Evrensel Gazetesi’nin gençlik eki Genç Hayat dergisinin İzmir’de düzenlediği “Nasıl bir dünya istiyorum?” konulu öykü, şiir ve resim yarışmasının ödül töreni gerçekleşti.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen ödül törenine jürilerin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Eski CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, KESK, DİSK, Genel-İş şube temsilcileri, Konak Kent Konseyi, birçok oda temsilcileri ile İzGazete de katıldı. Ayrıca CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer de mesajlarını iletti.

Sunuculuğunu Ilgın Çeribaş’ın yaptığı törende ilk olarak Genç Hayat Yarışma Komitesi adına Genç Hayat İzmir İl Sorumlusu Emirhan Durmaz konuştu. Durmaz, “Genç Hayat, gençliğin bir fanusa kapatıldığı ve seslerinin kısıldığı koşullarda onların sorunlarına eğiliyor ve birlikte tartışma ortamı yaratıyor. Derslerimizden çıktığımızda bir kahve içmek ile yemek yemek arasında tercih yapmak zorunda kaldığımız, ekonomik yükü en derinden hissettiğimiz bu şartlarda hobi edinmek, bilimle, sanatla, kültürel faaliyetlerle ilgilenmek bizden bu kadar uzakta duruyor. Gülten Akın’ın da dizelerinde bahsettiği üzere ‘Ah kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya’. Tam da bu cenderede 400.sayımız vesilesi ile sözümüzü söylemek adına bu organizasyonu hep birlikte örmek istedik ve atölyelerden, sınıflarımıza, amfilerimize uzanarak yüzlerce genç ile buluştuk” dedi.

GENÇLER BU DÜNYAYI YAŞANABİLİR BİR YERE GETİRECEKLER

Ardından Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise konuşmasında, “Evrensel Gazetesi 25 yaşında bir gazete, bir asrı geride bıraktık. Bu yolda çok değerli bir gazeteci arkadaşımızı Metin Göktepe’yi kaybettik. Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan’da her yıl yarışma düzenliyoruz. Metin Göktepe gazeteciliği diye bir ekol oluştu ve her yıl buna katılan gazeteci adayları heyecanla katılıyor. Ben de o ekolden yetişmiş biriyim” dedi.  

İzmir’deki Genç Hayat ekibinin güzel ve değerli bir iş yaptığını söyleyen Akdeniz, “Umarım gelenekselleşir ve sadece İzmir’de değil her kentte yapılır” dedi.

Öykü, şiir ve resim dallarında eserleri değerlendiren Akdeniz son olarak şunları kaydetti: “Bütün bu yarışmadaki yaratıcılık beyin göçünü düşündürttü. Göçen sadece beyin değil yaratıcı yürekler. Bu dünyayı yaşanabilir bir yere getirecekler. Bu resimler, öyküler, şiirler hepimize görevler çıkarıyor.”

ŞİİRLERİN ORTAK NOKTASI

Genç Hayat İzmir Yarışma Komitesinin hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından jüriler söz aldı.

Şiir jürilerinden şair Mahzun Doğan, “Şiirleri okurken hem üzüldüm hem de sevindim. Üzüldüm çünkü ülkenin karanlık tablosunu yeniden gördüm. Yoksulluk, savaşlar, mültecilerin soğuk sularda boğulma haberleri, kadın cinayetleri... Baktım ki bu şiirlerin hepsinde ortaya koyuluyor. Sevindim, çünkü bütün şiirlerin ortak noktası işte bu tablonun değiştirilmesi. Mavi bir tablo oluşturulması için hepimizin bir şey yapabileceğini söylüyor” diye konuştu.

Öykü jürilerinden yazar Tacim Çiçek ise, “Bu koşullarda gençlerin yazdıkları hikayelerdeki gerçeklik, sizin bizim için yapamadıklarınızı gelecekteki çocuklarımız için elimizi taşın altına sokacağız diyor. Gençlerin bu cesaretini ayakta alkışlamak gerekiyor” dedi.

ŞİİR KATEGORİSİ ÖDÜLLERİ

Ardından dereceye giren eserler açıklandı. Şiir kategorisi 14-17 yaş grubu ödüllerinin takdimini Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz yaptı. Şiir kategorisi, 14-17 yaş grubu Jüri Özel Ödülü Berna Cevahir’e verilirken, 3. Begüm Şeker, 2. Eda Çağlak, 1. ise Duru Kebapçı oldu.

