YAĞIZ BARUT – TUGAY CAN / İZ GAZETE TÜYAP 24. İzmir Kitap Fuarı 4. Gününde yazarları ve birçok etkinlikle İzmirli okurları ağırlamaya devam ediyor. İleri Yayınları’nın standında kitaplarını imzalayan yazar ve iş adamı Hanri Benazus ile konuştuk.  ‘ Atatürk’e rakısını leblebisiz içirten çocuk olarak’ bilinen, Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve Atatürk fotoğraflarından oluşan koleksiyonuyla tanınan Benazus, İz Gazete okurları ve İz Web TV izleyicilerine özel, Atatürk’le tanışma anısını anlattı.

‘SÖYLEMEDİKLERİYLE TÜRKLÜĞÜN NE OLDUĞUNU O KADAR GÜZEL ANLATTIKİ’

Atatürk’ün 9 Ekim 1937’de Aydın’da bulunan Ege Askeri Manevraları’na geldiğini ve orada tanıştığını dile getiren Benazus, “Babam o zamanlar orada incir kooperatifinde çalışıyordu. Atatürk’ü karşılayanlardan biri babamdı ve beni de götürdü. Atatürk’ün treni geldiğinde yanında ne koruma vardı ne de başka bir şey. Tek başına geldi, köylülerin arasında sohbet etmeye başladı. Ben de babamın elinden kaçtım ve onun yanına gittim. Köylülerle sohbet ederken başımı okşamaya başladı. Onun çocuk sevgisi malum, beni de aldı trenine bindirdi, karşılıklı oturduk. Rakıyla leblebi getirdiler. Ben leblebilerin hepsini yedim. Garsona işaret etti yeni bir kâse leblebi getirdiler. Onları da ceplerime doldurmuşum. Yıllar sonra kendimi sorguladım, ben ne yaptım diye. O dönem Türkiye’nin en yoksul fakat en onurlu dönemiydi. Bütün aileler yoksul ama herkes mutlu, özenecek bir şey yok. Yıllar sonra Atatürk’ün nöbet defterlerinden çıktı bunlar. Adım orada ‘Atatürk’e rakısını leblebisiz içirten çocuk’ diye geçiyor. Benim için en önemlisi, bana adımı soruduğunda Hanri Benazus dedim ve bana sen kimsin demedi, sen nesin demedi, adın neden Ahmet, Mehmet değil demedi. Bana söylemedikleriyle, Türklüğün ne olduğunu o kadar güzel anlattıki. O bana bir Türklük bağışladı ben de ömrüm yettiğince onun ilkelerine sahip çıkan ve bunu herkese yaymaya çalışan biri olarak devam ediyorum” diye konuştu.

‘CUMHURİYET KAZANIMLARI ERTELENECEK DAHİ DEĞİL’

Atatürk ve Cumhuriyet kazanımlarının son dönemdeki durumunu değerlendiren Benazus, “Her dönemi kendi içinde değerlendirmek gerekiyor. Şimdiki dönemi beğenir veya beğenmeyiz ama biz seçtik. Saygı duyacağız. Herkes kendine göre katkı yapıyor. Cumhuriyet kazanımları, değil kaldırılacak ertelenecek dahi değil. Eskiden Anıtkabir’e 30 bin kişi giderdi, eksik olmasınlar en son 1 milyon 300 bin kişi gitti. Atatürk gündeme geldikçe, onu araştırmak, öğrenmek, yaptıklarını iyice irdelemek için yeni ortam doğdu ve bu da faydalı bir şey. Türk toplumu çok sevinsin, çok mutlu olsun. Okullara gidiyorum, görüyorum. Yüzlerce, binlerce yeni Atatürk geliyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi