Geçtiğimiz aylarda motokuryelerle ilgili yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan düzenleme ile motokuryeler ilk defa kayıt altına alındı. Yeni yönetmeliğe göre, artık motokuryeler de P1 yetki belgesi almak zorunda.

İzmir’de yargılamalara itiraz: Delil bulamayacaklar çünkü bir suç yok
İzmir’de yargılamalara itiraz: Delil bulamayacaklar çünkü bir suç yok
İçeriği Görüntüle

motokuryelere-yeni-duzenleme-2

Bütün maddi yük emekçilerin sırtında

İzmir Motor Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, yeni düzenlemelerdeki bütün maddi yükümlüklerin kuryelerin sırtına yüklendiğini ifade ederek, "Kuryelere P1 yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Motokuryeler az tehlikeli meslek sınıfından tehlikeli meslek sınıfına alındı. Bunlar tamam ama bütün sorumluluklar ve maddi yük kuryelere yüklendi. Mesleki yeterlilik belgesi, SRC belgesi gibi zorunluluklar getirilmeye başlandı. Bunların ücretlerini devlet karşılamıyor. Bu belgelerin hepsini kendi cebimizden karşılıyoruz" dedi.

Davası veya mahkumiyeti olan kurye olamıyor!

Yeni düzenlemelere göre herhangi bir mahkûmiyeti bulunan bir kimsenin istenen belgeleri alamadığını belirten Akgül, "Daha önce bir mahkûmiyetin varsa veya ertelenmiş bir davan varsa bu belgeleri alamıyorsun. Dolayısıyla artık çok sayıda insan kuryelik yapamayacak. Mesleğimizde kurye sayısı azalacak ve yeniden kurye talebi söz konusu olacak. Öte yandan motosikletlerin arka kısmındaki taşıma çantasının ruhsata işletilmesi zorunlu hale geldi. Bunun da 15 bin lira gibi bir maliyeti söz konusu. P1 belgesi de yaklaşık 9 bin lira. Bu rakamlar yaklaşık olarak bir motosiklet parasına denk geliyor. Kuryelerimizin bunu ödeyebilecek gücü yok. Kuryeler şu anda şahıs şirketi kurarak bu işi yapmak zorundalar. Dolayısıyla arkadaşlarımızın borcu var. Devletin bu noktada bize bir yapılandırma imkânı sağlamasını bekliyoruz" dedi.

motokuryelere-yeni-duzenleme-3

Kuryeler çok tehlikeli meslek sınıfına alınmalı

Türkiye'de motokurye olmanın gün geçtikçe zorlaştığını aktaran Akgül şunları söyledi: "Sorunlarımızı çözelim derken çok sayıda arkadaşımız bu mesleği yapamayacak hale geldi. Eski cezaların kuryelik mesleğini yapmaya engel olmasını doğru bulmuyoruz. Bu insanlar ne iş yapacaklar? Konuyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılması lazım. Ülkemizde kurye olmak maalesef zorlaştı. Devlet bütün yükü kuryelerin üzerine bıraktı. Bizi tehlikeli meslek sınıfına aldılar ama bütün yükü bize yüklediler. Bizim çok tehlikeli meslek sınıfında olmamız gerekiyordu. Bizim çok para kazandığımızı düşünüyorlar ama vergisini ödeyen bir kuryenin elinde bir şey kalmıyor. Bir kuryenin ayda 150 bin lira kazandığını varsayalım. Bütün masrafları düştüğünüz zaman kuryenin cebine kalan para 35-40 civarında. Yılsonunda gelir vergisini de düştüğünüz zaman cebine 30 bin lira kalırsa ne mutlu. Sonuç olarak bir kuryenin kazandığı para 30-50 bin lira arasındadır. Bu da çok çalışarak olur."

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN