İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) 2024 Faaliyet Raporu, İZSU Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme Belediye Meclis Üyesi Onur Saatli, İZSU’nun 2024 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerini anlatarak, kurumun personel sayısına dair bilgi verdi.
Personel sayıları
2024 yılı için İZSU’nun personel sayısı 6 bin 434 oldu.
Kayıp-kaçak oranı yüzde 26,77!
Kayıp-kaçak oranı yüzde 26,77 olurken, bu oranın yüzde 50’den düşürüldüğü ifade edildi. İzmir’in kayıp-kaçak oranında en az kayıp-kaçağa sahip 7’nci şehir olduğu vurgulandı. Kesin hesapta, 16 konvansiyonel, 51 adet paket olmak üzere 67 adet içe suyu arıtma tesisi işletildiği de açıklandı.
658 kilometre içme suyu hattı imalatı!
İZSU’nun faaliyet raporu içerisinde 2024 yılında 658 kilometre yeni içme suyu hattı imalatı yapıldığı belirtildi. Raporda, 46 yeni içme suyu kuyusu imal edildiği, 8 adet içme suyu deposu bakımı ve onarımı yapıldığı da aktarıldı.
Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi Türkiye’nin en büyüğü oldu!
Raporda, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin 4. Fazın inşası ile Türkiye’nin en büyük Atık Su Arıtma Tesisi haline geldiği vurgulandı. Raporda ayrıca, 4. Faz çalışmalarıyla eş zamanlı olarak tesisin ön arıtma üniteleri ve diğer 3 fazın revizyon çalışmalarının da 2024 yılında büyük ölçüde tamamlandığı aktarıldı.
Torbalı Atık Su Arıtma’da kapasite artırımı!
Torbalı’daki nüfus artışı, sanayi gelişimi ve yeni yerleşim alanlarının yayılması sonucu mevcut atık su arıtma tesisinin yetersiz kalması üzerine, Torbalı Atık su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılması çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Tesisin kapasitesinin, günlük 21 bin metreküpten, 57 bin metreküpe çıkarıldığı vurgulandı. Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi, bu kapasite artışıyla İzmir’in en büyük 2. Arıtma tesisi oldu.
Torbalı Yazıbaşı-Ayrancılar Atık Su Arıtma Tesisi 2. Etap İnşaatı
Raporda, Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar ve Pancar bölgelerinde hızlı kentleşme, nüfus artışı ve sanayi alanlarının genişlemesi ile mevcut Ayrancılar Atık su Arıtma Tesisi’nin kapasitesi artırımı çalışmalarında büyük aşama kaydedildiği açıklandı. 2025 yılında açılışı yapılacak tesisin kapasitesinin günlük 6 bin 912 metreküpten 35 bin metreküpe çıkarılacağı vurgulandı.
Yağmur Suyu Faaliyetleri
Raporda, 2024 yılında 67 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, mevcut sistemin sorunsuz işlemesi adına 92 km yağmur suyu hattı temizliği ve 26 bin 777 adet ızgara temizliğini gerçekleştirildiği kaydedildi.
Konak ve Bayraklı’ya 110 milyon euroluk yatırım!
Raporda, Konak, Karabağlar ve Bayraklı ilçelerine su taşkınlarının önüne geçmek için Dünya Bankası’nın TEWFER Programı kapsamında 110 milyon euroluk yatırımın projesinin sürdürdüğü ifade edildi. 3 etaptan oluşan dış finansman paketinin 2 etabının ihalelerinin 2025 yılında gerçekleştirdiği, 3. Etabın sonuna gelindiği kaydedildi. Projelere ek olarak yeni projeler için de kredi kapsamına alınması için hazırlıkların tamamlandığı kaydedildi. Ayrıca, Bayraklı, Alsancak ve Çiğli Balatçık’ta da taşkınlara karşı yağmur suyu ayrıştırma projeli hazırlandığı belirtildi. Raporda, Bayraklı 1. ve 2. Etap ile Alsancak projelerinin yapım çalışmalarının başladığı kaydedildi.
225 bin metreküp çamur tarandı!
Tarama ve Temizlik Faaliyetleri kapsamında Peynircioğlu Deresi’nde 100 bin metreküp, Çiğli AOSB Deresi’nde 600 bin metreküp tarama yapıldığı, bu taramalarla derelerin denizle buluştuğu noktada derinliğin 4 metreye çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi. Tarama ve Temizlik Faaliyetleri kapsamında bugüne kadar 225 bin metreküp dip çamuru çıkarıldığı ifade edildi. Ayrıca, körfeze akan dereler başta olmak üzere kent genelinde 935 kilometre dere temizlendiği ve 227 bin ton malzemenin İzmir Körfezi’ne ulaşmasının engellendiği belirtildi.
İZSU’dan yatırıma dev pay!
İZSU’nun 2024 yılında gerçekleştirdiği yatırımlara raporda yer verilirken, yatırımlar için ayrılan bütçeye de yer verildi. Rapora göre İZSU, 2024 yılı içerisinde yatırımlar için 4 milyar 871 milyon TL ayırdı. İZSU’nun yatırım yaptığı projeler, şunlar oldu:
- Menemen Emiralem Stok Sahası ve Karabağlar P 11 pompa istasyonlarında toplam 4,85 MW enerji üreten tesisler işletmeye alınmıştır.
- 13 MW’lık enerji projesi hazırlanmış olup ihale aşamasına getirilmiştir.
- Ayrıca enerji verimliliği çalışmaları kapsamında, verimi düşen ve yüksek enerji tüketen pompaların yenileme çalışmaları devam etmiştir.