Geçen yıl pandemi kısıtlamaları nedeniyle verilemeyen ödüller de bu yılki ödüllerle birlikte 22 Ocak Cumartesi günü saat 18.00’da Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılacak geniş katılımlı bir törenle sahiplerine takdim edilecek. Törene siyaset, sivil toplum, medya, kültür sanat dünyasından ve İz Gazete okurlarından oluşan yoğun bir katılımın olması bekleniyor.

MÜCADELE YERELDE BAŞLAR

2021 yılında iz bıraktığına inanılan ilk isim; iklim krizi gibi küresel bir sorunla mücadelenin yerelden başlayacağı bilinciyle hizmetler üreten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Doğa haklarını ve iklim kriziyle mücadeleyi gündemden düşürmediği ve bu hassasiyet üzerinden ‘dirençli kent’ yaratmak, Cittaslow Metropol olmak, tarımda su tüketimini azaltmak, iklim dostu ulaşım modeli uygulamak, bisiklet kullanımını özendirmek, atık yönetiminde lider kent olmak, Gediz Nehri’ni ve İzmir Körfezi’ni temizlemek gibi pek çok konuda yerel yönetimlere örnek olacak bir irade ortaya koyduğu için Tunç Soyer ödüle layık görüldü.

MECLİS’TE SES OLDU

İklim kriziyle mücadelede iz bıraktığına inanılan ikinci isim parlamentoda ve sahada verdiği mücadeleden dolayı CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan oldu. CHP’nin TBMM Çevre Komisyonu Sözcüsü de olan Murat Bakan; partisi adına iklim krizine her alanda dikkat çektiği, iktidarı ve ilgili kurumlarını sık sık uyardığı ve çözüm önerilerini dile getirdiği için; ayrıca Cerratepe’den Kaz Dağları’na, Efemçukuru’ndan Salda’ya kadar her yerde halkla birlikte direniş gösterdiği için ödüle layık görüldü.

HALKIN GÖNÜLLÜ AVUKATLARI

“Suyun, toprağın, kurdun, kuşun hakkını savunmaya hukuki bilgimizle bir nebze de olsa katkı sunabiliyorsak ne mutlu bize” diyerek pek çok çevre katliamına karşı halkın gönüllü avukatlığını yapan Av. Özlem Altıparmak ve Av. Cem Altıparmak çifti de iklim krizine karşı mücadelede iz bıraktığına inanılan üçüncü isim oldu. Altıparmak çifti, iklim kriziyle ilgili uluslararası alanda hem akademik hem de hukuki araştırmaları takip edip bunları da dava dosyalarında kullandıkları ve gündemi takip ederek iklim kriziyle mücadeleye önemli bir hukuki katkı sundukları için ödüle layık görüldü.

DOĞANIN ÖYKÜSÜ

Çevre ve ekoloji haberciliği denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan ve 20 yılı aşkın süredir sahadan yazdığı haberlerle halkı aydınlatan Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Gazeteci ve Yazar Özer Akdemir ise iz bıraktığına inanılan dördüncü isim oldu. Gazetecilik faaliyetiyle sınırlı kalmayıp halihazırda ekoloji mücadelesi veren insanların, toprağın, suyun içinden Doğa ve Direniş Öyküleri yaratarak Türkiye edebiyatına katkı sağlayan ilk yazar olması nedeniyle de Özer Akdemir İz Bırakanlar ödülüne layık görüldü.

METİN HOCA UNUTULMAYACAK

İz Gazete bu yıl özel bir ismi gündemine alarak 2011 yılında aramızdan ayrılan Metin Lokumcu’ya ödül vermeye karar verdi. 31 Mayıs 2011 günü dönemin Başbakanı AKP’li Tayyip Erdoğan’ın miting için gittiği Artvin Hopa'da basın açıklaması yapan vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginlik sonrasında polisin gruba sert müdahalesi ve atılan çok sayıda kimyasal gaz sonucunda kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Metin Lokumcu; ülkesinin toprağını, suyunu, havasını canı pahasına koruduğu ve ölümünden sonra herkesin gönlünde iz bıraktığı için ödüle layık görüldü. Metin Lokumcu Davasına dikkat çekmek ve davanın ekoloji mücadelesine iz bırakması için Lokumcu’nun ödülünü İzmir’de yaşayan oğlu Ulaş Lokumcu alacak.

2020’NİN ÖDÜLLERİ DE VERİLECEK

2020 yılı için belirlenen ancak pandemi kısıtlamaları nedeniyle verilemeyen İz Bırakanlar Ödülleri de bu Cumartesi yapılacak törende sahiplerine takdim edilecek. Kovid-19 salgınında canla başla çalışan tüm sağlık çalışanları adına İzmir Tabip Odası; İzmir Depremi’nin ardından enkazlar üstünde özverili şekilde çalışan tüm arama kurtarma ekipleri adına İzmir İtfaiyesi; katıldığı yarışlarda göğsüne yazdığı ‘İzmir’ yazısından güç alan ve İzmir Depremi gibi üzücü bir dönemde bile fark yaratarak uluslararası başarılara imza atan milli yüzücü Emre Sakçı; pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı amacıyla İBB’nin başlattığı Biz Varız kampanyasına destek için İz Gazete’nin düzenlediği 7 saatlik sosyal medya canlı yayınını organize eden Dayanışmayı Canlandıralım Yayını Komitesi 2020 yılında ödüle layık görülmüştü.

Editör: Haber Merkezi