“Emeği kültürle, yeniyi tarihle, barışı gelecekle buluşturuyoruz” şiarıyla ülkenin 40 farklı ilinden yola çıkan bine yakın gencin katıldığı 14. Gençlik Yaz Kampı İzmir Sotes Tatil köyünde başladı. 18 Ağustos’ta sona erecek kampta gençler temizlikten, yemeğe ve kamp güvenliğine kadar her şeyi birlikte hayata geçirecek, birlikte üretecek, panellerde pek çok konuyu tartışacak, konserlerde eğlenecek.

Ülkenin pek çok yerinden kamp alanına gelen gençlerin ilk işi çadırlarını kurmak olurken, ilk gün atölye kayıtları yapıldı ve atölyeler başladı.

SAVAŞI GÖRENLE, İZLEYEN BİR ARADA

Peki gençler OHAL dönemine rağmen neden bir araya geliyor? Kamp komitesinden Pınar Çetinkaya, “Türkiye’de uzunca bir süredir ardı ardına kötü şeyler yaşanıyor. En sonuncusu OHAL ilanı ile gerçekleşti. Bizler bu kampı iptal etmek istemedik. Çünkü asıl anlamlı olan böylesi sert süreçlerde bu kadar genci bir araya getirip, hep birlikte konuşup bu süreçlerin nasıl aşılacağını görmekte yatıyor. O yüzden OHAL süreci kampımızın önünde bir engel değil, aksine aşılması gereken bir köstektir” sözleriyle yanıtladı. Kampa savaş koşullarını gören gençlerin de, savaş koşullarını televizyondan izleyen gençlerin de katıldığını söyleyen Çetinkaya, “Birlikte bu deneyimleri sentezleyerek bu süreçte nasıl bir mücadele öreceğiz? Gençliğin geri adım atmaması üzerine bir inanç tazeleyeceğiz özetle” diyor.

‘YENİ BİR RESİM’

“Önümüze çerçevesi belli resimler sunuluyor” diyen Çetinkaya, “Bu resimler içinde yaşamamız isteniyor. Biz burada başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmaya, birlikte deneyimlemeye çalışıyoruz. Bu alanın bütün yaşam gerekliliklerini beraber yerine getireceğiz. Burada deneyimlerimize de baktığımızda, bir farklılık görülüyor. Sosyalizmin gerçekleşebileceği inancı daha fazla artıyor. Kampın altında yatan önemli düşünce budur. Ortak yaşamı var edebilmek. Başka bir şansımızın, geleceğimizin mümkün olabildiğini gösterebilmek” ifadelerini kullandı.

Gençliğin teknolojiyle iç içe büyüdüğünü, binalara hapsolduğunu, ormandan uzak olarak yetiştiğini ifade eden Çetinkaya, kampın körü körüne teknoloji bağımlılığına da ‘panzehir’ olacağını ifade ediyor. Çetinkaya, “Kampımız, kitaptan, müzikten, sanattan uzak bir dünyanın var olamayacağını anlatarak geçecektir” diyor.

YAZARLAR, AYDINLAR, SANATÇILARLA...

Kamp boyunca, Luxus, Bandista, Abdal Haluk Tolga İlhan, Erdoğan Emir, Hakan Vreskala sahne alacak; gazeteciler Fatih Polat, Ayşe Yıldırım Başlangıç, İsmail Saymaz ve sanatçılar Füsun Demirel, Mert Fırat ve Ercan Kesal söyleşi gerçekleştirilecek. Bülent Falakaoğlu’nun gerçekleştireceği Politik İktisat Atölyesi’nde borsa, faiz, dövizden oluşan piyasacı anlayışın dışında farklı bir ekonomi tartışılacak. Akademisyen Günseli Bayram ise Evrim Atölyesi’nde iki oturuma destek verecek. Heykel atölyesinde heykeller üretilecek, şiir atölyesinde Şair Hakkı Zariç ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı-Yazar Mustafa Köz ile “şiir” konuşulacak. Resim Atölyesinin yürütücülüğünü yapan Ressam Burhan Kum ile 5 gün boyunca kara kalem çalışmaları kampta yer tutacak. Kadın çalışmaları atölyesinde ise kadınlar hazırladıkları sunumları tartışmaya açacak. Müzik ve Ritm atölyeleri her gün pratik çalışmalarına devam ederken, bilgi ve yetenek yarışmaları da kampa renk katacak. Kampta gazete ve televizyon haberciliği tartışmasının yapılacağı bir atölye de gerçekleşecek. Atölyeye katılan gençler kamp boyunca gazetemize kendi haberlerini yapacak. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi