Cengiz Aldemir/ANKARA- Savaş, afet, kriz gibi olayların ardından ortaya çıkan olumsuz tablo karşısında sosyal devletin ortaya çıktığını anımsatan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Devlet, sosyal refahı maksimize etmek amacıyla sosyal ve ekonomik yaşamın işleyişine müdahale ederek, yaşanan krizlerin beraberinde getirdiği yoksulluklara, gelir dağılımı adaletsizliklerine ve toplumların refah seviyelerindeki azalmalarına karşı ciddi bir rol üstlenmiştir" dedi.

TÜRKİYE SOSYAL DEVLET OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRDİ

Türkiye'nin 1980’lerden itibaren neoliberal ekonomi modeline geçerek sosyal devlet olma özelliklerini yitirmeye başladığını kaydeden HDP'li Kemalbay, 12 Eylül askeri darbesinin ardından emeğin mücadelesiyle elde edilmiş kamu yararı gözeten haklar büyük oranda terkedilerek adım adım piyasacı ekonomi politikalarının hayata geçirilmeye başlandığını anımsattı.

Kemalbay, özelleştirme ve sermaye odaklı politikalar yüzünden işsizliğin, güvencesizliğin kalıcı hale geldiğini, gelir dağılımı uçurumunun büyüyerek, yoksulluğun derinleştiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 53.6'SI YOKSUL

2021 yılının Nisan ayı sonlarında yayınlanan Dünya Bankası Türkiye Ekonomik İzleme Raporundaki rakamları paylaşan HDP'li Kemalbay, "Türkiye'de son iki yılda kur krizi ve pandemi nedeniyle 2018'de 6 milyon 939 bin olan mutlak yoksul sayısının 2019'da 8 milyon 420 bine, 2020'de 3,2 milyon kişi artarak 10 milyon 171 kişiye yükseldiği bilgisi yer alırken, Metropoll Araştırma’nın Nisan 2021 Raporunda ise Türkiye’de yüzde 26,6’lık bir kesimin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken, yüzde 53,6’lık kesimin ise yalnızca beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini açıklamıştır" bilgisini paylaştı.

GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK BÜYÜYOR  

TÜİK'in GSYH verilerinde ekonominin yılın 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüdüğünü kaydeden Kemalbay, "Türkiye büyürken gelir dağılımı adaletsizliğinin büyümesi de yoksullardan zenginlere gelir transferi yapıldığının göstergesidir. “Geçinemiyoruz”, “barınamıyoruz” gibi talepler görmezden gelinemeyecek yaygınlıkta ifade edilmektedir" dedi.

İNSANLAR YAŞAMSAL İHTİYACA ERİŞEMİYOR

Elektrik zamlarının %125’e yükseldiği, kiralarda fahiş artışlar yaşandığını, gıdadan, doğalgaza, elektrikten suya, internete ait faturalar ödenemez duruma geldiğini aktaran Kemalbay, insanların yaşamsal ihtiyaçlara erişemediğini söyledi.

Kemalbay, konuyla ilgili Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaşayan 2 yaşındaki bronşit hastası ve cihaza bağlı evdeki elektrik kesintisinden kaynaklı yaşamını yitiren Yunus Emre Binen örneğini paylaştı. 

BAKANLIĞIN ELEKTRİK TEŞVİKİ YETERSİZ

Teşvik uygulamalarından belirli sayıda organize sanayi bölgesi ve belediyelerin yararlanabildiğini belirten HDP'li Kemalbay, "Bakanlığın verdiği teşvik de elektrik maliyetini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Atık su arıtma tesislerinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, Organize Sanayi Bölgelerince atık su arıtma işlemi sonucunda, çevre, tarım alanları, su varlıkları, yaşam alanları ve halk sağlığı korunacağı için bu tesislerde kullanılan elektrik bedelinin Hazine tarafından karşılanması ihtiyacı ortadadır" değerlendirmesinde bulundu.

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ İNTERNETE ULAŞAMIYOR

İnternet erişimindeki zorlukların milyonlarca öğrenci ve öğretmenin internete erişimde yaşadığı zorlukları da dile getiren HDP'li Kemalbay, "Türkiye’nin de içinde yer aldığı UNİCEF Raporu’nda, uzaktan eğitime erişim noktasında Türkiye’de en az 6 milyon öğrencinin Ağustos sonuna kadar uzaktan eğitime hiçbir şekilde erişemediğine yer verilmiştir. Uzaktan eğitime internet erişimi sorunu ve cihaz sorunu sebebiyle ulaşamayan kesimlerin başında kırsal kesimlerde, köylerde yaşayan çocuklar gelmektedir. Bugün gelişmiş ülkelerin bir insan hakkı olarak tanımladığı internet erişiminin sunulması devletin yurttaşlara karşı kamusal yükümlülüğüdür" dedi.

ASGARİ ÜCRETTEN AZ GELİRİ OLAN HANELERİ RAHATLATACAK TEKLİF

İklim, Ekonomik ve pandemi krizlerinin de etkisiyle Türkiye’nin içinde bulunduğu ağır ekonomik buhranın kamucu politikaları merkeze alarak, halkın ekonomik ve sosyal refahı için sosyal devlet ilkelerinin yaşama gecirilmesi gerektiğini söyleyen Kemalbay, " Kanun teklifi ile, her yurttaş için temel bir hak olarak asgari seviyede elektik, doğalgaz, su ve internetin bir hak olarak sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda hanelere aylık 250 metreküpe kadar ücretsiz doğalgaz ve eşdeğer yakacak ürünü desteği, 250 KWh’a kadar ücretsiz elektrik, 15 metreküp su ve 100 GB internet hakkının ücretsiz ve kalıcı olarak verilmesi,  hane içindeki aylık net gelir toplamı asgari ücretten az olan haneler için (açlık sınırının altı)  Devlet tarafından sosyal konutlar yapılması ve bu konutların söz konusu hanelere ücretsiz olarak tahsis edilmesi, OSB’de kullanılan elektrik bedelinin Hazine tarafından karşılanması yolu ile sosyal adaletin ve yurttaşların refahının artırılması hedeflenmektedir."

Editör: Haber Merkezi