Doğu Akdeniz Üniversitesi Radyo-Sinema Bölümü mezunu olan Uluç Yemen Aslan, usta yönetmenler Ozan Yalabık ve Derviş Zaim'in yanında asistanlık yaptı. Daha sonra Yemen Film ve Yapım'ı kuran Aslan, Siemens, Lidl gibi dünya markasının reklam ve tanıtım filmlerini çekti. Öğrencilik yıllarında Endülüste Raks belgeselini çeken Uluç Yemen Aslan'ın bu belgeseli . Kültür Bakanlığı'nın desteği ile Yemen-Türküde Saklı Olan Efsane belgeselini çeken Aslan'ın son çalışması Nepal'de Hayatta Kalma Savaşı, doğudan batıya, kuzeyden güneye, objektifini yaşam mücadelelerine çeviriyor. İnsanoğlunun, doğaya, imkansızlıklara ve kendine karşı savaşı, TRT Belgesel programında yayınlanmaya başlıyor.

Aslan Hayatta kalma savaşının hikayesini kısaca şöyle özetledi:



"25 Nisan 2015 Cumartesi günü Asya'nın güneyi 7.8 şiddetinde bir depremle sarsıldı. Ardında binlerce ölü ve yaralı bırakan deprem, Nepal'in başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusunda gerçekleşmesine rağmen, Hindistan ve Tibet'ten de hissedildi. 'Dünyanın çatısı' Everest'e doğru yayılan deprem dalgaları, Himalaya eteklerinin haritasını değiştirdi. Oldukça etkili artçı sarsıntılar sonucu meydana gelen toprak kaymaları ve çığlar Nepal'i ve Nepallileri derinden etkiledi. Muson yağmurları öncesinde, yoksul Nepal halkı için depremi yaşamak kadar ağır bir deneyimse, depremle yüzleşmek ve hayatta kalma savaşı oldu. Bizim bu projemize Oscar adayı yönetmen Abdurahman Hussain'in de büyük katkısı oldu."



Yemen Film ve Yapım tarafından yerinde gözlemlenen yaşam mücadeleleri Hayatta Kalma Savaşı'nın 1. Bölümü / Nepal 15 Nisan'da saat 21.00'de TRT Belgesel'de yayına giriyor. Tekrar bölüm 16 Nisan'da saat 01.45 ve 17 Nisan'da saat 00.25'te gösterilecek.



UZUN METRAJLI FİLM



Uluç Yemen Aslan, gelecek yıl Fildişi sahillerinde çekecekleri "Umudun Yolculuğu" adlı uzun metrajlı filmin çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, "En büyük hayalim, ülkemize ve yaşadığımız dünyaya kalıcı eserler bırakabilmek" dedi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi