ÜMİT KARTAL / İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım tarihlerinde yapılacak 38. Olağan Kurultayı yaklaştıkça, CHP koridorlarında nabız da yükseliyor. Ankara’da yaptığım temaslarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın çalışma arkadaşlarından bir milletvekili ile kurultay sürecini konuştum.
Kaynağım, dün yapılan CHP Grup Toplantısı’na değişimci milletvekillerinin katılmadığını, kurultayla ilgili delege çalışmalarına yoğunlaştıklarını gözlemlediğini aktardı. Ancak sürecin Kılıçdaroğlu lehine işlediğini söyleyen kaynağım, “Bir hafta önce konuşsaydık Sayın Genel Başkanımız için en fazla 700-750 oydan bahsedebilirdim. Ama şimdi iddia ediyorum bin imzayla salona girer 900 oyla seçilir” dedi.
Dengeler bu hafta değişir
Manisa, Kütühya, Niğde, Malatya Aksaray, Kastamonu, Afyon, Isparta ve Sakarya illerinde değişimcilerin kuvvetli olduğunu, Muharrem Erkek’in ili Çanakkale’nin henüz rengini belli etmediğini, İstanbul’da ise yüzde 60’a yüzde 40 şeklinde delege dağılımı olacağını kaydeden kaynağım, “İstanbul’la ilgili hiçbir şey yapılmasa, kimseyle görüşülmese bile Kemal Kılıçdaroğlu’na 70 oy çıkacaktır. Bu hafta dengeler değişerek, yüzde 60 ile 40 arası dağılım olacaktır” ifadelerini kullandı.
Umut Akdoğan ve Gökçe Gökçen’e tepkiler var
CHP delegeleri ile düzenli görüşmeler yaptığını söyleyen kaynağım, “Delegeler beş dönemdir milletvekilliği yapanlara oy vermeyecek. Bu isimlere Kılıçdaroğlu’nun da anahtar listede yer vermemesi gerektiğiyle ilgili genel bir eğilim olduğunu gördük. Delegeler neredeyse bunu slogan haline getirdi. Ayrıca seçim öncesi Kılıçdaroğlu doktrinini anlatan Umut Akdoğan’a tepkiler var. Bu nedenle Umut Akdoğan sosyal medyada Parti Meclisi’ne aday olmadığını açıkladı. Umut Akdoğan elbette aday olmaz çünkü tepkileri gördü. Yıllarca Kılıçdaroğlu doktrini anlatanların seçimden sonra değişim demesini samimi bulmuyor kimse” açıklamasını yaptı.
İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen için ise kaynağım, “Daha meclis koridorlarını öğrenmeyenlerin değişimden bahsetmesinin, milletvekilli aday adayıyken üst sıralarda kendilerine Kılıçdaroğlu’nun desteğiyle yer görüp, değişim çabasına girmesi CHP tabanı ve delegelerinde büyük tepki gördü” dedi.
Özgür Özel 500 oyu göremez
Özgür Özel’in durumuyla ilgili de konuşan kaynağım, Özel’in 400 bandında oy alabileceğini, 500’lü rakamları göremeyeceğini, bu durumun Özel’in sosyal medyası takip edildiğinde bile anlaşıldığını ifade etti. Kaynağım, “Özgür Özel, bir rüzgar estiremedi. Bir iddia ve güç ortaya koyamadı. Delegeler son düzlükte yeniden Kılıçdaroğlu etrafında birleşti. Geçmişte Muharrem İnce az imzayla girip 400 küsur oy almıştı. Muharrem İnce daha büyük heyecan uyandırmıştı. Ben o zaman da Kılıçdaroğlu’nun yanında yer almış biriydim. Ama o dönem delegeleri ikna etmek zordu. Bir de Muharrem İnce bu heyecanı hiçbir belediye desteği, kamu desteği olmadan elde etmişti. Şimdi Özgür Özel ise kamu desteği olmasına rağmen tahmin edilenin çok altında. Öyle düşünün ki 500’lü rakamları göremez. Muharrem İnce heyecanı örgütlüyordu, bunlar ise kırgınlıkları örgütlüyor” ifadelerini kullandı.
