Gizem TABAN/İZ GAZETE-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Mimar ve İç Mimar Özgür Ali Karaduman, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun’un hazırlayıp sunduğu Politik’iz programının konuğu oldu. Karaduman ülke koşullarını değerlendirirken aday adayı olma gerekçelerini de anlattı. 

özgüralikaraduman

Uzaktan bakmak yerine…

Siyasete girme ve milletvekili aday adaylığı başvurusu yapma sürecini anlatan CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı Özgür Ali Karaduman, “Özellikle bu süreçte; donanımımla, bilgi birikimimle, iyi tanıdığım İzmir’e ve İzmir halkına cevap verebileceğime inandığım için, kişisel varlık sebeplerimle tamamen örtüşen CHP’den aday adayı olmanın çok doğru bir karar olduğunu düşündüm. Çünkü ya bu zamanda kararlarımızı verip bu yola baş koyacağız ya da belki de bir daha çıkış noktası bulamayacağız düşüncesindeyim. Uzaktan bakıp konuşmak yerine, bu hizmet savaşının içinde olmanın en doğru karar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

İzmir’i iyi tanıyorum

1982 yılında İzmir’e geldiğini dile getiren CHP Milletvekili Aday Adayı Karaduman, kenti ve kentliyi iyi tanıdığını belirterek, “İzmir’imizin yüzü, kalbi çok yumuşaktır. İzmirli kimsenin kalbini kırmak istemez, gönül almayı çok sever. Bunlar bizim çok kıymetli kültürel varlıklarımız, olmazsa olmazlarımız. İzmir için elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Ders alınmış gibi gelişmedi

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketine de değinen CHP’li Karaduman, “Tüm halkımızın başı sağ olsun. Elbette, ‘Bundan ders alındı mı?’ sorusu karşımıza çıkıyor. 1999’da depreminde de benzer soru karşımıza gelmişti ve ‘Çok iyi dersler çıkarıldı’ denildi. Ama süreçler ders alınmış gibi gelişmedi. İzmir’de ya da ülkemizin herhangi bir yerinde yaşanan depremle ilgili en temel ilke; elbette, hiçbir mimarlık hiçbir mühendislik doğaya karşı yüzde 100 bir model üretemez, bunu kabul ediyoruz ancak en doğrulara ulaşabilir. Bu noktada da kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili; bilim insanlarının, üniversitelerin, uzman kişilerin ve meslek odalarının da içinde olduğu geniş bir kurul oluşturulmalı diye düşünüyorum. Tabii ki en temel ilke ise doğru yapılanmayla başlıyor. Yapının doğru yere yapılması gerekiyor. Rant unsurlarının dışında kalınması, tarım alanlarına dokunulmaması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Liyakat vurgusu

AKP iktidarının seçim yatırımı olarak yaptığı hamlelerin hatırlatılması üzerine CHP Milletvekili Aday Adayı Karaduman şunları söyledi: “Şahsi kanaatim olarak söyleyeyim; altı dolu olan, varlığı sürdürülebilir olan her türlü doğru fikrin arkasındayız. Ancak ‘bal çalmak’ diye bir terim vardır. Dudağımıza çalınan bir parmak ballar ile 21 yılımızı yeterince geçirdik. Bir 21 yıl daha böyle bir şey yaşamak istemeyen herkesi doğru kararlar için doğru yerde olmaya davet ediyorum. Sadece siyasi olarak bakılmaması gerekiyor. Sosyal hayatımızda, çevremizde birçok farklı fikir vardır, önemli olan sürdürülebilir ve gerçekçi olmasıdır. Kâğıdımızı, buğdayımızı, samanımızı bile ithal ediyoruz. Üreten bir toplum olmazsak, bırakın kendi kendimize yetmeyi, muhtaç hale düşeriz, ki şu an kısmen de muhtaç haldeyiz. Tarıma, sanayiye, hayvancılığa doğru destek verilmesi gerekiyor. Bilim insanları ve meslek odalarından görüş alınmadan yapılan her işte sorun çıkar. Bilmediğimiz konu üzerine ahkâm kesmeyi kabul etmeyeceğiz, liyakat sahibi insanları seçip onlarla çalışmamız gerekiyor. Her konuda ehil kişiyle çalışıldığı sürece sorun kalmaz ama bunun liyakat çerçevesinde olması gerekiyor. Ülke idaresinde suya yazılan yazılara ihtiyacımız yok. Sürdürülebilir, kalıcı, adil, yeterince mutlu ve duygun bir toplumun olduğu, sabah kalktığında cebindeki parayla ne yapabileceğini değil, daha güzel neler yapabileceğini düşünen bir toplumun olduğu bir ülkeye ihtiyacımız var. Bu yüzden bu seçimlerin ne kadar kıymetli olduğunu, nasıl bir bahara uyanmak istediğimize karar vereceğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim.”

Türkiye’nin mozaiği

Altılı masaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Karaduman, “Altı farklı liderden bahsediyoruz, Türkiye’nin mozaiği… Olması gereken bu. Ayrımcı değil birleştirici, senci benci değil liyakat sahibi, birbirlerine yan gözle değil el uzatarak bakan ve bu ülke için bir değil iki elini birden taşın altına koymuş 6 liderden bahsediyoruz. Biz de üzerimize düşeni yapmak zorundayız ve yapacağız” dedi. 

Her şey kademe kademe olacak

AKP iktidarının 21 yılda oluşturduğu tabloyu onarmak için süreye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Karaduman, şöyle konuştu: “Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Bir ağacın bile yeşerip meyve vermesi için bir süresi var.  Biz bu süreçte ağaçlarımızı kaybettik, ağaçlarımızı yeniden dikeceğiz. Bir çocuğa verilen öğretinin oluşup onun kendini ifade etmesini 5-6 sene alıyor, biz çocuklarımızın ifade etme özgürlüklerini kaybettik. Konuşamayan bir gençlik var, kendini ifade etmekten çekinen iş insanları var, kendisini ifade etmekten imtina eden sivil toplum kuruluşları var. Bu kadar zayiat verilmişken bunun 1 günde değişeceğini beklemek ne yazık ki Pollyannacılık olur. Bu bir süreçtir. 21yılın hasarını 1 günde kaldırmak söz konusu değildir. Ancak her şey kademe kademe olacaktır. Önce 20 yılın temizliği yapılacak. Doğru kararlar olması lazım, liyakat sahibi insanlar olması lazım.” 

Editör: Duygu Kaya