ŞERMİN ÇOLAK / İZ GAZETE- İz Gazete çizeri Mustafa Yıldız, karikatür tarihinin dünü ve bugününü değerlendirerek, İz Gazete’nin 5’inci yılına özel açıklamalarda bulundu. Çizerliğini yaptığı İz Gazete ile dünyaya aynı pencereden baktığını kaydeden Yıldız, hiç sansüre uğramadığını da sözlerine ekledi.

‘ÇİZER, ZENGİNLİK KATAR’

Geçtiğimiz yıllarda karikatür ve mizahın sadece yerel değil, ulusal basın açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Yıldız, her gazetenin bir baş sayfa çizeri olduğunu da hatırlattı. Yıldız, “İzmir’de yerel gazetelerde çizen karikatürist yok. Benim İz Gazete’de yaptıklarım dışında kimsede böyle bir çaba da yok. Aslında gazetelerimizde birer çizer olsa oraya zenginlik katacaktır. Yerel olayları mizahın hoşgörülü diliyle çizgiye dökülmesi, özgün birer eser olacaktır” dedi.

‘OTOSANSÜR UYGULARIZ’

Her türlü baskının olduğu günümüzde, karikatürün ve karikatürcülerin de sesini çıkaramaz olduğunu hatta politik karikatürleri otosansür ile çizdiklerini dile getiren Mustafa Yıldız, her sanat dalında olduğu gibi karikatürün de özgür bir ortam istediğini yoksa anlatılanın yarım yamalak ifade edilebileceğini söyledi.

‘KONU BULMAK ZOR DEĞİL’

“Karikatürcü her türlü konuda çizebilmeli. Bu biraz donanım istiyor. Bilgi gerektiriyor. Çizgisi kuvvetli bir karikatüristsin ama bir dünya görüşün ve duruşun yoksa, kafanı boş işlere yoruyorsan yaptıkların da dişe dokunur şeyler olamaz” diyen çizer Yıldız, “Karikatür esprileri ‘çelişkilerden’ beslenir. Her yerin ‘saçmalık’ koktuğu günümüzde mizah konusu bulmak zor olmaz. Ülkemizde bu konuda en zengin olanların başında yer alır” şeklinde konuştu.

‘BİR BARDAK SUDA FIRTINA’

Geçtiğimiz ay düzenlenen ‘Uluslararası İzmir Mizah Festivali’nde ‘Dünya Karikatüründe Toplumsal Eleştiri ve Mizah’ başlıklı sunuma katılacak isimlerin Türk ve İslam karşıtı olduğu iddiasının ardından sunumun iptal edilmesine de değinen Mustafa Yıldız, bir bardak suda fırtınalar koparıldığını kaydetti. Yıldız, “Benim de konuşmacı olarak yer aldığım etkinlik, ağlanacak halimize gülerek bitti” dedi.

‘SANSÜR HİÇ UYGULANMADI’

İz Gazete’nin beşinci yılını kutlayan ve gazetenin yayın politikasını da değerlendiren Yıldız, “Çizerliğini yaptığınız gazete ile dünyaya aşağı yukarı aynı pencereden bakıyorsan sorun çıkmaz. Bir karikatürcü için uyumlu çalışma ortamı olur. Geçmişte bazı gazetelerde bu konu ‘çok nazik’, ‘bu çok sert’ olmuş gibi ifadelerle karikatürlerime sansür konulan olmuştu. İz Gazete’de bunu hiç yaşamadım. İz Gazete, İzmir’e yakışan bir gazete. Gerek yayın politikası gerek duruşuyla bunu sürdürmesi İzmir basını için, İzmirliler için bir kazançtır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi