Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, çadır sorunu gündeme damga vurdu. Kızılay'ın Ahbap'a çadır sattığı ortaya çıktı, Ahbap'ın kurucusu Haluk Levent de iddiayı doğruladı. Türkiye'nin iki gündür konuştuğu konu ile ilgili Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yeni bir açıklama daha yaptı. Kınık, "2050 çadırın AHBAP'a satıldığından haberim yoktu. Yetkili arkadaşlar inisiyatif alarak rutin bir işlem olarak gerçekleştirmişler. Öğrenince arkadaşları eleştirdim" ifadelerini kullandı.

CNN Türk'te canlı yayına katılan Kınık, yeni açıklamalarda bulundu. Kınık, Kızılay'ın Ahbap'a çadır satmasıyla ilgili, "2050 çadırın AHBAP'a satıldığından haberim yoktu. Yetkili arkadaşlar inisiyatif alarak rutin bir işlem olarak gerçekleştirmişler. Öğrenince arkadaşları eleştirdim" ifadelerini kullandı.

Kınık, şunları söyledi: "AHBAP derneğinin satın almış olduğu 2050 hikayesi şöyle, 300 kişilik personelini sürekli açık tutabilmek adına dünyaya pazarlama yapıyor. Çok farklı lokasyonlara gönderiyoruz. Arkadaşlarımızın bir pazarlama ve satış faaliyeti var. AHBAP derneği bizim satış ekibine ulaşmış. Yurt dışına ihraç için tuttuğu çadırlar arkadaşlar demişler ki bunu içeriye sevk edelim. AHBAP bunu almak istiyor diye inisiyatifte bulunmuşlar bize sormadan. AHBAP böyle bir yardımda bulunmak istiyor bizim bunun nakliyesine destek versin AFAD'ın göstermiş olduğu lokasyonlara sevk etsinler sonra bakarız derdim ben.

"350 BİN 769 ÇADIR SAHAYA KURULDU"

Afetin ilk 72 saati sahada sadece arama kurtarma ekiplerinin bulunması, ambulans tahliyeleri o süre zarfında sessizlik ve trafik anlamda da düşük yoğunluk gerekir. Bu süre zarfında planlama yapılır. Şehirlere altın saatlerde TIR'lar sokulmaz. Bu afette bizim araçlarımız Nurdağı'nda kara saplandı, far kırıklarından dolayı ilerleyemedi. Siz oraya 6 bin tane TIR'ı ilk zamanlarda sokarsanız yanlış olur. İlk sahaya ulaşması gereken ekiplerin rahatlatılması gerekiyor. Çok yaygın bir yıkık oluşturan deprem olduğu için yaklaşık 600 bin bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Yüklemeleri AFAD da biz de yaptık. 350 bin 769 çadır sahaya kuruldu. 2000 çadır bizim 2 günlük üretim kapasitemiz, tabii ki bölgeye gidecekti. 110 bin çadır şu anda üretiliyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz