CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Asgari ücretlinin üzerindeki vergi ve kesinti yükü nedeniyle insanca bir yaşamı sağlamaktan uzak olduğunu belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Pandeminin yarattığı iş ve gelir kaybı ile enflasyonda yaşanan tırmanma eğilimi dikkate alınacak olursa 2021 yılı asgari ücretinin tespitinden kısa bir süre sonra büyük bir aşınma yaşandığı ortadadır” dedi.

Pandemi nedeniyle büyük çaplı iş kayıplarının gelir kayıplarına dönüştüğünü, 7 milyona yakın sigortalı işçinin İşsizlik Sigortası Fonuna başvurmasına rağmen ödeneklerin yetersiz kaldığına dikkat çeken HDP’li Kemalbay, pandemi nedeniyle hane gelirlerinde önemli kayıplar yaşandığı ve yoksullaşmanın arttığına dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETLİ 122 GÜN VERGİYE ÇALIŞIYOR

Pandemi koşullarında asgari ücretin ele geçen miktarının artmasının önemli hale geldiğini vurgulayan Kemalbay, “Bu yolla özellikle yoksul ve düşük gelirleri hanelere çok önemli bir gelir desteği sağlanabilir. Asgari ücretten yapılan vergi ve diğer kesintiler asgari ücretin niteliği ile bağdaşmayacak kadar yüksektir. Brüt asgari ücretin dolaylı-dolaysız vergi ve diğer kesintileri dikkate aldığımızda işçinin eline brüt asgari ücretin sadece yüzde 66,6'sı net harcanabilir ücret olarak geçmektedir. Brüt asgari ücretin yüzde 33,4'ü vergi ve diğer kesintilere gitmektedir. Bu durumda asgari ücretli bir işçi 365 günlük bir yılın 122 günü vergi ve kesintiler için çalışmış olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

TEKLİF SOSYAL DEVLET VE ÜCRET ADALETİNE UYUMLU

Asgari ücretin sosyal devlet ilkesinin en önemli uygulamalarından biri olduğunun altını çizen Kemalbay, asgari ücrete sağlanacak Hazine desteğiyle milyonlarca çalışanın eline daha fazla ücret geçmesinin sağlanmış olacağını vurguladı. Asgari ücrete sağlanan desteğin aynı zamanda sosyal devlet ve ücrette adalet ilkesine uyumlu bir yaklaşım olacağını ifade eden Kemalbay, “Yıllardır işveren kesimine sağlanan istihdama dönük Hazine destekleri dikkate alınacak olursa asgari ücretli işçilere sağlanacak Hazine desteğinin eşitlik ilkesinin de gereği olduğu gerçektir. Bu kanun teklifinin amacı asgari ücretin toplam maliyeti artmadan işçilerin eline geçecek net miktarın artmasıdır. Bu kanunda öngörülen düzenlemeler ile asgari ücretin brüt tutarının net olarak ödenmesi mümkün hale gelecektir. Böylece 2825,9 TL olan 2021 yılı asgari ücreti 3577,5 TL olarak ödenebilecek, asgari ücretli çalışanın eline 752 TL daha fazla net ücret geçebilecektir” dedi.

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULMALI

HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Gano Paylan’la birlikte verdiği teklifte Kemalbay şu bilgilere yer verdi: “HDP olarak asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve dönemlik olarak açıklanması konusundaki ısrarımızı sürdürmekteyiz. Asgari ücret sadece asgari ücretlileri değil, bütün ücretli çalışanların ücretlerini doğrudan veya dolaylı etkileyen önemli bir ölçüttür. Asgari ücret yıllardır süren ve pandemi koşullarının da yıkıcı etkisiyle birlikte büyüyen krizle 2021'in reel yaşam koşullarının çok altında kalmıştır. Bu nedenle bütün işçiler, emekçiler, emek örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte asgari ücretin vergiden muaf tutulması önerilmiştir.”
 

Editör: Haber Merkezi