Türkiye'nin birçok noktasında sular çok kireçli. İzmir'de bu yerlerden biri. Bu yüzden vatandaşlar sürekli kireç tutan çaydanlıkların nasıl temizleneceğini merak ediyor?

Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?

Aslında bunun bir çok yolu var. Eğer kimyasal kullanmak istemiyor ve doğal yöntemlerle temizlemek istiyorsanız, mutfağınızda bulunan malzemelerle bunu yapmak çok kolay.

Çaydanlık içindeki kireç nasıl temizlenir? Çelik çaydanlık kireci nasıl temizlenir? Demlik kireci nasıl temizlenir? Doğal yollarla çaydanlık kireci temizleme yöntemlerini sizin için derledik.

Çaydanlık kireci temizlemenin 6 yolu

1- Limon tuzu ile temizleme

Kireçlenme sorunu yaşadığınız çaydanlığın ya da demliğin dibini kapatacak şekilde limon tuzu koyun. Üzerine su ekleyin. Çaydanlığın yarısı su ile dolduktan sonra ocağın üstüne koyun ve kaynatmaya başlayın. Yaklaşık 20 dakika kaynattıktan sonra kireçlerin çözülmeye başladığını göreceksiniz. Çaydanlığın altını kapatık bir fırça yardımı ile kireçi temizleyebilirsiniz.

2- Limon ve karbonat

Temizlemek istediğiniz çaydanlık içine, 1 paket karbonat dökün ve 1 adet limonu da birkaç parçaya keserek karbonatın üzerine atın. Daha sonrasında çaydanlığın yarısını su ile doldurun. Çaydanlığı kısık ateşte kaynamaya bırakın ve kirecin dakikalar içinde çözüldüğüne şahit olun.

3-Patates kabuğu ile temizlik

Patates kabuklarını soyup çaydanlık içine atın. Patates kabuklarının üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edin ve 15 dakika kadar kaynamasını sağlayın. Kaynayan çaydanlık içindeki kireçler de kaynama esnasında temizlenecektir.

4-Sirke ve tuz

1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.

5- Kabartma tozu ile temizlik

4 çorba kaşığı kabartma tozunu 4 bardak sıcak suda eritin. Hazırladığınız karışımı çaydanlığa dökün. Ortalama 1 saat kadar bekleyin ve çaydanlığınızı duru suyla temizleyin.

6-Karbonat ve sirke

1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçlenen çaydanlık ya da kettle içine ekleyin. Çaydanlığın yarısını ise su ile doldurup kaynatma evresine başlayın. Siz çaydanlığın içindeki malzemeleri kaynatırken, kireçler de saniyeler içinde temizlenmeye başlayacaktır. Fırça ya da sünger kullanarak son dokunuşu yapabilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz