Gizem TABAN/İZ GAZETE- Karşıyaka Belediyesi’nin iştirakleri Kent A.Ş ve Personel A.Ş’de örgütlü, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube üyesi emekçiler, hak mücadelesini sürdürüyor. DİSK Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, emekçilerin önceki aylardan maaş ve Toplu İş Sözleşmesi’nden (TİS) kaynaklı farkları halen almadığını açıkladı. Belediye yönetimine çağrı yapan Gümüştekin, işçilerin dayanacak gücü kalmadığını söyledi.

c7e7ab3f-43f4-483e-a4b6-b8448767ba63

Hala ödenmedi

İki şirkette yaşanan sürece dair açıklamalarda bulunan Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Gümüştekin, “Personel A.Ş ile 2022 Temmuz itibarıyla bir TİS imzaladık ve bu TİS’e istinaden temmuz ayının geriye dönük fark alacakları duruyor. Ocak ayı maaşının yüzde 35’i duruyor. Aralık ayı maaşının yüzde 18-20’si kalmıştı, onu da bu ay maaşlarımız yatmadan bir gün önce ödediler. Kent A.Ş’de aralık ayı maaşının yüzde 30’u, ocak ayı maaşının tamamı duruyor. 2021’den iki tane, 2022’den bir tane ikramiyemiz var, hiçbiri ödenmedi. Ve TİS’ten kaynaklı geriye dönük fark alacaklarımız var” ifadelerini kullandı.

Adil bölüştürülsün

Karşıyaka Belediyesi’nin karşılaştığı olumsuzlukları göz ardı etmediklerini ama bütçenin de adil bölüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Gümüştekin, “Belediye Başkanımız 15 Ocak’ta hepsini tek seferde ödeyeceğini söyledi ancak İller Bankası’ndan kesintiler oldu, belediye mal varlıklarına ihtiyatlı tedbir kararı konuldu. Biz de hem belediye önünde hem SGK önünde hükümete karşı bir basın açıklaması yaptık. Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Geçtiğimiz hafta Belediye Başkanımızı aradım, İller Bankası’ndan gelecek paydan ne kadar geldiğini sordum, belediye başkan yardımcımızı aramamı söyledi. Belediye başkan yardımcımızı aradığımda, ‘Personel A.Ş ve memurlara şu kadar maaş yatıracağım, geriye ne kadar kalırsa Kent A.Ş’ye o kadar göndereceğim’ minvalinde bir şey söyledi. Sonuçta Personel A.Ş’ye yüzde 65 gibi bir kısım yatırıldı, memurların maaşları yatırıldı, Sosyal Denge Tazminatı (SDS) ödendi, kadrolu işçilerin maaş kısmı yatırıldı. Kent. AŞ’nin ise geçen aydan kalan 2 bin lirası yatırıldı ve hala bir önceki ay maaşından alacağı var. Bize göre bu paranın adil bölüştürülmesi gerekiyor. Sonuçta bir bütçe var, eğer gelir, gideri karşılamıyorsa bunu adil bölüştürmek gerekir. Gerçekten çok zor durumdayız” diye konuştu.

TİS uygulansın

“Belediyeyi yönetmek bizim işimiz değil, biz TİS’in uygulanmasını istiyoruz” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Gümüştekin, haklarını alamadıkları takdirde eylemlilik sürecini başlatacaklarını dile getirdi. Gümüştekin, şöyle konuştu: “Bizim amacımız bağcıyı dövmek değil ama işçi arkadaşlarımızın emeğinin karşılığının verilmesi lazım. En büyük isteğimiz adil bir bölüşüm yapılması… Bundan sonraki süreçte, maaşlarımız, alacaklarımız, emeğimizin karşılığı verilmezse eylemlilik süreceğini başlatacağız.”

Editör: Duygu Kaya