Tuğkan ÜSKÜP / İz GAZETE- Kütahya'da Merkez ilçede geçersiz oy krizi yaşandı. Kütahya İl Seçim Kurulu tarafından MHP’nin itirazı üzerine Kütahya Merkez Belediye Başkanlığı seçiminde tüm geçersiz oyların sayımı yönünde karar verildi. İl Seçim Kurulu kararına karşı Kütahya CHP İl Başkanlığı tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na itiraz edildi. İlçe Seçim Kurulu tarafından AKP, MHP, İyi Parti ve bir memur üye ile birlikte YSK’nın toplanma saatinde sayımı başlatma kararı alındı.

Eski CHP Kütahya İl Başkanı ve aynı zamanda şimdiki CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz yaşanan krize isyan etti ve " Bugüne kadar Kütahya’da onca seçim yapıldı. MHP kazandı, AKP kazandı, hiç birisinde böyle yeniden sayım olmadı" ifadelerini kullandı.

Alınan kararın MHP-AKP ve İYİ Parti bloğunun zorlamasıyla gerçekleştiğini aktaran Şahbaz, "Biz hazırlığımızı yapalım, yasal hakkımızı kullanalım, sayım yapılacaksa pazar günü yapılsın dedik. Ama onlar bizim YSK itirazımızın gündeme alınmadan sayımın başlaması için zorlama yaptılar ve böyle bir karar aldılar. Daha önce onlarca seçim oldu. AKP ve MHP kazandığında böyle durumlar yaşanmadı. Sorun CHP'nin kazanması. 602 oy fark var. Biz bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz ama sayım üzerinde oluşturulan baskılar gerilim ve güvensizlik ortamı yarattı. Seçim süreci çok uzadı. İl Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu kararından sonra 3 gün karar vermedi. Toplantıyı da mesai bitimi başlatıp akşam 19:30 gibi sonlandırdı. Biz YSK'ya yetişmemesi için bu olayda bir kasıt olabileceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Seçimin sonuçlarını koruyacağız

Halkın iradesinin arkasında duracaklarının altını çizen Şahbaz,  "Seçimi CHP'nin adayı Eyüp Kahveci kazandı. Biz seçimin sonuçlarını koruyacağımıza inanıyoruz. Zaten tüm geçersiz oyların sayılmasını gerektirecek bir durum da yok. Geçersiz oyların büyük bir çoğunluğu tutanaklarda gerekçelendirilerek yazılmış. İtirazların hiçbir temeli yok ve sayım esnasında da herhangi bir partiden itiraz gelmedi. Ama sonradan MHP'nin itirazıyla tüm geçersizlerin sayılması yönünde karar verildi. Bu hukuksuz kararın karşısında duracağız" dedi.

Editör: Tuğkan Üsküp