İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi kamplarında hayatını kaybeden yüz binlerce Roman yurttaş, "Porajmos" olarak bilinen Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen programla anıldı. Konak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada; Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, milletvekilleri, parti temsilcileri, meclis üyeleri, Roman derneklerinin yöneticileri ve muhtarlar bir araya geldi. Anma töreninin yanı sıra Roman yurttaşların maruz kaldığı toplumsal sorunlar ile çözüm önerilerinin de masaya yatırıldığı programda, eşitlik ve ayrımcılıkla mücadele vurgusu öne çıktı.

MUTLU: YILLAR GEÇSE DE UNUTULMAYACAK

Tarihin karanlık sayfalarında büyük acılara sahne olan Porajmos’ta hayatını kaybedenleri saygıyla anan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Porajmos yıllar geçse de unutulmayacak. Ayrımcılığın son bulması ve eşit bir yaşam için mücadeleyi sürdüreceğiz. Ne yazık ki Romanlar, Türkiye’de toplumsal hayatın içindeki en savunmasız gruplar arasında yer alıyor. Yoksulluk ve sosyal dışlanmanın yanı sıra barınma, sağlık, eğitim ve çalışma hakkı gibi temel haklardan mahrum olan, sistematik olarak ayrımcılığa uğrayan bir gruptan söz ediyoruz. 2 yıl önce, 23 Nisan’da belediyemizde ağırladığımız Roman çocuğumuz Mert Ali beni çok etkilemişti. ‘Belediye başkanı olsan ne yapardın?’ diye sorduğumda, ‘Roman çocuklarına ayrımcılığa son verirdim’ dedi. Bunu söylediğinde 9-10 yaşındaydı; hayatımda beni bu kadar etkileyen çok az an olmuştur. Göreve geldiğimiz günden bu yana Konak’ta yaşayan her komşumuza dokunmaya ve onlarla birlikte yol yürümeye devam ediyoruz. Onlar için projeler üretmeye, istihdam olanakları yaratmaya çalışıyoruz. Soykırımdan bugüne süregelen ırkçı yaklaşımların son bulması ve bu büyük acıların bir daha yaşanmaması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Konak’ta anlamlı buluşma: Porajmos unutulmadı

GÖKÇEN: EŞİT BİR GELECEK İÇİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM

Eşit yurttaşlığın anayasal bir hak olduğunu vurgulayan YENİ Parti İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Gökçe Gökçen, “Roman Soykırımı’nda katledilen tüm insanları, çocukları, kadınları saygıyla anıyorum. Romanlarla ilgili bazı açılımlar ve eylem planları duyduk ama bütüncül politikalar yürütülmediği için sorunların çözülmediğini gördük yıllarca. Nilüfer Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü hem bu buluşma, hem de yaptığı vurgular ve belediyemizin sürdürdüğüm çalışmalar çok kıymetli. Herkesin eşit yurttaş olması anayasal bir hak. Eşitlik, bir Roman çocuğun diğer çocukların yanında kendisini geride hissetmemesi demek. Aynı okula gittiklerinde farklı sınıfa konulmaması, önyargılarla karşılaşmaması demek. Son derece insani, hiç lüks olmayan temel taleplerden bahsediyoruz. Bu taleplerin karşılanmasında belli sorunlar çıkıyor ve bunların temelinde de ayrımcılık yatıyor. Ama diğer bir temelinde de sosyal devlet meselesinin bu kadar zedelenmiş olması yatıyor. Sadece soykırımı anmayalım; eşitlik için çalışalım ve hiçbir çocuğun fırsat eşitsizliği nedeniyle kendisini geride hissetmediği bir gelecek için hep birlikte mücadele edelim” diye konuştu.

KÜLEŞ: HAFIZA, BİR DİRENİŞTİR

Ayrımcılığa, yoksulluğa ve yoksunluğa karşı direnmenin yolunun dayanışmadan geçtiğine işaret eden Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş ise “Bu soykırım sadece geçmişte yaşanıp bitmiş bir tarihsel sayfa değildir. O karanlık zihniyetin izleri bugün hala Roman halkını yoksullukla, güvencesizlikle ve dışlanmayla mücadele etmek zorunda bırakılan eşitsizlikler yaşatmaya devam etmektedir. Hafıza bir direniştir, kaybettiğimiz canların anısına vereceğimiz en büyük sözün ayrımcılığın ve dışlanmanın olmadığı eşit bir geleceği inşa etmek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu anlamlı günde bizi asla yalnız bırakmayan Konak Belediye Başkanımız Nilüfer Çınarlı Mutlu’ya çok teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

Konaklı kadınlardan güzellik kursuna yoğun ilgi
Konaklı kadınlardan güzellik kursuna yoğun ilgi
İçeriği Görüntüle

Kaynak: KONAK BELEDİYESİ