TUGAY CAN / İZGAZETE - 23. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı tüm hızıyla devam ediyor. Yoğun bir kalabalığa evsahipliği yapan fuar alanını bu sene de birbirinden ünlü isimleri ağırlıyor. İlk günün öne çıkan isimleri Cem Yılmaz, Can Yılmaz ve Zafer Algöz, ikinci gününde de hayranlarıyla buluştu.

Fuarda yoğun geçen iki günün ardından birçok yazar ve şair, kitap fuarını gazetemize değerlendirdi. İşte yazarların gözünden 23. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı:

“FUAR BİZLERE SOLUK ALMA FIRSATI VERİYOR”

Yazar Yunus Bekir Yurdakul “Alışılmış bir kitap fuarı yaşıyoruz gene. Özellikle girişte iki gündür çok büyük kuyruklar var. Bugün pazar. Çok derece olağan. Ancak şu da var; İzmirliler hava biraz iyi oldu mu kaçıyorlar. Kitap fuarı özlenmiş, bekleniyor. Onun için giriş kapıların tamamında, ana kapıda ise iki ayrı kuyruk var. Bu çok hoş. Kitapla bir şekilde ilgili insanlar; yazanlar, çizenler, hazırlayanlar, okurlar için bir bayram gerçekten. İzmir’in en büyük sanat fuarı İzmir Kitap Fuarı’dır. Bu yirmi üç senedir böyle. Daha gelenekselleşmiş ve büyük etkinlikler var. Ama hepsinin önüne geçti. Bir sanat etkinliği tasarlarken, -mesela kitap fuarı- o günlerin dışına çıkarmak gerekiyor. Çünkü bu bayramı hiçbir şey ile paylaşmak olası değil. Yeni kitaplarla karşılaşmak son derece güzel. Meraklısı olduğun bir kitabın yazarıyla karşılaşmak çok güzel. Çocuklarla karşılaşmak çok güzel. Az önce Tire’den bir çocuk geldi. Anasınıfından bu yana şiir yazan bir çocuk. Yani okuma-yazmayı daha öğrenmeden doğaçlama şiirler söyleyen bir çocuk. Rıfat Ilgaz’ı tanıyan bir çocuk ve bu çocuk 4. sınıf öğrencisi. Tire’den buraya gelmiş annesiyle. Son derece hoş. Şiiri biliyor, şairleri biliyor. Ne okuyacağını, ne yapacağını biliyor. Bu çocuklarla tanışmak çok güzel bir şey. Burada olmak çok güzel.” ifadelerini kullandı. Yurdakul sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’nin bombalandığı şu günlerde, ahlaksız kapitalizmin dünyanın her yerine saldırdığı bugünlerde, bu fuar bizlere soluk alma fırsatı tanıyor. Tabi buraya dalıp gitmemek gerekiyor. Bir de her zaman karşılşamadığımız dostlarımızla burada karşılaşıyoruz. Birlikte çalıştığımız ama yan yana gelemediğimiz dostlarımızla bir arada olmak çok güzel. Ama en güzeli meraklı okurlarla birlikte olmak. Buraya renk katan herkese teşekkür ederim.”

Şair ve öykücü Fergun Özelli ise “Kitap fuarlarını seviyorum. Buralarda insanlarla iletişim kurma şansınız oluyor. Sizi tanımayanlarla tanışıyorsunuz. Sizi tanımayanlarla tanışıyorsunuz. Benim en çok sevdiğim yanı bu. Kitap imzalarken, hiç tanımadığınız insanlarla tanışıyorsunuz. Okur genellikle çok satan yazarları biliyor. Onların dışındaki insanları tanımıyor. Ne yazık ki tanıtma imkanları da çok kısıtlı. Yazarı kişilerle, toplumla buluşturma araçları çok kısıtlı hele günümüz medyasında iyice zor hale geldi. Ama o insanlarla buluştuğumuzda sizinokurunuz olarak kalıyorlar. Çünkü geçen sene yaşadığım bir olay var. Benim ‘Sarhoş Kafa’ diye bir öykü kitabım var. Onu okuyan okurlarım bir sene sonra geldiler ve kitabı başucu kitabı yaptıklarını söylediler. Yeni kitabımı istediler. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum. Burası yazar ve okurun tanışma yeri artık. Ama en önemlisi yazarların, okurdan çekinmemesi gerekiyor. Onlarla sürekli iletişim kurması gerekiyor. Önünüzden geçen insanlarla konuşun demek lazım yazara. Öyle durup da insanları beklememek lazım. Bulamazlar sizi. Çünkü yazar örtülü. Yazarı tanımları için ya okuldan ev ödevi vermeleri lazım ya da çok sevdiğiniz bir tanıdığınızın sizi okuması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KALABALIKTAN ZİYADE KALABALIĞIN İLGİSİ GÜZEL

Yitik Ülke Yayınlarının standında okuyucuyla buluşan Erol Arslan “Fuar çok güzel gidiyor. Özellikle gençlerin ilgisi sevindirici. Kalabalıktan ziyade kalabalığın ilgisi çok güzel. Bazen kalabalık oluyor ama daha çok seyirci tarzında oluyor. Şu an ki kalabalık içeriğe de önem veren, bakan bir kalabalık. Burada özellikle gençleri görmek gerçekten memnun edici.”dedi.

Arslan 19 Nisan Perşembe 15:00- 16:00 ve 21 Nisan Cumartesi 16:00- 17:00 tarihlerinde Yitik Ülke Yayınlarının standında kitaplarını imzalayacak.

