TUGAY CAN / İZGAZETE - Türk Parlamenterler Birliği İzmir şubesinde gerçekleşen konferansta ayrıca bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı yapmış olan Yaşar Okuyan’da katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Parlamenteler Birliği İzmir Başkanı Metin Öney, önceki dönemlerde kalisyon hükumetlerine karşı tek parti iktidarını savunduğunu ancak, Tek Parti dönemlerinde İktidarı eline geçiren kimseler zamanla bunu bir güç olarak kullandığı gerçeğini kavradıktan sonra, koalisyon fikrine daha sıcak baktığını belirtti. Öney, M. Ayhan Kara’nın Koalisyonlar üzerine bir kitap yazdığının altını çizerek, bu konuda çalışma yapan sınırlı gazetecilerden olduğunu ifade etti.

“KOALİSYONLAR İSTİKRARSIZLIK ABİDESİ GİBİ GÖSTERİLİYOR”

Türkiye’de koalisyon meselesinin insanlara yanlış anlatıldığını vurgulayan Kara “Koalisyonlar insanlara istikrarsızlık abidesi olarak gösteriliyor.” dedi. Dünyadan örnekler de veren Kara şunları söyledi : “Almanya’da sadece Hitler döneminde tek parti iktidarı var. Ancak baktığınız zaman, Almanya dünyanın en büyük on ekonomisinden biri Avrupa’da ise birinci. Keza İtalya, yarım yüzyıldır koalisyonlarla yönetiliyor. Dünyanın en büyük elli ekonomisine sahip ülkelerin 30’u, G-20 ülkelerinin 10 tanesi koalisyonlarla yönetiliyor.”

Koalisyon kavramının Türkiye’de işlerliği ile ilgili sıkıntılar var olsa da Cumhuriyet tarihinin en önemli kararlarının koalisyon dönemlerinde alındığının altını çizen Kara, örnek olarak Kıbrıs Harekatını gösterdi. Kara, “Türkiye’de siyasi alanda tahammülsüzlük söz konusu olsa da, Meşruiyet’ten bu yana gelen bir meclis geleneğimiz var. Tek başına iktidar olan AKP, Kıbrıs Harekatı’nda yaşanan birliği sağlayabilmiş değil” dedi.

EN YÜKSEK BÜYÜME ORANI MUSTAFA KEMAL DÖNEMİNDE

Tek parti dönemleri ile koalisyon dönemleri arasında çok büyük farklar da bulunmadığına vurgu yapan Kara, “Büyüme oranlarına baktığımız zaman tek parti dönemleri, koalisyon dönemlerinde %0,2 gibi bir farkla önde. Yani sanıldığı gibi koalisyon dönemleri öcü değil. En yüksek büyüme oranı da %8 ile Mustafa Kemal döneminde gerçekleşmiş durumda.” dedi.

"MERAL AKŞENER, PARLAMENTER DEMOKRASİ'DEN YANA OLANLARIN..."

2019’a giden süreçte, fiili durumda olan Başkanlık sistemini korumaya çalışan AKP-MHP ittifakının karşısında, parlamenter sistemi geri getirme iddiasında olan muhtemel CHP-HDP-İYİ Parti ittifakının olduğunu dile getiren Kara, “Parlamenter Demokrasi’den yana olanların ilk turda seçilme şansı yok. Ancak Erdoğan’ın ilk turda seçilmek gibi bir durumu söz konusu. Bu nedenle Parlamenter Demokrasi’den yana olan ittifakın ikinci turda bir isim etrafında birleşmesi lazım.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in aday olmasına da değinen Kara, “Meral Akşener, Parlamenter Demokrasi’nin yana taraf olanların uzlaşabileceği bir isim değil.” ifadelerini kullanırken, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olma ihtimali yok.” dedi.

MHP YETERSİZ KALDIĞINDA AKP’YE YANAŞIYOR”

2014 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 14 partinin ittifak yaparak ‘Çatı Aday’ olarak gösterildiğini hatırlatan Kara, 16 Nisan referandumunda oluşan ‘Hayır’ blokunun da bir ittifak olarak nitelendirilebileceğini aktardı. Kara, “İttifaklara siyasi amaçlara ulaşmak için uygulanan bir yol da denilebilir. Mesela AKP-MHP ittifakı. MHP ulaşmak istediği siyasi amaçlara ulaşmakta yetersiz kaldığı zaman AKP’ye yanaşıyor.” dedi.

MHP’YE YÖNELİK YASA

AKP’nin Cumhurbaşkanlığı ve parlamento çoğunluğunu sağlamaya yönelik bir yasa çıkardığını ifade eden Kara, “Buna göre siyasi partiler yasası ittifakları meşru kılacak. İttifak yapan iki partiden birisinin barajı geçmesi halinde diğer parti barajı geçemese bile milletvekili çıkarabilecek. Bunun MHP’ye yönelik bir yasa olduğu çok açık. Bunun yerine barajı düşürün. Avrupa’da baraj ortalaması %3,5 civarında. Bana kalsa baraj olmamalı.” dedi.

KİTABINI HEDİYE ETTİ

Konferansın ardından Türk Parlamenterler Birliği İzmir Sekreter üyesi Türkan Mıçoğulları, Ayhan Kara'ya konuşmasından ötürü kalem hediye ederken, Kara da bu jeste karşılık "Türk Siyasal Yaşamında Koalisyon" kitabını Mıçoğulları'na hediye etti.

Editör: Haber Merkezi