomik koşullarına göre primleri ve aynı zamanda sorumlulukları artırılmalı. İnşaat ruhsatı alınır alınmaz, temel aşamasından tutun  anahtar teslim düzeye gelene dek, her aşaması sigorta şirketleri tarafından denetlenmeli. Her işlemin onaylanmasının ardından bir üst kademeye geçilmeli” dedi. 

En önemli karar sigorta

Koç açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Sigorta firmaları, binaların geleceklerinden günün şartlarına göre yasal olarak sorumlu olacakları için, denetim çok daha sağlıklı ve titiz olacaktır.  Depreme dayanıklılıkta alınması gereken en önemli karar bu karardır. 

Hazineye devredilen arazilere kentsel dönüşüm şerhi konmalı

Geçtiğimiz hafta, orman vasfından çıkartılan araziler Hazine'ye devredildi. Buradan Erdoğan başta olmak üzere, Murat Kurum'a çağrıda bulunmak istiyorum. Bu alanların üzerine yeni kentsel dönüşüm alanı şerhi konularak, başka amaçlarla başka kişilerce kullanımı önlenmeli.

Editör: Duygu Kaya