CHP Milletvekili Av. Kılıç, Devlet Memurları Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de AKP iktidarında son 5 yılda giderek artan, pandemi ile birlikte zirveye doğru tırmanmaya geçen, son bir yılda bütün vatandaşlar için artık dayanılamaz hale, bugünlerde ise artık zirveye yerleşerek “pik” yapan ve bütün halkımızın hücrelerine kadar hissettiği “ekonomik krizin”, bayır aşağı giden kamyon gibi ülkeyi aşağıya doğru yuvarladığını ve iflasa sürüklediğini belirtti.

sevda erdan kılıc

“BAŞTA MUTFAK OLMAK ÜZERE KONUTLARDAKİ YANGIN GİDEREK BÜYÜYOR!”

 CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarının yanlış ekonomik politikaları sonucu Türk Lirası’nın, sürekli değerlenen Dolar ve Euro karşısında giderek değersizleşmesi neticesinde enflasyonun, TÜİK’in 2022 yılı için yıllık yüzde 64,27 olarak açıklamasına karşın gerçekte yüzde 140 olması nedeniyle iğneden ipliğe bütün ürünlere, gün gün yerine artık saat saat yapılan zamların, vatandaşların “başta mutfakları olmak üzere konutlarındaki yangının” giderek büyümesine neden olduğunu bildirdi.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle satın alma gücü düşen vatandaşların temel bir hak olan giyeceğe ve yakacağa ulaşmakta ve bu ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını vurgulayan CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti:

"Türkiye genelinde 2021 yılında, 243 milyon elektrik, 134 milyon da doğal gaz faturası ödenememiştir. Sadece İzmir’de borcundan dolayı elektriği kesik abone sayısı 28 bin 945 olarak gerçekleşmiştir. İzmir’de 2021 yılında yaklaşık Foça nüfusu kadar elektrik abonesinin borcundan dolayı elektriği kesilmiştir.

AKP iktidarı zaman zaman ‘şu yardım’, ‘bu yardım’ diyerek, vatandaşlara yönelik yaptığını belirttiği yardımları açıklamaktadır. Ancak bu yardımlar gerçekte olması bir yana, eğer yapılıyor bile ise vatandaşların ‘dişinin kovuğuna’ bile yetmemektedir. Üstelik bu yardımların kimlere yapıldığı ve yardım yapılan kişi listesinin nasıl belirlendiği de şaibelidir. İktidarın bugüne kadar vatandaşlara yaptığı yardım listelerinin AKP Genel Merkezince belirlendiği konusunda zaman zaman basında haberler yer almaktadır. AKP, ekonomide hamaset nutukları atacağına, fiyatların neredeyse gün gün artmasına neden olan yüksek enflasyonu indirmek için gerçekçi bir çözüm yaklaşımı ortaya koymalıdır.”

EMEKLİLER AÇLIK, MEMURLAR YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAM SAVAŞI VERİYOR”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, açlık sınırının 8.130 TL, yoksulluk sınırının 26.485 TL, gerçek enflasyonun ise yüzde 140’ları bulduğu Türkiye’de ne verilen yardımlar ne de memura ve emekliye yapılan zamların yeterli geldiğini ifade etti.

“2023 yılı için açıklanan yüzde 30’luk maaş zammıyla; elektriğe, doğalgaza, kömüre, kiralara ve temel gıda maddelerine yapılan peş peşe yüksek zamlar arasında büyük bir orantısızlık bulunmaktadır.” diyen CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yaşanan krizi görmezden gelerek, yanlış ekonomi politikalarında ısrar ederek yaşanan ekonomik sorunların çözülemeyeceği gerçeğinin ortada olduğunu bildirdi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı:

“İlgili kanunlarda yapılmasını istediğimiz değişikliklerle, kamu hizmetlerini yürüten memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçilere devlet tarafından her yılın ocak ayında bir kez ödenmek üzere 2.000 TL giyecek yardımı, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında, yılda 4 kez 1000’er TL ısınma ve doğalgaz giderlerini karşılamak üzere yakacak yardımı yapılmasını talep ediyoruz. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlara; Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında, yılda 4 kez 1000’er TL ısınma ve doğalgaz giderlerini karşılamak üzere yakacak yardımı yapılmasını da istiyoruz. Sarayın günlük 10 milyon lira masrafı var ve 2023 yılı için kabul edilen bütçe ile bu tutar kat be kat artacak. Biz istiyoruz ki kamu emekçilerine yılda bir kez verilecek 2.000 liralık giyecek yardımı ve yine kamu emekçilerine ve kamudan yaşlılık aylığı alanlara yılda 4 kez verilecek 1.000 liralık yakacak yardımını esirgemesinler.”

Editör: Duygu Kaya