Yitik Ülke Yayınları’nın bir diğer yazarı Serkan Türk ise İzmir fuarının Türkiye’nin en büyük ikinci fuarı olduğunun altını çizdi. Türk, “Bütün yazarlar ve yayıncıların benimsediği bir fuar. İzmir fuarı bahar aylarına denk geldiği için coşkulu geçiyor. Burada insanlarla buluşmak çok keyifli. Hem yeni insanlarla tanışıyoruz hem de daha önceki yıllardan bizi takip eden okurlarla bir araya geliyoruz. Kitapları paylaşmak, okurla bir araya gelmek de bizi yazar olarak daha iyi hissettiriyor. İzmir’de çok genç bir nüfus var ve bu genç nüfus Türkiye’nin diğer kentlerine oranla daha fazla kültür ve edebiyatla alakadar. İzmirliler fuar boyunca bunu hissettiriyor.” ifadelerini kullandı. ‘Uyurgezer Gölge’ kitabının yazarı olan Türk, 16-17 Nisan tarihlerinde de Yitik Ülke Yayınları’nda okurlarla buluşacak.

Fuarın ikinci gününde okurlarıyla Yitik Ülke Yayınları standında buluşan Veysel Eryürek, fuara olan ilgiden memnun olduğunu dile getirdi. ‘İlk Samuray’ kitabıyla okur ile buluşan Eryürek kitap fuarının son günü olan 22 Nİsan’da okurla tekrar buluşacak.

“OKUYUCU KİTLESİNİ ÇOK SEVİYORUM”

Top Yayıncılık’ın çocuk kitabı yazarları Eşref Karadağ ve Fidan Çobanoğlu Kaplan çocuk okurlarıyla buluştu. Kaplan, “İzmir fuarına geçen sene gelmemiştim ve çok özlemiştim. İzmir fuarını özellikle çok seviyorum. Okuyucu kitlesini,okuyucunun kitapla ilişkisini çok seviyorum. Umarım fuar hep böyle devam eder.”şeklinde konuşurken, Karadağ ise “ Buradaki katılım çok iyi. Izmir halkı kitaba önem veriyor. Ancak diğer yıllara oranla satışlar biraz zayıf gibi. Bunun da ekonomik nedenli olduğunu düşünüyorum. Organizasyona gelince havalandırmada bir sıkıntı var sadece.” ifadelerini kullandı. Karadağ ayrıca, 19,20,21 ve 22 Nisan tarihlerinde de Top Yayıncılık standında okurlarıyla buluşamaya devam edecek.

ATİNA’DAN SMYRNA’YA

Delidolu Yayınları standında İzmirli kitapseverlerle buluşan Dmitris Sotakis aynı zamanda “Atina’dan Smyrna’ya Edebiyatın İzinde” söyleşisinde konuşmacı olarak yer aldı. Gazetemize fuardan ve İzmir’den gözlenimlerini anlatan Sotakis, , “Bu kitap fuarına ilk gelişim, büyük bir kalabalık var ve bu beni çok mutlu ediyor. Işimin Türk insanları tarafından bu kadar sevilmesi beni çok mutlu etti şimdiye kadar. Genel olarak kitap fuarıyla ilgili olumlu şeyler söylemek mümkün. İzmir’i çok fazla gezme şansım olmadı ancak İstanbul’a kıyasla huzur verici bir yer. Çok daha yeşil ve insanı çok daha sakinleştirebiliyor.” dedi.

YAKIN KİTABEVİ’NİN ÇOCUK KİTABI YAZARLARI

‘Muti’nin maceraları’ , ‘Hayalbazlar Geçidi’, ‘Annnemin Çocukluğu Nerede?’, ‘Peribacasının İçinde Ne Var’ çocuk kitaplarının yazarı Dilge Güney “Epey bir kalabalık. Kapılarda ciddi kuyruklar var. ama okurla doğrudan temas kurmada sınırlı gibi. Ancak insanların pazar günü kuyrukta bekleyip buraya gelmeleri çok kıymetli,” şeklinde konuşurken, Yakın Kitabevi’nin bir diğer yazarı Özlem Tezcan Dertsiz’de çocuk okurları için kitaplarını imzaladı. ‘Siyah Pelerinli Dev’, ‘Çikolata Ağacı’, ‘Alkım’ın Renkleri’ isimli çocuk kitaplarının yazarı olan Dertsiz, İzmirli olmadığını ancak uzun süredir İzmir’de yaşadığı için kendisini İzmirli olarak nitelendirdiğini belirtti. Dertsiz, “Kitaplarla ilgili olan her şeyi çok olumlu buluyorum. Nazilli’den, Balıkesir’den sadece kitap fuarı için gelenler var. Bu beni çok mutlu etti. Herkes çocuğu için kitap alıyor. Insanların kednileri için kitap aldıklarına şahit olamıyoruz pek fazla.” ifadelerini kullandı. Dertsiz, 20 Nisan Cuma günü 12:30-14:30 arasında Yakın Kitabevi’de bir kez daha okurlarıyla buluşacak.”

Bir diğer çocuk kitabı yazarı Güzin Öztürk ise Tudem Yayıncıkta kitaplarını imzaladı. Fuara olan ilgiden dolayı memnun olduğunu dile getiren Öztürk, “Çocuklar çok hevesliler, ellerinde listelerle gelmişler. Daha öncesinden alacakları kitapları belirlemişler. Bu durum sevindirici. Geçen sene de yoğun bir ilgi vardı. Gün geçtikçe bu ilginin arttığını düşünüyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi