AFİFE NUR YILDIZ/İZ GAZETE Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanları ile bir araya geldiği video konferans toplantısında, başkanlara “Askıda Veresiye Defteri” kampanyası başlatma talimatı vermişti. Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Askıda Veresiye Defteri” talimatını ilk uygulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmuştu. Tunç Soyer, bakkallarda bulunan veresiye defterlerini toplamaya başladı. Veresiye defterleri kapatılan bakkallarda, “Bu bakkaldaki bütün veresiyeler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından kapatılmıştır” yazısı yer alıyor. Başkan Soyer, yardımsever vatandaşları ve iş dünyasını da kampanyaya destek vermeleri için çağrı da bulundu. 

‘İNSANLARIN TERCİH NOKTASI BİZ OLDUK’
İlk zamanlar marketin, küçük bir tekel bayii gibi olduğunu daha sonra giderek büyüdüklerini ve geliştiklerini belirten Nurdal Karakartal, zamanla 4-5 şube açtıklarını ancak pandemi nedeniyle bazılarını kapattıklarını, şu an 2 şube ile devam ettiklerini söyledi. Marketi ilk açtıklarını dönemlerde, bir mahalle bakkalının satabileceği ekmek sayısından fazla ekmek satarak, günlük 2200 ekmek sattıklarını ifade eden Karakartal, bu ekmek satışının işletmelerinin büyümesinde büyük bir etkisinin olduğunu belirtti. Limontepe’nin ilk geldikleri zamana göre çok büyüdüğünü ve büyümeyle birlikte diğer sektör yapılarının da geliştiğini söyleyen işletmeci Nurdal Karakartal, “Karşımıza çok fazla sayıda market açıldı. Bazı kampanyalar yaparak ekmeğin yanında yumurta gibi diğer besinlerden verdiler ancak tutunamadılar. İnsanların tercih noktası biz olduk. Bu bizim için büyük bir onurdur. Zamanla insanların güvenini kazandık. Birçok hayat hikayesi dinleyip, anılar biriktirdik. İnsanlara yardım ederek hayatlarına dokunduk” dedi. 30 yılda çok fazla hayat hikayesi dinlediklerini ve bu hikayelerin kendilerinde iz bıraktığının altını çizen Karakartal, “İki oğlunu kaybeden bir annenin hikayesini dinledik. Başka bir kadın bize hikayesini anlatırken ‘Babamın sarıldığı yerden sarılır mısın?’ gibi bir söz kullandı. Bunlar asla unutamadığımız anlar” şeklinde konuştu.  İnsanlarla güçlü bir bağ kurduklarını vurgulayan Karakartal, karşılıklı sevgi ve dürüstlükle birlikte insanlarda bir bakkaldan daha şey ifade ettiklerini belirtti. 

‘DAYANIŞMA KADAR GÜZEL BİR ŞEY YOK
Ahbap Derneği’ne kadar ulaştıklarını ve bir ailenin evini onardıklarını söyleyen Karakartal, “Karabağlar Belediyesi’ne ve meclis üyelerimizin bize verdiği destek için çok teşekkür ederiz. Herhangi bir durum olduğunda, kendilerine ulaştığımızda bize yardımcı oluyorlar. Geri çevirmiyorlar” ifadelerini kullandı. Mahallelerinde bir kişinin yardıma ihtiyacı olduğunda hep birlikte toplanıp yardım ettiklerini kaydeden Karakartal, “Dayanışma kadar güzel bir şey yok. Hayat büyütüyorsunuz ve geniş bir aileniz oluyor” dedi. Pandemi döneminin çok zor geçtiğini vurgulayan Nurdal Karakartal, “30 senedir buradaki insanlardan para kazandım. 30 senemizi birlikte geçirmişiz. Bu zor koşullarda onlara sırtımı dönemem. Kimisi çekinerek bize geldi, kimisinin evine biz götürdük. Onlara, batarsak da beraber batalım. Bu süreci birlikte atlatacağız dedik” ifadelerini kullandı.

‘AİLELER NEFES ALDI, TENCERELER KAYNADI’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Askıda Veresiye Defteri kampanyası ile veresiye defterlerindeki borçların silinmeye başladığını ifade eden Karakartal, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’nin yönlendirdiği iş adamları ile önemli miktarda veresiye borcumuz kapandı” şeklinde konuştu. Türkiye’de, Nadir Market kadar veresiye veren bakkal yoktur diyen Karakartal, bununla övünmediklerini, bu durumun insanların alım gücünün ne kadar zor olduğu acı gerçeğini gösterdiğini belirtti. İnsan olmanın en önemli noktasının paylaşmak olduğunu vurgulayan Karakartal, dünyayı iyiliğin kurtaracağının altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptıklarını takdirle karşıladığını söyleyen Karakartal, “30 yıllık bir bakkal olarak çok büyük takdirle karşılıyorum. Bu inanılmaz bir şey. İnsanın hayatına dokunuyorsunuz. Bu kampanya ile aileler nefes aldı. Evlerde tencereler kaynadı, çocuklar bezsiz kalmadı. Dünyanın iyi insanlar sayesinde döndüğünü gösterdiler” ifadelerini kullandı. Pandemi döneminin kazandırdığı en önemli şeyin CHP’li belediyeler olduğunu söyleyen işletmeci Nurdal Karakartal, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaptıklarını küçümseyebilir miyiz? Tunç Soyer’in başlattığı dayanışma ruhuyla birlikte kapı kapı gezildi ve erzak yardımları yapıldı. Bir belediye daha ne yapabilir ki?” diye konuştu. 

‘FİRMALAR, KAR ETMEDEN İNDİRİMLİ ÜRÜN SATMAZ’
Market zincirlerin, hiçbir zaman bedava ve indirimli ürün satışı yapmadığını vurgulayan Karakartal, “İddia ederek söylüyorum bir mahalle bakkalından fiyat listesi alın. Bir de gidip zincir marketlerden alın eğer onlar ucuz satıyorsa ben bugün bakkala kilit vurmaya hazırım” dedi. Zincir marketlerin, kapitalist sistemin bir döngüsü olduğunu belirten Karakartal, zincir marketlerin bedelsiz aldığı ürünleri indirimli diyerek satışının yapıldığını söyledi. Fabrikalardan palet bazında alındığında, çok sayıda bedelsiz ürün alındığını ifade eden Karakartal, “İnanılmaz bedelsiz ürün veriyorlar. O ürünleri insanlara parayla satıyorlar. Hiçbir firma kar etmeden, indirimli ürün satmaz. Halk günü diyerek indirimli günler yapıyorlar. Halkın günü mü olur? Tamamen devlet mantığıyla hareket ediyorlar. Benim için en büyük kampanya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği kampanyalardır. Benim için, her projenin insana dokunması gerekiyor. Hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e hem de Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na, başkan yardımcılarına ve meclis üyelerine, Limontepe’ye sağladıkları her türlü yardım için bir esnaf olarak, bin kere teşekkür ederim” dedi.

Editör: Haber Merkezi