İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi” kapsamında düzenlenen Millet İttifakı Genel Başkanlar Buluşması başladı.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Öyle bir düzen kuralım ki bir daha bu tür krizlerle Türkiye karşı karşıya kalmasın”  diyerek 4 ayaklı stratejisini açıkladı.  

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı stratejiler ise şu şekilde:

Demokrasi

Güçlü bir demokrasi, güçlü bir parlamenter sistem. 6 lideri bir araya getiren temel felsefenin özü demokrasi. Demokrasinin gelişmediği hiçbir ülke gelişmemiştir. Dünyaya baktığınızda kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerin tamamında güzel bir demokrasi vardır. Demokrasi denilen konuda her gücün denetlenebilmesi gerekir. Bunu mutlaka hayata geçirmek gerekiyor. Siyaset kurumunu mutlaka halkına hesap vermeli. Eğer hesap veremiyorsa orada demokrasi yoktur. Güçlendirilmiş parlamentoyu vaat ederken dedik ki ulusal vergi konseyi kuracağız. Toplanan vergilerin nereye harcandığını her yıl konsey toplayarak rapora bağlayacak ve Resmi Gazete yayımlanacak. Siyasi Etik Kanunu çıkaracağız diye 6 lider olarak imza attık. TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu dışında bir de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Kesin Hesap Komisyonu Başkanı ana muhalefet partisinden olacak. Sayıştay'ın raporları bizim iktidarımızda asla makaslanmayacak. Raporların tamamı TBMM'ye gelecek.

Üretim

İkinci hedefimiz, üreten Türkiye. Sanayiden tarıma, kültürden başlayarak hayatın her alanında üreten bir Türkiye. Üreten Türkiye güçlü Türkiye'dir. Herkes üretecek, herkes üretim zincirinin halkası olacak. Katma değeri yüksek bilgi üretmeyen ülke gelişemez. Millet İttifakı iktidarında göreceksiniz, biz başkalarının pazarı değil ,üreten ve dünyaya mal ihraç eden bir ülke olacağız.

Sosyal devlet

Üçüncü ayak sosyal devlet… Güçlü bir sosyal devlet inşa edeceğiz.  İstediğiniz kadar üretin, hakça bölüşemezseniz orada huzur olmaz. Orada bereket de olmaz. Huzurun olması yaratılan kaynağın hakça paylaşılması ile olur. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği güzel bir memleketi birlikte inşa edeceğiz. Herkesin kendini devletin gölgesinde güvende hissettiği bir Türkiye inşa etmeliyiz. Son 5-6 yılda alt gelirden bir avuç insana gelir aktarıldı.Bunu düzeltmek bize nasip olacak.Her bir ailenin ve bireyin sosyal güvencesi olacak. Bunu yaparken asla ama asla bireyi ifşa etmeyeceğiz.

Sürdürülebilirlik

Dördüncü ayağımız sürdürülebilirlik. Dünya hızlı gelişiyor, bilim ve teknolojide hızla değişimler oluyor. Sürdürülebilirliğin kilit durumu devlette birikimli insanlardır. Değişme ayak mı uyduracağız yoksa öncülük mü yapacağız? Biz ayak uydurmak istemiyoruz. Biz yapalım, onlar bize uysunlar. Değişime atılıma öncülük yapan bir Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz. Sürdürülebilirliğin temel anahtarlarından biri eğitimdir. Eğitimin yeniliğe açık olması, merak duygusunu büyütmesi gerekir. Merak duygusunu büyütebiliyorsanız, çocuk yaşamı sorgulama yeteneğine konuşabiliyorsa Türkiye hızla büyümenin önünü açmış olur. Eğitim sisteminde de köklü değişiklikler yapacağız. 

Editör: Duygu Kaya