Projenin yaratıcısı Hande Arslanalp yönetiminde gerçekleştirilecek İzmir Gastrofest‘te Amerika, Lübnan, Polonya, İngiltere, İsrail, İspanya, İtalya ve Almanya’nın ünlü şefleri, kanaat önderleri bu kez dünyaya İzmir’den bakacaklar. İzmir’in ilk gastronomi festivali ‘İzmir Gastro Fest’, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yeme-içme sektörünün ünlü isimleri, şeflerinin konuk olduğu ve temasının ‘Göç’ olarak belirlendiği etkinlik büyük bir ilgiyle karşılanmıştı. Bu yıl ikincisi 20 Ekim’ de ikincisi gerçekleşecek olan İzmir Gastro Fest’in teması “ Pazar Yeri ve Kültürü’ olacak. Tarihi Alsancak Tren Garı’nda yapılacak olan festivalle, Tarihi Gar Pazar yerine dönecek.  
İzmir Gastro Fest etkinliği , İzmir’in meşhur gevrekli, boyozlu kahvaltısı ile başlayıp yemek belgeselleri, oturumlar, İstanbul ve İzmir’den gelen ünlü restoranları ve şeflerin hazırladığı tadım sofraları, Türk ve yabancı şeflerin gerçekleştireceği workshoplar yer alacak. İtalya, İsrail, Lübnan, Almanya, Polonya, Amerika, İspanya ve İngiltere’nin fikir liderleri, şefleri dünyaya İzmir’den bakacak. Festival konser ve “afterparty” ile sonlanacak.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER BİRARADA

‘Fikri altyapı’, ‘gastronomi kültürü’, ‘eğlence ve özgün bakış’ üzerine kurulan festivalde, bir sofra başında şeflerle, akademi dünyasıyla, yazarlarıyla, gazetecileri ve kanaat önderleriyle yeme-içme severlerin bir araya gelmesi amaçlanıyor. İspanya’da Girona’nın dünyaca tanınan Les Cols restoranının sahibi ve şefi Fina Puigdevall, Polonya’nın yıldız şefi Aleksander Baron, San Francisco’daki Chez Panisse restoranın eski şefi, yemek kitabı yazarı David Tanis, Beyrut’un Souk el Tayeb pazarının kurucusu, İsraelin tanınmış restoranı Eucalyptus’un sahibi ve şefi Moshe Basson, Borough Market yöneticisi David Matchett ve Markthalle Neun ortaklarından Bernd Maier, Türkiye’nin ilk organik pazarını kuran Gürsel Tonbul, Yemek Kültürü Araştırmacıları Tangör Tan, Güher Tan ve Gamze Gündüz, Türkiye gastronomi dünyasının önde gelen şeflerinden Aylin Yazıcıoğu, Maksut Aşkar, İsmet Saz, Ali Ronay, Deniz Temel, Müge Ergül, Osman Sezener, Melih Demirel, Pelin Çakar, Pınar Taşdemir festivalin konukları arasında.

HAVRA SOKAĞI DA İZMİR GASTROOFEST'TE

İzmir’de çok kültürlülüğün resmini çizen, günümüzde kent insanını yerli üretici ve ürünle karşılaştıran pazarların en eskilerinden biri olan ve aynı canlılığını koruyan Havra Sokağı da İzmir GastroFest’te.

FESTİVALİN DÜŞÜNSEL ÇERÇEVESİ: NEDEN PAZARLAR?

FAO verilerine göre hala dünyada 822 milyon aç insan var. Bu her dokuz kişiden birinin aç olduğu anlamına geliyor. Sorun çok boyutlu ancak beslenme alışkanlıklarımızın da rolünün olduğuna, dünyanın dört bir yanındaki bilinçsiz tüketimin, bu tüketimin doğurduğu israfın küresel açlığın pekişmesine katkıda bulunduğu da gerçek. Uluslararası örgütler, ülkeler gelecek planlarını bu anlayışa göre inşa ediyor.Tüketici ile üreticinin doğrudan bir araya geldiği ekolojik dengelere saygılı mevsiminde ürünlerin satışa sunulduğu pazarlar da bu yüzden giderek daha fazla önem kazanıyor. Ege Bölgesi, özellikle de İzmir havzalarıyla birlikte zaten ünlü olduğu pazarlarının anlamı sıradan bir alışveriş işleminin ötesinde değer kazanıyor. Bu yüzden de 2019 yılı İzmir GastroFest’in teması “Pazarlar” olarak belirlendi.

Editör: Haber Merkezi