Cengiz Aldemir/ ANKARA - Meclis'te konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nın 2020 sonuçlarını paylaşarak, " Pandemi koşullarında Hükümetin izlediği sermaye yanlısı politikalar sebebiyle zengin ile fakir arasındaki uçurum daha da büyüdü. Artan işsizlik, tırmanan enflasyon karşısında toplumun alt ve orta kesimlerinde geçim sorunu baş edilemez bir duruma geldi. En zengin yüzde 5 ile en yoksul yüzde 5 arasındaki eşitsizlik 23 kattan 30 kata çıktı, Gini katsayısı büyüdü. Eşitsizliklerin bu kadar artmasının sebebi, Hükümetin alt gelir grubuna sosyal transferlerden kaçınması olmuştur" dedi.

REFORMA PANDORA KUTUSUYLA BAŞLANABİLİR

Pandemi sürecinde artması beklenen sosyal transferlerin, bir önceki yıla göre azaldığını, gelir bölüşümündeki adaletsizlik ve bunun sonucu olarak yoksulluğun derinleştiğini belirten Kemalbay, hükümetin devlet desteğinin, halkı daha fazla borçlandırmak, kredi vermek ve işsizlik fonlarını boşaltmak olduğunu söyledi. Konut alımı ve masrafı dışında borç ya da taksit ödeyenlerin yüzde 58,3 olduğunu, nüfusun yüzde 18,8'inin ise borçlarını ödeyemediğini kaydeden Kemalbay, 

Türkiye ekonomisinin ve vergi sisteminin çözüm bekleyen acil, yapısal sorunlarının ortada durduğunu ifade ederek, "O yüzden, reform yapmak için Paradise belgelerinden başlanabilir, "Panama papers"tan başlanabilir, Pandora'nın Kutusu'ndan başlanabilir, kimler vergi cennetine vergi kaçırmış, buradan başlanabilir ama siz oradan başlamıyorsunuz; ortaya saçılan belgelere karşı susuş kumkumasındasınız, 3 maymunu oynuyorsunuz, bu utanç verici durumu değiştirmiyorsunuz. Söz konusu şirketler için Türkiye etkili soruşturma yürütecek mi? Pandora belgeleriyle ilgili Türkiye etkili bir soruşturma yapacak mı? Pandora belgelerinin derhâl bununla ilgili kurumlar vasıtasıyla harekete geçilmesini, iddiaların doğruluğunun araştırılmasını, gereğinin yapılmasını ve kamuoyunun da bilgilendirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

RANTTAN VERGİ ALACAK YASA YAPALIM

İktidarın asgari ücretten 500 liraya yakın vergi alınırken yandaş şirketlerin vergi borçlarını sildiğini, Şirketlerin yaptıkları her harcamayı vergiden düşebilirken işçi, emekli, KHK'li, işsiz, EYT'li, ev işçisi, atık işçisi, kadınların ise her harcamada vergi ödediğini söyleyen HDP'li Kemalbay, "Bu Mecliste neden servetten vergi alarak çalışanlar ve yoksul halk lehine kapsamlı ve radikal bir vergi reformu yapmayalım. Mesela, biz HDP olarak bunu öneriyoruz. Gelir vergisinin büyük bölümü ücretlilerden alınıyor, bize göre asgari ücretliden vergi kaldırılmalıdır, ücretli çalışanların yüksek vergi oranları düşürülmelidir, işsiz halkımıza ya iş ya da temel gelir sağlanmalıdır. İnsanların açlıkla imtihan edildiği bir yerde siz rant gelirlerinden vergi almıyorsunuz, vergilendirmiyorsunuz. Bize göre bu Meclisin en acil çıkarması gereken yasalardan bir tanesi de rantın vergilendirilmesidir" sözleriyle tepki gösterdi.

BU SÖMÜRÜ DÜZENİ DEĞİŞECEK

Esnafa verilen 1lira desteğin trajikomik olduğunu belirten Kemalbay, yasallaşan vergi reform paketinin bir piar çalışması olduğunu ve hiç bir sorunu çözemeyeceğini vurgulayarak, "İnanıyorum ki Kod 29'la işten atılanlar, işsiz bıraktığınız gençler, yurtsuz bıraktığınız öğrenciler, geçinemeyenler, katı atık işçileri, kadınlar, sahte reformlarınızı koltuğunuzun altına koyarak sizi o koltuktan indirecekler ve bu sömürü düzeni mutlaka değişecek."

Editör: Haber Merkezi