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz konuşmasında, “Bu yarışmayı düzenleyen uzun yıllardır yayın hayatında olan Genç Hayat’ı kutluyorum. Gençlerimizin çok sorunları var, işsizlik, ifade özgürlüğü gibi ama asla umutsuz olmasınlar. Biraz daha sabretsinler her şey çok güzel olacak” dedi.

Şiir kategorisi, 18-25 yaş grubu Jüri Özel Ödülünü alan Tuğba Korkmaz’a Kültür Sanat Sen İzmir Şube Başkanı Nesrin Tatlıoğlu verdi.

Şiir kategorisinde 3’üncü olan Betül Albayrak’a ödülünü Balçova Belediyesi adına Cem Uğur verirken, 2’inci Şevval Cihankaya’ya ödülünü Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu verdi. 1’inci Sidal Deniz Gül’e ise ödülünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler sorumlusu Anıl Kaçar verdi.

ÖYKÜ KATEGORİSİ ÖDÜLLERİ

Öykü kategorisinin 14-17 yaş grubu Jüri Özel Ödülünü alan Zehra Avcu’ya Kadın Yazarlar Derneği adına Sevim Korkmaz Dinç, 3’üncü Gökçe Aydın’a ödülünü Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, 2’inci Zeynep Gültekin’e Sağlık-İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Özgür Arslan, 1’inci Elif Bişkin’e ise ödülünü Mali Müşavirler Odası Sekreteri Müfit Yıldırım verdi.

Yine Öykü kategorisi, 18-25 yaş grubu Jüri Özel Ödülünü alan Hüseyin Süleyman’a KESK adına Tamer Karaca, 3’üncü Bora Palandız’a Genel-İş 2 No’lu Disiplin Kurulu Başkanı Bayram Kesgin, 2’inci Melisa Gönen’e Evrensel Gazetesi Köşe Yazarı ve Jüri Üyesi Özer Akdemir, 1’inci Yılmazcan Derdiyok’a ise ödülünü CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır verdi.

MÜCADELEYE DEVAM

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır konuşmasında, “Bizler gençlikten gelen tecrübelerimize binaen sorunlarını anlama gibi durumumuz var. Bu anlamda, içinde bulunduğumuz nefret söyleminin zirve yaptığı, insanların kutuplaştırıldığı zamanda gençlerimiz nasıl bir dünya istediklerini ifade etmişler. O nedenle onları dinlemek, özgürce kendilerini ifade edebilmelerinin önünü açmak ve onlara sorumluluk vermek de önemli. Evrensel gazetemize, Genç Hayat’a teşekkür ederiz. Var olmaya, mücadeleye devam” dedi.

GELECEĞİ BİZ KURACAĞIZ

18-25 yaş kategorisinde öykü dalındaki 1. Yılmazcan Derdiyok ise, “Baskıların, hukuksuzlukların hesabı birikiyor ve bunların hesabının sorulması gerekiyor. Bu hesabı zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayanlar soracak, gençler soracak. Aydınlık geleceği biz kuracağız” diye konuştu.

RESİM KATEGORİSİ ÖDÜLLERİ

Resim kategorisinde 14-17 yaş grubu 2’ncisi Fatma Çetin’e ve 1’inci seçilen Esmanur Kaymaz’a ödülünü Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz verdi.

Resim kategorisi, 18-25 yaş grubu 2’incisi Furkan Akgün’e ödülünü Dr. Müge Bilgin, 1’incisi Ceyda Bilgin’e ise Eski CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok takdim etti.

AYDINLIK YARINI BİZE BİR KEZ DAHA YAŞATTILAR

Zeynep Altıok da konuşmasında, “Hafta içi Boğaziçi öğrencilerinin duruşmasındaydım bir altta da Gezi duruşması vardı. Ben o karanlık tablodan ayrı bir umutla ayrıldım, o salonda kendi geleceğini ve başkalarının geleceğini korumak için dimdik, onurlu duran öğrencilerimiz umutsuz değiller, yılgın değiller. Haklılar ve hakları için direnmeye devam ediyorlar. O umut benim de umudumu tazeledi. Bilgi ve sanat, aydınlık… Gençlerimizin ve bizim uyanmamız için sanat lazım. O aydınlık için gençlerimizin direnişini yanında olmak lazım. Bugün aydınlık yarını bize bir kez daha yaşattılar” diye konuştu.

Ardından jürilere de emekleri ve katkıları dolayısıyla plaket verildi. Son olarak ise tören Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi müzik grubu Merdiven Altı’nın sahnesiyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi