Twitter’da gördüm ilk. Sahte ölüm haberlerinin sosyal medyaya çok sık düştüğü düşüncesiyle kendimi avutsam da uzun süredir sağlık problemleri yaşadığını ve tedavi gördüğünü biliyordum. Ne yazık ki doğruydu. Tüm zamanların en iyi gitar virtüözlerinden biri olan Eddie Van Halen hayata gözlerini yummuştu.

Van Halen, Hollanda da başlayan ve Kaliforniya’da son bulan kısa diyebileceğimiz 65 yıllık hayatında ismini tüm zamanların en iyi gitaristleri arasına yazdırdı. Müzisyen bir ailede büyüyen ve piyano ile başladığı müzikal yolculuğuna kısa süre içerisinde rock müziğe olan ilgisiyle önce davul ve ardından da gitarla devam eden Van Halen bir röportajında bu tercihini “ABD'ye geldiğimizde Jimi Hendrix ve Cream'i duydum ve kendime ‘piyanoyu unut. Oturmak değil, ayağa kalkmak ve çıldırmak istiyorum” diyerek anlatacaktı.  Kardeşi Alex ile birlikte 1972 yılında kurdukları Van Halen isimli grup 1977 yılında ilk plak anlaşmasını imzalarken 1978’de çıkardıkları ilk albüm olan Van Halen’da yer alan Eruption adlı enstrümantal parça onun gitardaki yeteneğini gözler önüne seriyor, gitar çalmada geliştirdiği yenilikçi teknikler diğer gitaristlere ilham veriyordu.

Gitar anketlerinin daimi galibi olan Van Halen sadece gitar çalmadaki tekniğini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda gitar gövdesi ve teknolojileri ile ilgili de yaratıcı çalışmalar yapıyordu. Grubuyla hiçbir zaman tam olarak yollarını ayırmasa da yaşadığı sağlık problemleri yüzünden uzun aralar vermek zorunda kalan Van Halen 2017’de verdiği bir röportajda, "Kendimi bir rock grubunda gitar çalan 60 yaşında bir punk çocuk gibi hissediyorum. Müzik yapabildiğim için çok mutluyum ve onur duyuyorum” demişti.

Yaşamı boyunca sadece kendi albümlerinde değil Michael Jackson, KISS, Black Sabbath, Brian May, Roger Waters, LL Cool J gibi isimlerle de müzikal işbirlikleri içerisine giren Van Halen’ın ölümünün ardından bir başka gitar virtüözü olan Steve Vai, "Bir dakika duralım ve o hiç ortaya çıkmasaydı dünyamızı hayal etmeye çalışalım, düşünülemez!” derken, Lenny Kravitz “Efsanevi gitar ve müzikal yenilikçi Eddie Van Halen. Cennet bu gece elektrikli olacak” ifadelerini kullandı. Müzik dünyamızı şekillendiren birçok türde eserler veren onlarca müzisyen ve müziksever buna benzer mesajlar ve hüzünle uğurluyor Van Halen’ı.

1978 yılında henüz 21 yaşındayken kendisine gelecekle ilgili planları sorulduğunda "Adamım, sadece rock yapmaya ve iyi gitar çalmaya devam etmek istiyorum!" demişti ve dediği gibi de yaşadı.

Editör: Haber Merkezi