Jinekomasti oldukça yaygın bir hastalıktır. Sebepleri iyi huylu fizyolojik süreçlerden nadir görülen neoplazmlara kadar pek çok noktaya uzanmaktadır. Jinekomastiyi teşhis etmek için hekimin meme gelişiminde rol oynayan hormonal faktörleri anlaması gerekir.

Kadınlarda meme gelişimine paralel olarak, erkeklerde meme büyümesi için östrojen, büyüme hormonu (GH) ve IGF-1 değerlerinde anomaliler oluşmadı gereklidir. Erkeklerde östrojen ve androjenler arasında bir denge olduğundan, dolaşımdaki östrojenleri artıran veya dolaşımdaki androjenleri azaltan, östrojen / androjen oranında bir artışa neden olan herhangi bir hastalık durumu veya ilaç jinekomastiyi tetikleyebilir. Ayrıca jinekomasti obezite sorunu yaşayan, bir anda aşırı kilo kaybı yaşayan kişilerin de sıklıkla başvurduğu cerrahi operasyonlar arasında da yer almaktadır.

Jinekomastinin nedenini tespit etmek tedaviyi kolaylaştırır

Jinekomastiye neden olan altta yatan endokrinolojik veya sistemik hastalığın tedavisi süreci daha sağlıklı hale getirebilir. Altta yatan tirotoksikoz, böbrek veya karaciğer yetmezliği tespit edilirse, uygun tedavi başlatılmalıdır. Jinekomastiye neden olan ilaçlar da, altta yatan durumun yönetimindeki rollerine bağlı olarak mümkün olduğunca doktor kontrolünde kesilmelidir. İyileşme, ilacın kesilmesinden sonraki bir ay içinde belirgin olabilir. Örneğin bazı uyku ilaçları ya da bitkisel ilaçlar bu sonuca yol açabilir. Eğer 1 yıl boyunca diğer nedenler üzerinde durulup tedavi geliştirilen bir hastada hala düzelme olmuyorsa genellikle cerrahi yöntem tercih edilir.

Jinekomasti ameliyatı nedir?

Jinekomasti ameliyatı erkeklerde meme boyutunu küçültür, göğüs hatlarını düzleştirir ve belirginleştirir. Şiddetli jinekomasti vakalarında, fazla meme dokusunun ağırlığı memelerin sarkmasına ve areolanın (meme ucunu çevreleyen koyu renkli deri) gerilmesine neden olabilir. Bu durumlarda areolanın konumu ve boyutu cerrahi olarak iyileştirilebilir ve fazla deri azaltılabilir. Bu işlemde liposuction metodları da kullanılır.

Jinekomasti ameliyatı sırasında nasıl bir cerrahi işlem uygulanır?

Jinekomasti ameliyatlarında bazı durumlarda, cerrahlar meme dokusunu çıkarmak için sadece liposuction kullanırlar. Yağı almak için birkaç küçük insizyondan (kesik) bir emme hortumu yerleştirirler. Fazla deri, yağ ve dokusu varsa, doktor eksizyon önerebilir. Bu teknikte meme dokusunu çıkarmak için daha büyük kesiler kullanılır. Ayrıca bir eksizyon prosedürü sırasında meme ucunuzu ve areolayı yeniden konumlandırabilir. Kesi şekilleri, uzunlukları ve yerleri göğüslerinizin büyüklüğüne ve istediğiniz görünüme bağlıdır. Eksizyon ve liposuction kombinasyonuna ihtiyaç da olabilir. Cerrahi işlem için doğru olan tekniği önerecektir. Her iki teknikten önce, genel anestezi uygulanır, böylelikle işlem boyunca uyunur ve ameliyat sırasında ağrı hissedilmez.

Jinekomasti ameliyatından sonra ne olur?

Jinekomasti ameliyatı genellikle tek günde biten bir işlemdir, yani aynı gün eve gidilebilir. İyileşirken göğsünüzün etrafında bandajlar ve destekleyici bir giysi olacaktır. Bu giysi göğsünüzü destekler ve şişliği azaltır. Jinekomasti korsesinin yanı sıra hekim ağrıyı hafifletmek için size ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar aynı zamanda şişliği azaltır ve enfeksiyon riskini düşürür.

Doktor ameliyat sırasında cildin altına ince tüpler yerleştirebilir. Tüpler iyileşme sürecinde sıvı ve kanı tahliye eder. Doktorlar genellikle artık ihtiyacınız kalmadığında tüpleri çıkaracaktır.

Editör: Duygu Kaya