BATUHAN KAYA/ İZ GAZETE- CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin’e bir veda ziyareti gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıllarda Kemeraltı’nın altyapı sorunlarını çözmek için devasa bir kaynaklı bölgede altyapı ve yenileme çalışmaları başlatan Soyer, Tarihi Saat Kulesi önünde Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin’le bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Soyer açıklamasında, “Esnafımızın alkışlarıyla yürüdük, bize alabileceğimiz en büyük ödülü verdiler. Toz toprak bir yandan zor bir iş yürüttük ve esnafımız da çok zorlandı. Tüm zorluklara rağmen esnafımız anlayış gösterdi. Her bir Kemeraltı esnafına anlayışlarından ötürü teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Devasa bir iş yaptık

Kemeraltı Çarşısı’nda yapılan çalışmaları ve projenin önünde hiçbir engelin kalmadığını aktara Soyer, “Hakikaten 2019’un Ekim ayından beri tırnaklarımızla kazıya kazıya çalıştık. Kemeraltı gerçekten başkanımızın da söylediği gibi İzmir’in kalbidir, 15 bin esnaf ve 600 bin metrekare alanı her gün 250 bin kişi ziyaret eder. İzmir’in kalbi Kemeraltı’dır. Onlarca yıldır hep halının altına süpürülmüş, altyapı ve aydınlatma sorunları, hukuki ve teknik sorunlar vardı. 4 etapta Kemeraltı çalışmalarımızı sürdürdük, sadece 1’inci etaba 700 milyon liranın üzerinden masraf ettik ve 2 milyar lirayı bulan bir masraf olacak. Devasa bir iş yaptık ve önemli bir aşamayı geçtik. Bundan sonrasında arkamızdan gelecek olanların önünde hiçbir engel yok, her şey hazır. Bu hikaye sona ererse Kemeraltı hep hayalini kurduğumuz, 24 saat yaşayan ve cıvıl cıvıl bir hale gelecek. Biz kalp masajı yaparak 50-60 yıllık bir hikayeyi canlandırdık, bu hikaye bitince Kemeraltı İzmir’in lokomotifi olacak” diye konuştu.

Bizi hiç yalnız bırakmadı

Göreve geldiği dönemden ve Soyer’le ilk görüşmesinden bahseden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “2019’un ekim ayı sonunda ilk genel kurulumuz oldu ve esnaf derneğinin başına geçtik. İlk tanışmamızda başkanımız hayallerinden bahsetti ve o bunları anlatırken Kemeraltı aşkımızdan, o aşkın gerdanlığının Kemeraltı olduğundan bahsettik. O gerdanlığın tozunu beraber alalım, beraber parlatalım dediğimizde bizi hiç yalnız bırakmadı. UNESCO sürecine çok iyi çalıştık, dosyamız dahi yeterli toplanmamıştı ancak İzmir’in tüm bileşenleri bir araya toplanarak gerekli adımları attık” dedi.

Alkışlarla veda ettiler

Kemeraltı esnafının Soyer’e alkışlarla veda edişine ve Soyer’in Kemeraltı altyapı çalışmalarını girerek siyasi bir risk aldığını açıklayan Girgin şöyle konuştu:
“Kemeraltı esnafı başkanımızı alkışlarla uğurlamak istedi. Kemeraltı tarihinde hiç bu kadar gündemde olmamıştı, hatta başkanımız, ‘Kemeraltı altyapısına giriyoruz’ dediği zaman, ‘Başkanımız siyasi risk alıyor’ demiştim. Bu riski karşın geri adım atmayıp, sorunlar çıktığında gelip özrünü diledi ve karşılığını gördü. Kemeraltı’nın altyapı, su, internet ve ışıklandırmasına kadar dokundu. Kemeraltı’na artık akşam da girilebiliyor. İnşallah gelecek olanlar da Kemeraltı sevgisiyle gelir. Biz, gelecek olanların Kemeraltı sevgisi olmasının, başkanımızın yaktığı kıvılcımı büyütmesini diliyoruz. Kemeraltı’nın kapısı başkanımıza her zaman açıktır. Kendisini daima teşekkür ve minnetle anacağız.”

Editör: Özlem Çimen Durmaz