İZ GAZETE-  Kemeraltı Hayat Platformu, Kemeraltı esnafının özellikle yapılan zamlar karşısında nefes alamaz hale geldiğini ifade ederek yazılı bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada, "Tarihi Kemeraltı Çarşısı yüzyıllar boyunca kentimizin en önemli sosyal, kültürel, ticari alanı olarak varlığını sürdürmüş, İzmir’in maddi manevi tüm zenginliğinin kaynağı olmuştur. Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde barındırdığı sayısız tarihi ve kültürel zenginliği, kadim çarşımızı bugüne kadar  ayakta tutan köklü esnaf ve zanatkarları.Kemeraltı, kendine özgü coğrafik ürünleriyle yılar boyu süregelen bir hayat oluşturmuş İzmir ‘in toplum ve kent hafızasının en geniş bilgi bankasıdır. Bir yandan değişen toplumsal yaşam biçimi tarihi çarşımızın eski saygın günlerindeki önemini azaltmış, bir yandan kentin kurum ve kuruluşlarının tarihi çarşıya gereken önem e hassasiyeti göstermemeleri, Kemeraltı’nın ihtiyacı olan kamusal hizmetleri adil biçimde alamamış olması, bugün içinde bulunduğu olumsuz koşullara sebep olmuştur" ifadeleri yer aldı.

'ORTAK SALDIRI'

"Son yıllarda Kemeraltı esnafı aşağıda yazılı sebepler nedeniyle nefes alamaz hale gelmiştir" denilen açıklamada, "Günümüzde değişen sosyal ve ticari dinamikler,  uluslararası marka, ürün ve parekende devlerinin lehine çalışmaktadır.  E- ticaretten zincir marketlere, AVM’lerden, ticari teşviklere, ulaşılabilir finans kaynaklarından çeşitli devlet desteklerine kadar  adeta tüm sistem küçük esnaf ve işletmeleri ortadan kaldırmaya yönelik ortak saldırı halini almıştır" ifadeleri kullanıldı. Maddeler ise şu şekilde sıralandı:

1-  Yıllardır tarihi Kemeraltı esnafı kentin her semtine doğal olarak sağlanması gereken;  aydınlatma / temizlik / güvenlik / otopark / yürünebilir yollar / yağmurda su baskını önlemek / dinlenebilecek bank, park gibi basit hizmetleri almaktan yoksun ve sesi bugün bile hala duyulmuyor.

2-  Tarihi çarşı esnafı bütün bu dezavantajına rağmen;  emek, alınteri, öz sermayesi , bilgi beceri ve  dayanışma kabiliyetiyle ayakta kalmaya, ülke ekonomisine  katkı sağlamaya, iş vereni ve çalışanları ile 85-90 bin kişilik ailesini bir arada tutmaya gayret ediyor.

3   Tüm dünya ile birlikte üç yıldır etkisi altında kaldığımız pandemi süreci,  düşen  işlerimiz, ciro kayıplarımız, salgın  önlemi olarak kapatılan iş yerleri, karşılanamayan giderler…. Kaçınılmaz olarak esnafımızın  yeniden borçlanmasına  yol açtı.

4- Banka kredilerinin geri  ödemelerini, genel giderlerimizi, çalışanlarımızla birlikte ailelerimizin nafakasını karşılamaktan uzak cirolarımız, önceki yıllarda yaptığımız  tasarrufların da erimesine neden oldu. Kimimiz evini kimimiz arabasını satarak açık tuttu dükkanını…   Fakat gelinen noktada artık tüm küçük esnaf nefes alamaz hale gelmiş, birçok köklü işletme kepenk kapatma noktasına gelmiştir.

5- Pandeminin yarattığı olumsuz koşullar yetmezmiş gibi dövizdeki anlaşılmaz değişimler, TL'deki değer kaybı vatandaşın satın alma gücüne olumsuz etkide bulunarak esnafın bir kez daha işlerinin düşmesine, nefesinin kesilmesine sebep olmuştur. 

6-Bununla da bitmedi! Küçük işletme ve esnafın yok olması için adeta bir darbeye daha ihtiyaç vardı…  Bu da yüksek enflasyon, işletme girdilerinin karşılanmayacak oranda artması, artan kira, artan stopaj, artan vergiler,  fahiş oranda  artan elektrik, gaz, su  faturaları ile esnafa bu darbe vurularak  nefes alamaz hale getirilmiştir…

'HERHANGİ BİR SİYASİ GÖRÜŞÜN ETKİSİ ALTINDA DEĞİLİZ'

Açıklamada, "Unutulmasın ki; esnafımızın sosyal hayatın içindeki yeri ekonomik koşulların zor olduğu zamanlarda daha da önemli hale gelir. Küçük esnaf her zaman olduğu gibi bugün de dar gelirli vatandaş, fakir fukara ihtiyaç sahibi insanların ihtiyaçları karşısında insani tutumu ve esnaflık ahlakından gelen derin kültürünü sürdürerek toplumdaki birleştirici gücünü korumaktadır. Değerli halkımızın bilmesini isteriz ki : biz küçük esnaf, herhangi bir siyasi görüş ve düşüncenin etkisi altında olmayıp sadece mevcut koşullarda içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna aktarmak ve biz esnafların nefesini kesen zamların geri alınmasını talep etmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Açıklamada ayrıca 28/01/2022 tarihinde Konak Meydanı'nda bir basın açıklaması yapılacağı ifade edilerek Kemeraltı esnafına katılım için çağrıda bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi