ULUSLARARASI Slow Food Hareketi'ne üye 'Foça Yeryüzü Pazarı'nı oluşturan Foça Zeytindalı Birliği, 'Şifa Heybesi' adlı etkinlikte, halka yerel ürünler konusunda bilgi verdi. Ayrıca bitkilerden elde edilebilecek sabun ve merhem gibi ürünlerin de yapımı anlatıldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya bölümü mezunu Ceren Kazancı ve biyolog Soner Oruç, mezun olduktan sonra çalışmalarını doğal bitkilerden elde edilen merhem, krem, yağ ve sabun yapımı konularında yoğunlaştırdı. Ceren Kazancı ve Soner Oruç, elde ettikleri bilgileri Foça Zeytindalı Birliği'nin 'Şifa Heybesi' adlı etkinliğinde halka anlattı. Belediye Sosyal Tesisi'nde dün (pazar) gerçekleştirilen 'Şifa Heybesi' adlı etkinliğe, Foçalılar ilgi gösterdi. Fotoğraf ve görüntülü açıklamalarla sunum yapan Kazancı ile Oruç, doğadaki bitkilerin şifa kaynağı olduğunu, ancak her bedenin bu bitkilere ve bunlardan elde edilen ürünlere değişik tepkiler verdiğini hatırlattı. Tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve alerjik reaksiyonları olanların mutlaka doktor kontrolü ve tavsiyesiyle bitkileri kullanması gerektiğini söyledi.

Ülkenin değişik bölgelerinde yetişen şifalı bitkiler hakkında genel bitkiler aktaran Kazancı ve Oruç, Foça ve yöresinde çokça bulunan ve Fransız lavantası da denilen karabaş otu ile civan perçemi bitkileri hakkında bilgiler verdi. Bunların toplanması, kurutulması, saklanması ve kullanımı konuları anlatılırken, katılımcıların soruları yanıtlandı. Kullananlar tecrübelerini ve elde ettikleri faydaları paylaştı. Son bölümde saf sızma zeytinyağına yatırılmış karabaş otundan yağ ve sabun yapımını uygulamalı olarak gösterildi. Elde edilen küçük sabunlar katılımcılara hediye edildi.

BİLİNÇSİZ KULLANIM ZARAR VERİR

Etkinlik sonrası Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, katılımcı ve eğitimcilere teşekkür etti. Gül Girişmen, "Ülkemiz şifalı bitkiler konusunda çok zengin. Bunları bilmek, tanımak, doğru olarak kullanmak çok önemli. Bilinçsiz kullanımın fayda yerine zarar getirdiğini duyuyor, görüyor, okuyoruz. Pazarımızda bazıları bulunan bu ürünlerin kullanıcılara şifa getirmesini diliyoruz. Bu nedenle hem kendimizi hem yurttaşlarımızı eğitici faaliyetlere bundan sonrada devam edeceğiz. Bizi bilgilendiren Ceren Kazancı ve Soner Oruç'a çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), DHA)

Editör: Haber Merkezi