Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçiminde İzmirli seçmen 28 milletvekilini Meclis'e gönderdi. 14 vekil ile CHP en çok milletvekili çıkaran parti olurken, Yeşil Sol Parti önceki dönemlerde de olduğu gibi iki vekil çıkararak vekil sayısını korudu. İkinci tura kalan cumhurbaşkanı seçimlerine kısa bir zaman kala İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, 14 Mayıs seçimlerinin partiler açısından sonucunu ve ikinci tura giden süreci Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu’na değerlendirdi.

Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda çok uzun süre Kılıçdaroğlu ile tartışmasının ise İzmir'de dikkat ve motivasyon kaybına sebep olduğunu söyleyen Kartal, “Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı olması için toplanan imzalarda nüfusa oranla en çok imzayı İzmir'in verdiği görülüyor. Demek ki burada Muharrem İnce'nin tartışmalarının bir karşılığı olmuş. Bu biraz zorladı. Ama topyekün bakıldığında kuşkusuz yüzde 68 oranında muhalefete oy var. Yani iktidara oy vermeyen yüzde 68'lik bir oran var. Sahadaki performans bakımından hak teslim etmek gerekir ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu her yerdelerdi” ifadelerini kullandı.

Şok etkisi yarattı

İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden süreçte seçmenin moral ve motivasyonunun giderek toparlandığını vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:

“Sonuçların muhalif seçmende bir şok etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Hatta çok yüksek oranda CHP'li seçmende şok etkisi yarattı. Ama o ilk şok etkisi atlatıldıktan sonra moral motivasyon bakımından toparlanma olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Şunun anlaşılması gerekiyor ki sandığa gidenlerin yüzde 50'sinden fazlası 'Erdoğan olmasın' dedi. Şimdi yapılması gereken 'biz çoğunluğuz' duygusunu büyütmek ve daha fazla kişiyi sandığa götürmek. Yine geçersiz oylara baktığımızda da çok fazla muhalif oyun geçersiz olduğunu tespit etmek mümkün. YSP, TİP ve CHP'ye verilen oylarda geçersiz oranı diğer partilere göre çok daha fazla. Erdoğan karşıtı olarak sandığa gitmiş, oyunu kullanmış ancak geçersiz olmuş. Bu seçmeni tekrar sandığa taşımak ve daha sade bir oy pusulasında oy vermelerini sağlamak gerekiyor. Umut var diye düşünüyorum. Tüm Türkiye'de tartışılanın aksine şu da bir umut ki yıllardır kışkırtılan, birbirine yabancı ve düşman gösterilen CHP'li oylarla Güneydoğu oyları aynı potada buluşmuş oldu. Bu ülkenin barıştan ve kardeşlikten yana çok geniş bir kesiminin olduğunun ispatıdır.”

Müşahit çağrısı önemli

Sandık güvenliğinin önemine dikkat çeken Kartal, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun her sandığa beş müşahit çağrısının önemli olduğunu söyledi. Kartal, “Konforlu muhalefet alanı ülkenin batısı için daha geçerli. 'Sandıklarımıza sahip çıkamadınız' diye kendisi dışında bir durum tarifliyor. Kendi partisini suçluyor. Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun her sandıkta beş müşahit çağrısını ben morale ve sorumluluğa davet olarak görüyorum. Eğer seçmenler bu çağrıya kulak verirse sandık güvenliği ile ilgili problem yaşanmayacağını söyleyebiliriz” dedi.

İkinci tura ilişkin seçmende yaratılan “kazanılamaz” duygusu ile ilgili ise İstanbul seçimlerini işaret eden Kartal, “İstanbul seçimlerinin ikinci turunda CHP aldı. Bu duygudan çıkmak gerekiyor. İstanbul seçimleri de iki aday etrafında kilitlenen bir referandum gibiydi. Biz de tüm farklılıkları bir araya getirerek açık ara farkla kazandık. Şimdi tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakıp iki adaylı seçimde moralleri yüksek tutarsak İstanbul seçimlerindeki gibi bir sonucun sandıktan çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya