SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- İzmir’de aktif faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak kentin tiyatro hayatına katkı sağlayan on altı bağımsız tiyatro topluluğu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu kurucusu Yılmaz Tüzün’ün çağrısı ile İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (İzmir BTİ) çatısı altında bir araya geldi. İzmir BTİ, çatısı altında birleşen on altı tiyatrodan biri olan Oyun Hamuru tiyatrosu oyuncusu Başak Fındıkçıoğlu ile keyifli söyleşi yaptık.
 



İzmir’de aktif faaliyet gösteren 16 tiyatro kurumunun tek çatı altında birleşmesiyle oluşan İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi (BTİ) ortak amaç doğrultusunda birlikte dayanışmayı güçlendirmek için birleşti. Oyun Hamuru tiyatrosu oyuncusu Başak Fındıkçıoğlu, İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifinin tiyatroların birlikte hareket edebilmesi adına şu ana kadar yapılmış en ciddi hamlelerden biri olduğunu söyleyerek inisiyatif içerisinde neden yer aldıklarını açıkladı. Fındıkçıoğlu, “Yıllardır üreten, İzmir'e bir doğaçlama festivali kazandıran ve bunu 9 sene boyunca tek başına sürdürebilmenin hem gururunu hem de zorluğunu yaşayan bir ekip olarak dayanışmanın ve birlikteliğin hepimizi daha güçlü hissettireceğine inandık. Bu nedenle de kuruluş aşamasında inisiyatifin içinde yer aldık” dedi.

 

‘TİYATRO, BİR YAŞAM BİÇİMİ’

SORU 1- Sizce tiyatro nedir ve neden değerli?

 

Bizim için tiyatro hayatın bir yansıması, provası. Aslında hayata bir pencereden bakış. Bazen yaşattığı duyguları unutmak için bazen o duygularla yüzleşip yeni bakış açıları yakalayıp mücadele edebilmek için bir pencere. Hayatın ön izlemesi, özet versiyonu sanki bizim yaptığımız doğaçlama tiyatro türü bizim için artık bir yaşam biçimi. Planlar asla işe yaramıyor doğaçlama takılıyoruz.
 


SORU 2- Tiyatro beklediği önemi görüyor mu ve gençlerin tiyatroya ilgisi nasıl?
 

Tiyatro ve sanatın pek çok dalı popüler birileri içinde varsa ya da popüler bir ürünse çok büyük ilgi görüyor ama pek çok insan tiyatro aşkı ile düzenli olarak takip etmiyor. Bunun çocuklukta kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. İyi çocuk oyunlarına düzenli olarak gidebilmiş bireyler için bu ileri yaşlarda da bir ihtiyaç oluyor.


SORU 3- Oynadığınız oyunlar toplum meselelerine dâhil oluyor mu?
 

Bir zamanlar hemen oyun öncesinde hazırladığımız gündem eleştirisi yapan kısa doğaçlamalarla açardık oyunlarımızı. Şimdilerde bunu pek yapmıyoruz. Ama her oyun öncesi gündem üzerinden geçiyoruz ve bir şekilde oyun için buna gönderme yapıyoruz. Siyasi bir taraf olmak için değil haklı ve adil olandan yanayız. Çok acı olayları protesto için oyun öncesi konuşma yaptığımız ya da destek oyunları oynadığımız da oldu. Her yıl aralık ayının ilk hafta sonu düzenlediğimiz doğaçlama tiyatro festivalimiz var. Bunu pek çok ilden doğaçlama grupları kendi illerinde organize ediyordu ancak 10 yıldır sürdürmeyi başarabilmen bir biz kaldık. Bu festivalde her yıl bir tema belirliyoruz. Bunu doğaçlama tiyatro ile birleştiren oyun formatları geliştirmeye çalışıyoruz. Belirlediğimiz temaya itafen yazdığımız bildiri/manifesto nasıl adlandırılırsa barışa, sanata, adalete olan duruşumuzu gösteriyor.


İZMİR'DE ŞUANA KADAR YAPILMIŞ EN CİDDİ HAMLE!

SORU 4- İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi kuruldu. Oyun Hamuru Tiyatrosu olarak siz de yer alıyorsunuz. Niçin kurulduğunu ve inisiyatif içinde bulunma fikrine nasıl sahip olduğunuzu sizden dinleyelim.

 

Evet, İzmir'de üreten ve bağımsız tiyatrolar bir araya gelerek, ortak amaçlar doğrultusunda mevcut işlerini yapmaya devam ederken, bir de üstüne birliktelik kurarak ne yapabiliriz üstüne, düşündüğü, projeler geliştirdiği, dayanışmayı arttırdığı bir sürece başlamış oldu. Bu İzmir özelinde, tiyatroların birlikte hareket edebilmesi adına şu ana kadar yapılmış en ciddi hamlelerden biridir. Biz de bu hareketin içinde tabii ki yer almak konusunda hiçbir çekince göstermeyerek dâhil olduk. Yıllardır üreten, İzmir'e bir doğaçlama festivali kazandıran ve bunu 9 sene boyunca tek başına sürdürebilmenin hem gururunu hem de zorluğunu yaşayan bir ekip olarak dayanışmanın ve birlikteliğin hepimizi daha güçlü hissettireceğine inandık. Bu nedenle de kuruluş aşamasında inisiyatifin içinde yer aldık.
 


​​​​​SORU 5- Peki tiyatronun geleceği nereye gidiyor?
 

Bu son pandemi süreci ile hayat akışında pek çok değişiklik olacak gibi ama tiyatro bin yıllardır yaşamış bir sanat türü buna göre evirilip yeni bir tarz ile yine ayakta kalacaktır. Pek çok teknolojik uygulama tiyatro sahnesine girmeye başlamıştı. Bu yaygınlaşıp buna göre biçimlenecektir.


SORU 6- Son olarak tiyatroyla ilgileneceklere önerileriniz var mı?
 

Bu alan her alanda olduğu gibi sürekli kendinizi yenilemeniz gereken eğitimin, okumanın bitmediği bir alan. Bedeniniz sizin aracınız ona çok iyi bakmanız gerekiyor aynı zamanda çok çalışmanız.
 


İZMİR BTİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Bizler, bağımsız tiyatrolarız… Bizler, İzmir’de tiyatro edimiyle varlığını sürdüren, üreten tiyatrolarız. Yaşadığımız kentin eşitlik, evrensellik esasıyla perdelerini açan sanat üreticileriyiz. “Buradaydık! Sahnedeydik!” diyebilmek, daha da yazmak, oynamak, tasarlamak için; yüzyıllardır söylenmiş, yazılmış, çizilmiş sanatın içinde: “Tiyatro sahnesini seçmişleriz.” Kentimizin tiyatro belleğinin seyrinde görünebilir olmak, üretmişler olabilmek için, bağımsızlaşanlarız sahnelerimizde… Öyleyse, insanın tasasına, hüznüne, kahkahasına, hikâyesine ortak bizler, şimdi birbirimizin tiyatrolarının ortaklaşan dertleriyle dayanışmak için yola çıkıyoruz. “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz. Her daim dayanışmayla…

 


 

HANGİ TİYATROLAR YER ALIYOR?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nienor, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.

Editör: Haber Merkezi