İzmir'in en büyük ilçesi Karabağlar'da tüm yaşam alanlarının birlikte değerlendirilerek gelecekte nasıl daha iyi, daha yaşanabilir bir ilçe olma yönünde somut çözümler getirmek için planlama çalışmaları başladı. İlçenin tamamında imar planlarına esas jeolojik ve jeoteknik etütlerinin yapılmamış olması, yürürlükteki imar planlarında bir türlü uygulamaya geçilememesi, Abdi İpekçi ve İhsan Alyanak gibi mahallelere hiç imar planı yapılmamış olması, gecekondular, kaçak yapılar ve düzensiz yapılaşmalar ile ilçenin genelinde açık alanların azlığı, eğitim ve sağlık alanları, otopark alanları gibi donatı alanlarının yetersizliği en büyük sorun olarak göze çarpıyor.

BÜYÜKŞEHİR İLE KOORDİNELİ ÇALIŞILIYOR

Bu çalışmalar sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Eylül 2012 tarih ve 05/843 sayılı kararı ile uygun görülerek onaylanan 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı doğrultusunda, daha sağlıklı yaşam çevreleri oluşturmak için1/5000 ölçekli nazım imar planı çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak Karabağlar 1/1000 ölçekli revizyon imar planı çalışmalarına başlandı. Tüm sosyal ve teknik altyapı gereksinimlerinin karşılanarak uygulamada yaşanan sorunların çözümlenmesi amaçlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 etap olarak çalışılılıyor.

Birinci etap'ta, Karabağlar 1. Etap Hatay - Üçkuyular Kesimi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, kuzeyde İnönü Caddesi, batıda Mehmetçik Bulvarı, doğuda Hasan Tahsin ve Faruk Akar Karasu caddeleri, güneyde Poligon Askeri Alanı ve Erdal Yaklav Caddesi ile sınırlanan yaklaşık 468 hektarlık alanda, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Temmuz 2015 tarih ve 05.675 sayılı kararı ile onaylandı.

PLANLAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

İkinci etap planlama alanı olarak tanımlanan kuzeyde İnönü caddesi, Halide Edip Adıvar Bulvarı, doğuda Eskiizmir Caddesi, 5714/42 ve 4171 Sokak, güneyde 4586 sok ile 9131/14 sok, batıda 9306/2 ve 9300 sokaklar ile sınırlanan yaklaşık 328 hektarlık alanda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları devam ediyor. Bu alana ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ise iki ayrı alt bölge olacak şekilde tanımlanmış olup, planlama çalışmalarına başlandı.
Üçüncü etap ise kuzeyde Halide Edip Adıvar Bulvarı, doğuda Yeşillik Caddesi, güneyde Gaziemir İlçe sınırı ve 540 hektarlık riskli alan sınırına dayanan ve batıda Erdal Yaklav Caddesi ile başlayıp Dostluk Bulvarı, 5714/42 sokak ve Eskiizmir Caddesiyle sınırlanan 607 hektarlık alanda analitik etüt çalışmaları yapılmaya başlandı.

"TÜM İMAR PLANLARINI YENİLEYECEĞİZ"

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 30 yıl önce yapılan bu imar planların günümüz ihtiyaçlarını cevap verebilir konumda olmadığını belirterek “Karabağlar'ın tümünü elden geçiriyoruz. 1/5000 planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Onaylanan 1/1000 planları etaplar halinde tamamlıyoruz. 2 ve 3. etaplar meclis gündemimizde. Hedefimiz bir yıl içerisinde Karabağlar'ın tüm planlarını yenilemek. Geciktirmek istemiyoruz. Yapı sektörünün önünü açmak hem de daha farklı bir yapılaşmayı ortaya çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. Başkan Selvitopu planlamalarda ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin görüş ve önerilerini de aldıklarını ve planların bir an önce yürürlüğe girmesini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi