Birbirinden zengin doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla Türkiye'nin en güzel şehirlerinden olan Muğla, gezilecek yerler listesi yaparken en çok zorlanılan şehirlerden biri olmanın hakkını veriyor. Bugünün önerisi Görkemli kaya mezarları, etrafını çevreleyen göz alıcı doğası ile Muğla’nın en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri Kaunos Antik Kenti...

Kaunos Antik Kenti nerede?

Kaunos, Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Kaunos Kaya Mezarları Dalyan’dan rahatlıkla görülebiliyor. Kaunos’a nasıl gidilir derseniz 2 seçeneğiniz bulunuyor. Doğruca Çandır Köyü’ne aracınızla giderek antik kentin önünde park edebilir ve kenti gezebilirsiniz.

Eğer Dalyan’daysanız buradan karşıya yani Çandır Köyü’ne geçmek için Dalyan kanalını geçmeniz gerekiyor. Küçük sandallarla kişi başı gidiş dönüş 15 TL karşılığında diğer tarafa geçtikten sonra Kaunos’a kadar kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Karşıya geçmek için bir diğer alternatif arabalı feribot. Bunun için araç başı 32 TL ödeniyor. Arabalı feribot iskelesi konum olarak Kaunos’a daha yakın.

Kaunos Antik Kenti'nin tarihçesi

Kaunos, kendi adına para bastıran Miletos’un oğlu. Gerçekleştirilen kazı çalışmalarına göre bölgedeki ilk yerleşim M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Kaunos Antik Kenti İngiliz bir araştırmacı olan Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiş. 1840 tarihinde Hoskyn yaptığı bir gezide üzerinde Kaunos halkı ve meclisi yazan bir yazıt bulmuş.

Dalyan’dan görülebilen gösterişli kaya mezarları  MÖ 4. yy’da yapılmış. Bu kaya mezarları statüsü yüksek olan kişiler için inşa ediliyormuş. Mezarların yüksekte olmasının nedeni ölen kişilerin tanrıya daha yakın olmalarını sağlamakmış.

Antik kent sonraları Roma Dönemi’nde de kullanılmış. O dönemlerden günümüze kalan roma hamamı gibi kalıntıları görmek mümkün. Ayrıca antik kentte bulunan yapılar arasında antik tiyatro, bazilika, agora da bulunuyor. Demeter Kutsal Tapınağını ve 1300 yıllık mozaikleri de mutlaka görün.

Kaunos'un hikayesi

Kaunos Antik Kenti hikayesine göre kent, ikiz kız kardeşine aşık olduğu için sürülen Miletos’un oğlu Kaunos tarafından kurulmuş. En azından bir inanışa göre böyle. Bir diğer anlatılan hikayeye göre ise ikiz kardeşlerden kız olanı Kaunos’a aşık olmuş. Bu aşka karşılık vermeyen Kaunos ise dostlarını alarak oradan ayrılmış ve başka bir kent kurmuş.

Kaunos Antik Kenti giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile antik kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:30
Gişe Kapanış Saati: 19:00

Antik kent her gün açık.

Telefon:  02526141150

Editör: Tuğkan Üsküp