Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı gelirleri tespit etmek amacıyla Mekansal Veri Analiz Sistemi'ni (MEVA) devreye soktu. MEVA ile, gayrimenkul sektörü mercek altına alındı. Bakanlık, yıl başından bu yana 16 binden fazla taşınmazı inceledi ve tapudaki beyan ile piyasa değeri arasında fark olan 9 bin 150 kişiden açıklama talep etti.
MEVA ne işe yarıyor?
MEVA; tapu, ikametgah, yapı ruhsatı, banka kredisi, gayrimenkul ilanları ve değerleme raporlarını birbirine entegre eden coğrafi bilgi temelli bir yazılım. Harita üzerinden yapılan veri analizleriyle, taşınmazların gerçek piyasa değeri tespit ediliyor. Uygulama şu anda 81 ildeki defterdarlıklarda aktif olarak kullanılıyor.
Pişmanlık hükmünden yararlanana ceza yok
Gerçek değer yerine tapuda düşük bedel gösterilen satış işlemleri MEVA ile tespit ediliyor. Alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor. Gönüllü olarak pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyenler cezasız harç ödeyebiliyor. Aksi halde mükellefler vergi incelemesine sevk ediliyor.
Cezalı işlemler başlatıldı
İlk etapta yapılan incelemelerde 2.475 kişi gönüllü uyum gösterdi. Bu kişiler toplamda 5,9 milyar TL'lik satış bedeli artışı beyan ederek 113.9 milyon TL tutarında tapu harcını pişmanlıkla ve cezasız ödedi. Uyum sağlamayan mükellefler hakkında cezalı işlem başlatıldı.
Sırada kira gelirleri var
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA'nın kapsamının genişletileceğini ifade ederek, “Kiraya verilip beyan edilmeyen gayrimenkuller de tespit edilecek. Her vergi dairesi bölgesindeki taşınmazları harita üzerinden izleyebilecek” dedi.
Bakanlık, MEVA ile gerçek değer üzerinden işlem yapılmasını sağlayarak, vergi kayıplarını önlemeyi ve vatandaşları gönüllü uyuma teşvik etmeyi amaçlıyor. Sistem sayesinde hem alım-satım hem de kira gelirlerinde şeffaflık sağlanacak.