Repertuarlarını ağırlıklı olarak halk ezgilerinden oluşturan yaylı dörtlü; Kürtçe, Zazaca, Türkçe, Ermenice, Rumca, Lazca gibi Anadolu dillerinin köklü eserlerinden düzenledikleri özgün bestelerin yanı sıra, tanınmış klasik müzik literatüründen eserleri de Konak Halk Sahnesi’ne taşıdı.



Daha önce canlı performanslarından oluşan “Köprü” isimli albümlerini Viyana’da yaşayan Sakina Teyna ile verdikleri Bielefeld konserinde kaydeden grup; bugüne kadar Eylem Kahraman, Metin & Kemal Kahraman, Maviş Güneşer, Mehmet Atlı, Tara Jaf, Cem Erdost İleri gibi isimleri sahnelerinde ağırlamıştı. Anadolu Quartet’e İzmir konserinde vokalde Mehtap Arslanargun eşlik etti. Gittikleri her şehirde o şehirde yaşayan bir vokali de misafir sanatçı olarak ağırlamaya önem veren gruba, Dersim Katliamı’nı anlatan “Çene” (Kızım) ve “Akdeniz Yakası Aydın Elleri” isimli parçalarda Hüseyin Kurtulmaz eşlik etti.



İki bölümden oluşan konser, “Dersim Dört Dağ İçinde” türküsünün enstrümantal olarak çalınmasıyla başladı. Çene, Sarı Gelin, Trabzondur Yolumuz gibi anonim eserlerin yanı sıra Metin & Kemal Kahraman, Mehmet Atlı, Burhan Berken gibi güncel müzisyenlerin ve Aram Tigran, Cigerxwîn, Feyzullah Çınar, Yalçın Tura gibi Anadolu ve Mezopotamya kültürünün tarihinde derin izler bırakmış sanatçıların eserleri grup tarafından seslendirildi. Ankara Garı Katliamı’nda yaşamını yitiren Dijle Deli için Rojhilat Azad tarafından bestelenen “Dijloka Min” isimli eser dinleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Anadolu Qurtet’in repertuarına aldığı eserlerin hemen hepsi kemanist Ahmet Tirgil tarafından grubun kendi tarzına uygun olarak yeniden düzenlenmiş olup, bu eserlerin hikayeleri yine Tirgil tarafından konser sırasında sinevizyon eşliğinde dinleyicilere aktarıldı.

İzmirliler’in yoğun ilgi gösterdiği konserin ardından grup üyeleri, fuaye alanında dinleyicileriyle uzun süre sohbet etti. Anadolu Quartet’in bir sonraki İzmir NHKM konseri kültür merkezi tarafından duyurulacak.

Editör: Haber Merkezi