Türkiye siyaseti yüzünü yerel seçimlere çevirirken, partilerdeki aday belirleme hareketliliği de tam gaz devam ediyor. 

Sürece damga vuran açıklamalardan biri de Türkiye’nin ‘Komünist Başkan’ olarak tanıdığı Fatih Mehmet Maçoğlu’dan geldi. 2014 seçimlerinde Tunceli’nin Ovacık, 2019 yerel seçimlerinde ise Tunceli’den belediye başkanı seçilen ve halkçı hizmetleri ile ses getiren Fatih Mehmet Maçoğlu, Tunceli’nin dışında İzmir, İstanbul ve Aydın’ın ilçelerinden aday olması ile ilgili anket ve araştırmaların yapıldığını açıkladı. 

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun ve sosyalistlerin araştırmalarından İzmir çıkması durumunda hangi ilçeden aday olacağı merak edilirken ‘Komünist Başkan’ İzmir, yerel seçimler ve sosyalistlerin programı hakkında Gerçekizmir’e önemli açıklamalarda bulundu.

‘Komünist Başkan’ Maçoğlu anket ve araştırmaların sona ereceği ve aday olacağı şehrin ilan edileceği tarihi de ilk kez Gerçek İzmir'de Efe Can Tan'a açıkladı. 

En geç 29 Aralık'ta açıklayacağız

Maçoğlu adaylık için tarih verdiği konuşmasında belli başlı ilçelerde değil tüm İzmir’de anket yapıldığını aktardı.

Maçoğlu, “İzmir’de, Aydın’da ve İstanbul’da ile bir çalışmamız var. Buralardaki belediyelerde adaylaşma tartışması sürüyor sosyalist grubun. Sosyalist grupta bu 3 bölgede araştırma yapalım buralarda kazanımlarımızı pekiştirip buralarda girelim fikri var. 3 tane büyük kent ve Dersim olmak üzere 4 alanda araştırma ve anketler yapılıyor. İzmir genelinde araştırılıyor belli ilçelerde değil tüm İzmir’de bir araştırma yapılıyor. Önümüzdeki hafta en geç ayın 28’i Perşembe veya 29’u Cuma günü nereden aday olacağımızı açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Kooperatifçilik sadece tarım değil

Tunceli’de Maçoğlu önderliğinde kurulan tarım kooperatiflerinde üretilen ürünler Avrupa’ya dahi ihraç edilirken Komünist Başkan, “Kooperatifçilik sadece tarım değildir’ dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Eğitimde hayatın her evresinde ihtiyaç olan şeylerde kooperatifçilik yapılabilir. Şirket her şeyde yapılıyor kooperatifçilik yapılamaz diye bir şey yok. 3 kişinin yönettiği bir firma ile 3 bin kişinin ortaklaştığı bir kooperatif mümkün. Bizim amacımız birilerinin zenginleştiği değil binlerce insanın ortaklaştığı ve birlikte çalıştığı kooperatiflerin örgütlenmesi. Kooperatifçilik sadece tarım değil hayatın her ihtiyacında yapılabilir. Her şehirde bizim için faaliyet yürütebiliriz. Hayatın her evresinde ihtiyaç duyduğumuz her şey için biz sosyalistlerin bir planı ve programı vardır. Biz bu çalışmaları yürütürken buna dikkat ediyoruz. Onlarca sosyalist kurum var her sosyalist kurumun girdiği yere girmek doğru olmaz onları destekleriz bizim de girdiğimiz yere diğer dostlarımız girmez. Onlarda bizi destekler onun için araştırılıyor” diye konuştu. 

İnsanların talepleri var

İstanbul ve Aydın dışında adaylık noktasında belirlenen iller içinde İzmir de yer alırken Maçoğlu ‘Neden İzmir’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: Araştırma var, İzmir ile ilgili insanların talepleri de var. Ayrıca büyükşehirlerde sosyalistlerin çalışmalarının olduğunu ve sadece küçük yerlerde olmadığını da göstermek ya da sosyalistler bütün şehirleri de yönetebilir fikrini göstermek için bir plan program dahilinde tabi. Şöyle düşünün bu ülke kötü yönetiliyor ve sadece merkezi hükümet olarak görmemek lazım. 81 ilin, kaç ilçe hayatın evresi kötü yönetiliyor. Buna karşın biz sosyalistlerin daha insanı, daha doğru, daha bilimsel bir programı olduğunu söylüyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar yürütüyoruz. Artık bunlara bırakamayız. Bu anlayışa bırakamayız. İnsanlık yok olur, yoksa doğa yok olur. Sosyalistler bu ülkenin kurtuluşunu önemsemiş ve planlamış ve bu doğrultuda bir çalışma yürütüyoruz. İzmir de bizim için, Ankara da her yerde girebiliriz… 

Biz daha iyi yaparız

İzmir’deki belediyeler hakkında konuşan Maçoğlu, “Biz daha iyi yapacağımızı düşünüyoruz’ derken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için, ‘Tunç Başkan’ tanıyorum iyi şeyler yaptığını görüyorum, biliyorum” dedi.

Maçoğlu ayrıca “İzmir’de belediyeciliğin kötü yapıldığını düşünmüyorum. Biz daha iyi yapacağımızı düşünüyoruz. Şu belediye kötü, bu belediye iyi demiyoruz. Biz programımıza güveniyoruz, bizim programımızın daha doğru olduğunu ve ranta kapalı, halka açık olduğunu düşünüyoruz. Onun için Türkiye’nin her yerinde kendi programımızı göstermek istiyoruz. Tunç Başkan’ı(Soyer) tanıyorum iyi şeyler yaptığını görüyorum, biliyorum. Ben sosyalist bir programın bu ülkede ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” mesajını verdi. 

Editör: Duygu Kaya