Manisa’da oyları arttıramadı, Türkiye’yi nasıl kazanacak!
Özgür Özel’in ‘Genel Başkan değişmezse seçim kazanılamaz’ argümanı hakkında da bilgi veren kaynağım, “Özgür Özel, Manisa Belediye Başkan adayı olmuştu ve kazanamamıştı. Bırakın belediyeyi kazanmayı, Özgür Özel daha Manisa’da partinin oylarını arttırıp seçimi kazanamadı. Nasıl tüm Türkiye’de seçim kazanacağı hakkında bir iddiada bulunuyor. Bu tespit CHP delegeleri arasında da çok ciddi biçimde konuşuluyor” diye konuştu.
Gökhan Günaydın’a ciddi tepki var
“Özgür Özel, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır’ın grup başkanı veya grup başkan vekili seçilmelerinin sebebi Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Genel Başkanımız istediği için biz oy verdik” diyen kaynağım, “Kemal Kılıçdaroğlu istemeseydi grup başkanı olamazlardı. Ama şimdi Kılıçdaroğlu’na karşı aday olurken grup başkanlığından istifa edemeyenler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığını bırakması ile ilgili algı yapıyorlar. 80 vekilin imza toplaması ile bu görevlerden düşecek ve yeni isimler gelecektir. Gökhan Günaydın’a ciddi bir tepki var. Genel başkanının tweetini retweet yapmayan grup başkanlığı mı olur? Artık durum genel başkan eleştirisini geçti, CHP’yi eleştirmeye başladılar. CHP’yi yıpratıyor, CHP’ye zarar veriyorlar. Böylesine doz artınca delegeler Kılıçdaroğlu etrafında kenetlendi” dedi.
Kılıçdaroğlu ne zaman Genel Başkanlığı bırakır?
Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün görevi bırakması halinde partinin beşe bölüneceğini de vurgulayan kaynağım, “CHP delegeleri bunu gördüğü için zaten Kılıçdaroğlu etrafında birleşti. Genel Başkanımızın ne zaman bırakacağıyla ilgili ‘kaptan olarak gemiyi sağlam limana götürme’ açıklamasında bir hedef kayması olmadı. Ama birbirlerine benzemeyen, ortak fikri olmayan, beş altı dönem milletvekilliği yapmalarına rağmen kendilerine pay çıkartmayanlar karamsar bir görüntü çiziyor. Delegeler, partinin 5’e, 6’ya bölünmemesi için Kılıçdaroğlu’na dönüyor” bilgisini verdi.
Kılıçdaroğlu: Sırtımda on beş bıçak yarası
Özgür Özel gibi yakın çalışma arkadaşlarının ‘değişimci’ olması hakkında Kılıçdaroğlu’nun ruh halini sorduğumda ise kaynağım şu yanıtı verdi: “Basına yansıyan zoom toplantısı ile genel başkanın canı yandı, buradan ciddi bir huzursuzluk duygusu hissetti. Hatta bir toplantıda da ‘Sırtımda on beş bıçak yarasıyla seçim kazanmamı beklediler. Herkes beni yaralarken, ihanet ederken kazanamayınca sadece beni suçlu ilan ettiler’ sözleriyle serzenişte bulundu.”
Yeni ve genç bir kadro beklentisi var
“Yaşanan sürecin yeni ve genç bir kadro kurulacağı yönünde beklenti yarattığı” yönünde de bilgi veren kaynağım, “Gemiyi sağlam limana yanaştırmak derken Sayın Kılıçdaroğlu böylesi bir sürece işaret ediyor. ‘Danışma kurullarında, parti kurullarında, kongrelerde konuşmak lazım’ diyen Genel Başkanımız şimdiye kadar çok sustu. Ama kurultayda ciddi olarak içini dökecektir diye düşünüyorum” dedi.