İz Dergi Ağustos 2021 sayısı, son 10 yıl içinde İzmir’in ‘yıldızı en çok parlayan’ ilçesi Seferihisar’ı konu aldı. İz Medya Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, bu sayıda; bisiklete binen, çocuklarla oynayan, ‘koca’ olduğu kadar naif bir isim olan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in çocukluk hayallerinden yola çıktıklarını ifade etti. Kartal, “Ne güzeldir değil mi çocukluk hayalleri? Hele sadece bir kişiyi değil de bir kenti ilgilendiriyorsa… Hele hele gerçekleşme imkânı ortaya çıktıysa” dedi. İBB Başkanı Tunç Soyer’in de Seferihisar’ın potansiyelini yazdığı bu sayıda; Zeynep Altıok’un okurları ilçede harika bir tura çıkardığını, Mahir Polat’ın mücadele dinamizmine vurgu yaptığını, Özgür Özel’in çok yakın bir değişimin işaretlerini verdiğini kaydeden Ümit Kartal, keyifle okunacak bir sayıyı keyifle hazırladıklarını söyledi.


İZ DERGİ'NİN TAMAMINA AŞAĞIDAKİ DOSYA LİNKİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ

izdergi-temmuz2021-int.pdf


ÇOCUKLUKTAN BUGÜNE

İZ Dergi’ye özel verdiği söyleşide, çocukluk ve gençlik hayallerinin tek tek gerçekleştiğini vurgulayan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise yaşadığı kenti siyasetle değiştirebileceğini düşündüğü için çocukluktan itibaren devamlı siyaset içinde kaldığını açıkladı. Tarımdan turizme kadar pek çok alanda Seferihisar’la ilgili gelecek hayallerini de paylaşan Başkan Yetişkin, “Elimde sihirli değnek yok ve hiçbir zaman olmayacak ama Seferihisar her yönden daha iyi yerlerde olsun diye çalışmaya devam edeceğim” dedi.

‘EKMEĞİ BÜYÜTTÜK’

İBB Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’daki belediye başkanlığı döneminde yaptıkları çalışmalarla, Seferihisar’ın tüm dünyada tanınan, bilinen, merak edilen bir yer haline geldiğini yazarken her şeyden önemlisi Seferihisarlıların ekmeğini büyüttüklerini vurguladı.

İKTİDARA YÜRÜYÜŞ

CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile ‘erken seçim’ çağrılarından Z kuşağının seçimlerdeki etkisine, İzmir’de kaybedilen belediyelerden CHP’nin pandemi sürecini siyaseten fırsata çevirmesine kadar pek çok konuyu konuştuk. CHP’li Özel, seçime dünden razı, bugünden hazır olduklarını söylerken Z kuşağının CHP’yi desteklemesiyle birlikte Türkiye’nin utanç dönemini sonlandırmak istediklerini kaydetti. Özel, belediyelerin pandemi sürecindeki performanslarını ise ‘iktidara yürüdüklerinin’ mesajı olarak değerlendirdi.

ÜRETİM VE BARIŞ KENTİ

Önceki Dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, üretimin, dayanışmanın ve barışın kenti Seferihisar’ı kaleme aldı. CHP’li Altıok, bebek flamingoları öldürenlerin; İzmir’in yerel yöneticilerinden, Tunç Soyer’in yaşamı kavrayışıyla Seferihisar’da başlatıp İzmir’e taşıdığı çok renk, çok ses, çok nefes anlayışından, onun Seferihisar’da başlattığı anlayışı başarıyla sürdüren İsmail Yetişkin’den öğrenecekleri çok şey olduğunu ifade etti.

‘SOYER’DEN DERS ÇIKARIN’

İletişimci ve yazar Ateş İlyas Başsoy, belediye başkanlarının, kolay gibi görünen işlerde dahi süreklilik sağlamak gibi muazzam bir zorluğu göğüslemek zorunda olduklarını yazdı. Başsoy, Tunç Soyer’in Seferihisar’dayken dürüstlükten bahsetmeden dürüst olduğunu, ‘bana ne’ demeden sorumlu davrandığını ve kimseye ‘sana ne’ demeden herkesi saygıyla dinlediğini ifade ederken İzmir’in tüm ilçe belediye başkanlarının, Tunç Soyer’in Seferihisar döneminden ders çıkartması gerektiğini söyledi.

‘İZMİR’İ ÖRNEK ALIN’

“Bu memleketin dereleri, ağaçları, hayvanları hiçbir şeyden çekmedi AKP iktidarından çektiği kadar” diyen CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat ise Türkiye’nin çevre sorunlarını, yerel yönetimlere düşen görevleri, İzmir’in iklim kriziyle mücadeledeki karnesini ve CHP’nin konuya ilişkin tavrını İz Dergi’ye anlattı. Polat, iklim krizine karşı bilim insanlarının yol haritasıyla çok acil ve çok ciddi önlemler alınması gerektiğini söylerken iktidara da İzmir modelini örnek almalarını tavsiye etti.

MÜSİLAJIN NEDENİ…

‘Denizlerin akciğeri’ olarak bilinen ve Deniz Patlıcanı ya da Deniz Hıyarı olarak isimlendirilen canlının, özellikle Uzakdoğu ülkelerine ihracat edilmesi amacıyla toplandığı ve buna bağlı olarak da denizlerdeki kirliliğin arttığı iddiasına MM Sea Food işletmesinin Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Hakan Gürtekin açıklık getirirken; Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Deniz Günay, tek başına Deniz Patlıcanı avcılığının müsilajdan sorumlu tutulmasının yanlış olacağını açıkladı.

‘UMUTTUR SEFERİHİSAR’

Ziraat Mühendisi ve İz Gazete yazarı Hakan Bodrumlu da, “Seferihisar barındırdığı kültürel mirası, doğal zenginliği ve örgütlü tarımsal üretim modelleri sayesinde git gide kötüleşen ülke tarımının tekrar ayağa kalkması için gerekli olan her materyale sahip bir kentimizdir. Sırf bu sebeple bile bir umuttur Seferihisar…” diyerek kentteki tarihi ve tarımsal değerlere dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Şefi Yolcu Bilginç ile yerel yönetimler ve kültür-sanat ilişkisini, belediyelerin sorumluluklarını, yerel müzisyenlerin önemini ve koro şefliği sürecinin nasıl başladığını konuştuk. Kültür-sanatın gelecek nesillere plansız, stratejisiz ve hedefsiz aktarıldığını söyleyen Bilginç, yerel müzisyenlere dair ise “Ata tohumları kadar önemli bir meseledir” dedi.

Ayrıca dergide, tiyatro sanatçıları Orçun Masatçı, Yunus Kara ve Serkan Koçak’ın yazılarıyla Seferihisar’daki tiyatro buluşmalarına, film günlerine ve köy tiyatrolarına dikkat çekildi.

Editör: Haber Merkezi