TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- İZ Televizyon’unda yayınlanan Yunus Kara ile Agon programının konuğu Tiyatro Mahal’in yürütücüsü Erkan Kocaman ve oyuncu Caner Arıkan oldu. Tiyatro açmanın oldukça zor olduğu bir süreçte bağımsız var olma cesareti gösteren Tiyatro Mahal oyuncuları, kuruluş amacını, seyirciyi hangi tür oyunların beklediğini ve İzmir seyircisinin tiyatroya yaklaşımını anlattı. İlk oyunları ‘Güle Güle Parga’yla seyirci karşısına çıkacak olmanın heyecanını yaşayan Tiyatro Mahal, aynı zamanda seyirciler içinde yeni bir nefes olacak. Tiyatro Mahal’in yürütücülüğünü üstlenen Erkan Kocaman, tiyatro camiası tarafından büyük destek aldığını söyleyerek, “Yaklaşık 13 yıldır tiyatro yapıyorum ve 6 sezondur ‘Tiyatro Kalemi’ ekibiyle çalışıyorum. Pandemi sürecinin ikinci döneminde de Tiyatro Mahal’i kurmaya karar verdik. Amacımız Tiyatro Kalemi’nden ayrılmak değil, daha çok büyümekti. Oyun yazarımız Kamer Yıldız Ok, oyuncularımız arasında da Caner Arıkan yer alıyor. Kendimi şanslı gördüğüm nokta şu; tiyatro içerisinde yeni bir şeyler yapmak isteyenlere meslek büyükleri ‘hazır değilsin’ der. Kamer hocam başta olmak üzere diğer tüm arkadaşlarım yanımda oldular Bu yüzden Tiyatro Mahal’i kurmak beni korkutmadı. Dayanışmamız vücut buldu” dedi. Tiyatro Mahal’de ilk yönetmenlik deneyimini yaşadığını da sözlerine ekleyen Kocaman, “Sadece bu sorumluluğu almak başlı başına bir deneyim. Ne kadar yardım eden kişiler olsa da gerici bir dönem aslında. Çalıştığım arkadaşlarımla yakın olmamıza da güvendim” diye konuştu.

‘ÇİZGİMİZ AYNI’

 Tiyatro Mahal’in amacının sıradan insanların basit hikâyelerini anlatmak olduğunu söyleyen Kocaman, “Tiyatro Kalemi’nin 11 yıldır kendine özgü bir çizgisi var, burada da derdimiz, duruşumuz ve çizgimiz aynı olacak. Sıradan insanların hikâyelerini anlatmayı seviyoruz. Bu düşünceden uzaklaşmayacağız. Birkaç oyun üzerinde de çalışıyoruz. ‘Güle Güle Parga’ oyunuyla kendimizi tanıttıktan sonra yolumuzu göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 ‘FARKLI GÖZLER’

 Tiyatro Kalemi oyuncuları arasında yer alan ve Tiyatro Mahal’e katılmaktan mutluluk duyduğunu belirten oyuncu Caner Arıkan, “Tiyatro serüvenim, üniversiteyi bitirdikten sonra İzmir’e dönmemle birlikte Tiyatro Kalemi’yle birlikte başladı. Tiyatro Kalemi ile Tiyatro Mahal’ i aynı ağacın dalları gibi görüyorum” dedi. ‘Güle Güle Parga’ oyununun alışılmışın dışında bir hikâyesi olduğunu söyleyen Arıkan, “Oyunumuzda savaşı, sınırları, mültecilik sorunlarını izleyicilerimize farklı bir gözle anlatmaya çalışıyoruz. Kamer hocamızın oyunlarını izleyenler iyi bilir, alışılmışın dışında hikâyeler ele alır. Farklı karakterleri tek kişi oynamanın zorluğu var. Çünkü savaştan kaçış hikâyesini bir gün içerisinde farklı bakış açılarıyla anlatmaya çalışıyorsunuz” açıklamasında bulundu.

 ‘TEK KİŞİLİK OYUNLAR’

 İlk tek kişilik tiyatro deneyimi olduğunu söyleyen Arıkan, “Tek kişilik oyunlarda oyuncu mental olarak farklı hazırlanıyor. Tek kişi oynadığın bir oyunda yüzde yüz hazır olmalısınız ki istediğin performansı sergileyebilesiniz” dedi. Tek kişilik oyunların günümüzde artmaya başladığını sözlerine ekleyen Kocaman, “Seyirciler eskiden tanıdığı oyuncuya gidiyordu. Ama şuan algı değişti ve tek kişilik oyun sergilemek gözümü kokutmuyor” ifadelerini kullandı.

 ‘YENİ OLUŞUYOR’

İzmir seyircisinin tiyatro alışkanlığının yeni oluşmaya başladığının altını çizen Kocaman, “Tiyatro yapmak genel anlamda çok zor. İzmir’de özel tiyatroların son dönem de artmaya başlaması muhakkak etkili olacaktır. Özellikle salgın sürecinden sonra da seyirciler üzerindeki çekincenin devam etmesini de haklı bir sebep olarak görüyorum. Ama İzmir’de tiyatro alışkanlığı yeni oluşmaya başlıyor” dedi. Özel Tiyatrolar için salon bulmanın büyük bir sorun olduğuna değinen Arıkan, “Kent olarak sahne sıkıntısı yaşıyoruz. Ya salon fiyatları çok fazla oluyor ya da günleri dolu oluyor. Salonların kullanım şekli açısından revizeye de gitmek gerekebilir. Çünkü İzmir seyircisi salonları dolduruyor” açıklamasında bulundu.

‘YENİ BİR KÜLTÜR’

Pandemi sonrası dönemde değişen izleme alışkanlıklarıyla birlikte dijital ortamda oyunların sahnelenmesini değerlendiren Kocaman, “Salgın sürecinde her açıdan olumlu etki yarattığını düşünüyorum. Tabii ki aynı etkiyi vermeyecektir ama seyirciler merak ettikleri oyunları izleme fırsatı buldu. Sergilenmiş oyunların yeniden dijital alanda izleyiciyle buluşturulması bana da mantıklı geliyor. Yeni bir kültür ve buna da ayak uydurmak gerekiyor. Ancak Tiyatro Mahal olarak interaktif bir süreç içerisinde olacağımızı düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi