Cengiz Aldemir/ANKARA - Bütün dünyanın odaklandığı Covid-19 salgınında gerçek anlamda mücadeleyi özgür, eşit, sendikalar ve sivil toplumun güçlü olduğu şeffaf demokratik ülkelerde görüldüğünü belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’nin ise hiçbir açıdan şeffaf ve açık olmayan, hesap vermeyen, hiçbir kurulu işlemeyen, adil olmayan iktidarı tarafından bir çok şeyin gizlendiğini ve yeterince önlem almadığı suçlamasında bulundu.

Türkiye'de 82 milyon büyük bir felakete doğru sürüklendiğini rakamlar vererek ortaya koyan Kemalbay, meclis de yaptığı konuşmada AKP milletvekillerine, “Sadece bir günde 46 insan yaşamını yitirdi, hesabını verebiliyor musunuz? bunlar resmî açıklamalar. Siz bu açıklamaları lütfen en az beşle çarpın. İnsanlar bugün yaşama sizin yüzünüzden veda ediyorlar, yaşamlarını kaybediyorlar. Kişisel koruyucu donanımlar, uygun kişisel koruyucu donanımlar verilmediği için sağlık emekçileri bugün risk altında ve onlar da yaşam riskiyle karşı karşıyalar “ diye seslendi.

CEZAEVİ UYARISI

İktidarın, "Biz birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız, dayanışma içerisinde olmalıyız." sözünü hatırlatan Kemalbay, HDP’nin bugüne kadar Türkiye'de en çok toplumsal dayanışmayı ve barışı inşa etmek için bedel ödediğini ödeyen isimlerin başında da eski Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın geldiğini vurguladı. Cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecilerinde bedel ödediğini belirten Kemalbay, insanların salgına yakalanma riskinin de büyük olduğu uyarısında bulundu. Kemalbay, “Şu anda 300 bine yakın mahpus var. Neyi bekliyorsunuz? Hapishanelerde bir bulaşı vakası olduğu zaman… Türkiye'de her gün geometrik olarak ölümler ve vaka sayıları artıyorsa hapishanelerde bu katbekat daha fazla olacak. Ama sizde vicdan yok. Çünkü robot gibisiniz. Buraya el kaldırmaya geliyorsunuz. Meclisi olarak bizler de halkın sorunlarına çözüm aramak konusunda sınıfta kalıyoruz, hep beraber kalıyoruz. Ve bizler, bugün eğer pandemiyi önleyemiyorsak, Türkiye dünya 1'incisi olduysa eğer salgında, o zaman bunun sorumlusu Türkiye Büyük Millet Meclisidir ve suç işlemektedir” sözleriyle tepki gösterdi. Kemalbay, iktidarın 90 bin insanın yararlanırken 200 bin insanın yararlanamayacağı yasa tasarısını hilkat garibesi benzetmesiyle eleştirdi.

HALKI SÜRÜ GÖREN ANLAYIŞ

Sarayın ve bir avuç elitin verdiği kararların 80 milyonu ölüme götüreceğini ileri süren Kemalbay, halkın yüzde 60'ından fazlasına bu hastalığın bulaşacağı uyarısında bulundu. Bilimsel verileri paylaşan Kemalbay, “Bütün bilim insanları şunu söylediler: "Test… Test… Test..." Daha ilk günden Çin'i öğrendiğimiz zaman yapacağımız hazırlık buydu. Test yaparak insanları bulacak izole edecektik ve halkı koruyacaktık” dedi.

İktidarın halkı sürü yerine koyduğunu ve hiçbir önlem paketinin olmadığını ifade eden Kemalbay, “ Önlem paketi demek halkı korumaktır, halkın evde kalmasını sağlamaktır. Halkın gıdaya, sağlığa erişiminin parasız olmasıdır. Halkın eve gittiği zaman işçinin, "Ben evdeyim ama karnım doyacak." Bu güveni iktidarın, devletin verebilmesi lazım ama ağzınızdan düşürmüyorsunuz sosyal devletiz diye, tabii düşürmediğiniz yalanlardan bir tanesi de bu” eleştirisinde bulundu.

RANTA DEVAM

Türkiye'de despotik bir iktidar ve "şirketokrasi" olduğunu öne süren Kemalbay, yandaş şirketlerin geçilmeyen köprülerden, hava alanlarından para devşirmenin yanı sıra kanal İstanbul rant projesinin de devam ettiğini söyledi. Halka ücret desteği, servetten vergi alınması, işçilere ücretli izin, kadınlara sosyal destek, ev kadınlarına ücret verilmesi gibi taleplerin hiçbirine cevap verilmediğini hatırlatan Kemalbay, yapılan yanlışların hebasını iktidardan soracaklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi