İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro AŞ, işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ve metro ve tramvaylarda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Demiryol-İş Sendikası arasında 27 Şubat’ta başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) tıkandı.
Yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine işçiler 16 Haziran’da grev kararı asmıştı. Geçtiğimiz gün SODEMSEN’in çağrısıyla İzmir Metro AŞ , Demiryol-İŞ Sendikası ve SODEMSEN arasında bir görüşme daha gerçekleşmiş, ancak bu görüşmeden de beklediği sonucu alamayan işçiler 31 Temmuz saat 05.00’da greve çıkacaklarını açıklamıştı.
Vazgeçmeyeceğiz
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanlığı yeni yaptığı açıklamada İzmir kamuoyuna greve çıkacaklarını açıkladı, "Amacımız kimseyi mağdur etmek ya da birileriyle kavga etmek değil. Ancak haklı taleplerimiz karşılık bulmazsa anayasamızın bize vermiş olduğu grev hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Çözüm adına uzanan her eli tutmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Ücretlerimiz yerlerde sürünüyor
Metro ve tramvay emekçilerinin 11 aydır ücretlerine, sosyal kalemlerine zam alamadığı ifade edilen açıklamada, "Kent içi ulaşımın yüzde 50'sini 625 kişiyle biz yapıyoruz, buna rağmen ücretlerimiz yerlerde sürünüyor. Açıklanan son asgari ücretle birlikte tamamımız asgari ücretli olduk, ücret artışlarının enflasyonu arkadan takip etmesiyle bu sorunu çözmek mümkün değildir. Ücret artışları ne zaman enflasyonun üzerinde olursa, o zaman geçim sıkıntısı çözülür, çalışanlar biraz da olsa nefes alır" denildi.
Açlık sınırında ücretlere mahkum etmeyin
Açıklamada, "2022 yılının ilk diliminden, 2023 yılının ikinci dilimine gelindiğinde asgari ücret yüzde 168 artmış, açıklanan enflasyon ise yüzde 95‘lerdedir. Zammın z ‘sini duyan patronlar ise işlerine gelen asgari ücret zam oranını her şeye yansıtmışlardır. Bu da enflasyon oranlarında zam alan emekçinin alım gücünü iyice azaltmıştır. Enflasyon rakamlarını bize diretenlere şunu sormak istiyorum, neden asgari ücret artış oranları, enflasyon oranlarının kat be kat üstünde? Neden bize gerçek olmayan enflasyon rakamlarını verme inadına devam edip, yoksulluğa ve asgari ücrete mahkum etmeye çalışıyorsunuz? Taleplerimize kulak verin artık. İnsan onuruna yakışır ücretler, insan onuruna yakışır çalışma şartları istiyoruz. Açlık seviyesinde ücretlerle çalışmak istemiyoruz. Evimizi geçindirmek istiyoruz. Çocuklarımızın yataklarına aç girmesini istemiyoruz. Bizler metro çalışanları olarak hep üzerimize düşeni en iyi şekilde yaptık. Artık sizler de üzerinize düşeni yapın, çalışanları açlık sınırında ücretlere mahkum etmeyin" denildi.
Amacımız kavga değil
"Amacımız kimseyi mağdur etmek ya da kavga etmek değil" denilen açıklamada, "Ancak haklı taleplerimiz karşılık bulmazsa anayasamızın bize vermiş olduğu grev hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini isteriz. Çözüm adına uzanan her eli tutmaya hazır olduğumuzu buradan bir kez daha bildirmek istiyoruz. Temennimiz aldığımız bu kararı uygulamaya koymadan, 10. Dönem Toplu İş Sözleşmemizi çalışanlar adına güzel kazanımlarla masada imzalayıp taçlandırmaktır. Demokrasinin kalesi İzmirimize ve emekçi dostu Büyükşehir Belediye Başkanımız Soyer'e de yakışan budur" ifadeleri yer aldı.
İzmir kamuyouna duyuruyoruz
Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı:
İzmir metro ve tramvay emekçileriyle birlikte, daha iyi ücret, daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde, toplu iş sözleşmemizin 11 maddesinde anlaşma sağlanamadığından, anayasal hakkımız olan üretimden gelen gücümüzü kullanmak adına, 31 Temmuz 2023 Pazartesi, saat 05:00 itibarıyla grev kararımızı uygulamaya başlayacağımızı İzmir kamuoyuna duyuruyoruz.